Ό,τι και αν γίνει, οι δυο χαμένοι «τελικοί» πρέπει να είναι οδηγός για την ΑΕΚ

Ό,τι και αν γίνει, οι δυο χαμένοι «τελικοί» πρέπει να είναι οδηγός για την ΑΕΚ

Κώστας Τσίλης 00:02 - 16.05.2024 / Ανανεώθηκε: 10:36 - 29.05.2024

Η ΑΕΚ είχε δυο ευκαιρίες σε Φάληρο και Τούμπα να κλειδώσει το πρωτάθλημα και έχασε και στις δυο, επομένως όσα έκανε ή δεν έκανε, όσα έγιναν ή δεν έγιναν, θα πρέπει να αποτελέσουν οδηγό για την επόμενη σεζόν, είτε πάρει τον τίτλο, είτε όχι - Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Το ξεκινάω ανάποδα. Η ΑΕΚ μαθηματικά και ποδοσφαιρικά παραμένει στο κόλπο του πρωταθλήματος, από την στιγμή που εκείνη παίρνει τον τίτλο αν κερδίσει την Λαμία και δεν κερδίσει ο ΠΑΟΚ. Επίσης για έναν οργανισμό σαν την ΑΕΚ, όσο και αν είναι σκληρό έτσι όπως πήγε η φετινή κούρσα, το μείζον δεν ήταν ποτέ αν θα κέρδιζε ή θα έχανε ένα πρωτάθλημα.

Για την ΑΕΚ αυτό που μετρά και έχει μεγάλη σημασία, είναι πως ούσα εν ενεργεία νταμπλούχος, έφτασε και φέτος να είναι πρώτη μέχρι και την προτελευταία αγωνιστική. Επίσης αυτό που μετρά ακόμα περισσότερο και έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, είναι αυτό που έγινε σ’ αυτόν τον «τελικό» με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο, αλλά και στον αμέσως προηγούμενο με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

Η ΑΕΚ είχε δυο ευκαιρίες να κλειδώσει το πρωτάθλημα, χωρίς να την ενδιαφέρουν τα υπόλοιπα αποτελέσματα. Με ισοπαλία ή νίκη με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα την περασμένη αγωνιστική, με νίκη τώρα με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη. Τα έχασε και τα δυο. Στην Τούμπα προηγήθηκε στο 76’ και έφαγε δυο γκολ σε 15 λεπτά, χωρίς καν να πιεστεί. Στο Φάληρο είχε μια αγωνιστική εικόνα πολύ μακριά απ’ αυτή μιας ομάδας που ήθελε νίκη για να πάρει πρωτάθλημα. Και έφαγε δυο γκολ.

Η ΑΕΚ στο τέλος της σεζόν, μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα. Για να ξέρουμε και τι λέμε, αν ο ΠΑΟΚ που έχει κερδίσει σερί την ΑΕΚ, τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, κερδίσει και την Κυριακή και τον Άρη στο Χαριλάου, μάγκας είναι και του αξίζει να το πάρει. Και σ’ αυτό δεν υπάρχει κανείς λογικός ποδοσφαιράνθρωπος που να διαφωνεί. Όμως υπάρχει και η περίπτωση ο ΠΑΟΚ να μην κερδίσει την Κυριακή και το πρωτάθλημα να πάει στην ΑΕΚ. Απολύτως δίκαιο θα είναι και αυτό, για μια ομάδα που έφτασε να πέσει από την κορυφή, μόλις μια αγωνιστική πριν το φινάλε.

Όμως ό,τι και αν τελικά συμβεί στο τέλος, είτε τον πάρει, είτε όχι αυτόν τον τίτλο, θα πρέπει να είναι οδηγός της ΑΕΚ αυτό που συνέβη στους δυο «τελικούς» που είχε για να πάρει το πρωτάθλημα. Και ο τρόπος που τους έχασε. Τα τραγικά ατομικά λάθη δηλαδή στην Τούμπα και η λάθος νοοτροπία. Αλλά και η συνολική εικόνα που είχε η ΑΕΚ στο Φάληρο. Για την οποία ανέλαβε την απόλυτη ευθύνη ο Αλμέιδα και μαγκιά του και έτσι κι αλλιώς κανείς δεν περίμενε τίποτε λιγότερο. Ήταν μια εικόνα μιας ομάδας, που ήταν απροετοίμαστη και αγωνιστικά, αλλά κυρίως πνευματικά για ένα τέτοιο παιχνίδι.

Προφανώς και δεν τίθεται ζήτημα επιλογών. Ο Αλμέιδα έβαλε στο γήπεδο την καλύτερη ενδεκάδα. Την ιδανική, ως προς τα πρόσωπα. Είχε και ένα σχέδιο, με μπόλικη ποδοσφαιρική λογική. Να πάρει πρέσινγκ από τον Αραούχο, τον Γκαρσία, αλλά και τον Ελίασον με τον Γκατσίνοβιτς. Να έχει και τον Χατζισαφί και τον Σιντιμπέ να κυνηγάνε σ’ όλο το γήπεδο τον Φορτούνη και τον Ποντένσε για να τους βγάλουν εκτός παιχνιδιού, καθότι ήξερε πως Ροντινέι λόγω κούρασης και Αποστολόπουλος λόγω απειρίας, θα έκαναν ελάχιστα ανεβάσματα από την πλευρά. Να κτυπήσει και στην πλάτη της αργής άμυνας του Ολυμπιακού, με τον γρήγορο Λιβάι κυρίως αλλά και τον Ελίασον.

Τι έγινε στο γήπεδο απ’ όλα αυτά; Σε δυο – τρεις φάσεις, που έτσι όπως εξελίχθηκαν ήταν και καθοριστικές, έφυγε ο Γκαρσία και τρύπησε την αντίπαλη άμυνα. Μόνο αυτό. Κατά τα άλλα πρέσινγκ δεν μπορούσε να κάνει καθόλου, διότι κάνοντας το ένα εύκολο και αστείο λάθος πίσω από το άλλο, την μπάλα στον Ολυμπιακό την έδινε στο δικό της τρίτο του γηπέδου. Και τα μπακ ναι μεν κυνηγούσαν τον Φορτούνη και τον Ποντένσε, αλλά όταν γινόντουσαν αποτελεσματικοί έκαναν λάθος επιλογές και η άμυνα βρισκόταν σε ανισορροπία.

Συν ότι υπήρχε ένα μεγάλο κενό στην μεσαία γραμμή, που δεν έκλεισε ούτε όταν μπήκε ο Γιόνσον. Συν ότι η ΑΕΚ δεν έβγαλε σε κανένα σημείο του παιχνιδιού εντάσεις στο παιχνίδι της, παρότι αυτό είναι το δυνατό της σημείο και παρότι αυτή ήταν η ξεκούραστη και όχι ο αντίπαλός της. Συν ότι αντί για συγκέντρωση 100% για 90 λεπτά, όπως θα απαιτούσε ένα τόσο κρίσιμο ματς, υπήρχαν πολλές φορές που το μυαλό ήταν στα παπούτσια. Συν πως δεν φάνηκε ίσως σε κανένα σημείο του παιχνιδιού, ποιος πραγματικά έχει το κίνητρο.

Εξυπακούεται πως ο Ολυμπιακός θα έπαιζε για χίλιους λόγους το ματς σαν να ήταν «τελικός» για να κόψει από την ΑΕΚ το πρωτάθλημα. Αλλά πάντα στο ποδόσφαιρο, το κίνητρο για να κερδίσεις κάτι τόσο σπουδαίο, είναι πολύ πιο ισχυρό από το να το κόψεις από τον αντίπαλο του. Και για να είμαι ειλικρινής, θεωρούσα πως αυτό θα ήταν και το κλειδί για να πάρει η ΑΕΚ τη νίκη. Όμως δεν εμφανίστηκε ποτέ στο ματς. Ποτέ η ΑΕΚ δεν είπε, ήρθα εδώ να πάρω το ματς και το πρωτάθλημα. Μόνο λίγο όταν μπήκε ο Άμραμπατ, αλλά φυσικά και δεν αρκούσε.

Η εικόνα ήταν σαν να έχουν μείνει όλοι, σ' όσα έγιναν στην Τούμπα. Σαν να μην ξεπέρασαν ποτέ όλο αυτό που έγινε στο ματς με τον ΠΑΟΚ. Σαν να είχε κολλήσει το μυαλό στο "γαμώτο" που δεν γύρισαν πρωταθλητές από την Θεσσαλονίκη, ενώ το είχαν στο χέρι τους. Φυσικά αυτό είναι απλή διαπίστωση, όχι δικαιολογία. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν, το είπε πριν από το ματς στο Φάληρο ο Αλμέιδα.

Όλα λοιπόν όσα έγιναν ή δεν έγιναν στο Φάληρο, που εάν η ΑΕΚ κέρδιζε θα κλείδωνε το πρωτάθλημα. Και όλα όσα έγιναν ή δεν έγιναν στην Τούμπα, που εκεί απλώς αν δεν έχανε θα κλείδωνε το πρωτάθλημα, θα πρέπει να μπουν κάτω από το μικροσκόπιο του Αλμέιδα και των ανθρώπων της ΑΕΚ. Να μελετηθούν σωστά, να διαβαστούν σωστά και να αποτελέσουν τον οδηγό για την επόμενη σεζόν. Είτε η ΑΕΚ τελικά πάρει το πρωτάθλημα την Κυριακή μέσω Χαριλάου, είτε όχι. Σίγουρα πάντως, αν υπήρχε μια φορά τον περασμένο Γενάρη η πρόθεση να απογαλακτιστεί η ΑΕΚ από την ομάδα που πήρε το νταμπλ, τώρα θα πρέπει να υπάρχει εκατό.

Και κάτι τελευταίο γιατί βλέπω πολλά και ακούω πολλά. Σε πολλούς έχει ανοίξει η όρεξη, πως πιθανή απώλεια του τίτλου, μπορεί να βάλει την ΑΕΚ σε μια τέτοια διαδικασία εσωστρέφειας, που να επηρεάσει ακόμα και την απόλυτη στήριξη στον Αλμέιδα. Η γιαγιά μου έλεγε, σκουπίσου και απόφαγες. Η ΑΕΚ επουδενί δεν θα γκρεμίσει ότι έκτισε. Και θα το καταλάβουν όλοι από την συσπείρωση και το κλίμα που θα υπάρξει την Κυριακή στη Νέα Φιλαδέλφεια στο ματς με την Λαμία. Αλλά θα κληθεί να διαβάσει σωστά όσα έπαθε. Είτε πάρει τελικά το πρωτάθλημα, είτε όχι.