Ένα «διπλό» που γέμισε… πρωταθληματικό καύσιμο το «πράσινο» ρεζερβουάρ
i

Παλάσιος, Κλάινχαϊσλερ, Σάρλια / © Intime

Ένα «διπλό» που γέμισε… πρωταθληματικό καύσιμο το «πράσινο» ρεζερβουάρ

Μπάμπης Τσιμπίδας 00:16 - 13.02.2023 / Ανανεώθηκε: 09:59 - 20.08.2024

Ο Παναθηναϊκός δεν εντυπωσίασε στη νίκη επί του Άρη, αλλά για πρώτη φορά στο 2023 αντέδρασε παίζοντας με την πλάτη στον… τοίχο. Γράφει ο Μπάμπης Τσιμπίδας.

Αν στο τέλος της σεζόν ο Παναθηναϊκός στεφθεί πρωταθλητής, τότε το «διπλό» στο «Κλεάνθης Βικελίδης» θα έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία. Ίσως δεν θα είναι το πιο σημαντικό αποτέλεσμα, αφού θα έχουν μεσολαβήσει τα ντέρμπι των Play Offs, αλλά θα είναι κάτι σαν το… σημείο μηδέν. Εκεί που γύρισε το… τσιπάκι, όταν θα μπορούσε να ενταθεί η κατάρρευση.

Για να αντιληφθούμε το νόημα, ας το αναλογιστούμε λίγο από την ανάποδη. Στο ενδεχόμενο της ισοπαλίας ή ακόμα χειρότερα, της ήττας. Τη Δευτέρα (13/2) η ΑΕΚ θα νικήσει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου τον Λεβαδειακό στη Νέα Φιλαδέλφεια και θα προσπερνούσε τον Παναθηναϊκό στην κορυφή, αναμένοντας και την απόφαση για την τύχη του παιχνιδιού με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι

Να το κερδίσει στα χαρτιά, αφού όλοι γνωρίζουμε την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στα ποδοσφαιρικά κέντρα εξουσίας. Άρα, θα συνέτρεχαν όλες οι προϋποθέσεις ώστε η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων της κορυφής να ανοίξει στους τέσσερις ή στους πέντε βαθμούς.

Επίσης, ας σκεφτούμε το κλίμα που θα διαμορφωνόταν στο «Γεώργιος Καλαφάτης» και στον κόσμο. Οι παίκτες θα ένιωθαν πιο μεγάλη ανασφάλεια, στα όρια της φοβικότητας και θα ήταν πολύ δύσκολο να το αντιστρέψουν. Ειδικά όταν οι πιο πολλοί δεν έχουν συνηθίσει στην πίεση του πρωταθλητισμού και φέτος τη βιώνουν για πρώτη φορά. Όσο για τους οπαδούς, η αμφισβήτηση θα διογκωνόταν σε επικίνδυνα επίπεδα. Δεν είναι βέβαιο ότι θα επέστρεφε η τοξικότητα στις εξέδρες, αλλά η υπομονή και η ανοχή θα εξανεμίζονταν…

Με μία γρήγορη ανάλυση, είναι κατανοητό σε όλους τι απέφυγε ο Παναθηναϊκός με το «διπλό» στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Πόσο χρόνο κέρδισε και πόσο… πρωταθληματικό καύσιμο έβαλε στο ρεζερβουάρ του. Όλος ο «πράσινος» οργανισμός είχε μεγάλη ανάγκη από ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Οι ποδοσφαιριστές να αισθανθούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ο Ιβάν να τους εμπιστευτεί και πάλι, ο κόσμος να ζεσταθεί και να δει τη σπίθα του τίτλου στην ομάδα.

Στον αντίποδα, δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα, δεν διορθώθηκαν οι ανορθογραφίες, δεν έθελξε ο Παναθηναϊκός με την απόδοση του. Όποιος ισχυριστεί κάτι τέτοιο θα ψεύδεται και δεν το υποστήριξαν ούτε ο Γιοβάνοβιτς και οι παίκτες του. Αντίθετα, όλοι με ειλικρίνεια, με πρώτο τον Σέρβο, παραδέχτηκαν ότι η περαιτέρω βελτίωση είναι αναγκαία.

Ωστόσο, είναι ένα διπλό με πολλές προεκτάσεις, σε ένα κομβικό τάιμινγκ. Στο οποίο ο Παναθηναϊκός δεν είχε άλλο περιθώριο, είχε πέσει στο ναδίρ. Μέχρι και η δεύτερη θέση θα κινδύνευε, ενώ τώρα υπό προϋποθέσεις θα έχει ένα μαξιλαράκι ασφαλείας. Σε ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα, που τίποτα δεν έχει κριθεί, αλλά ίσως στις επόμενες στροφές η κατάταξη να διαμορφωθεί σε δύο… ταχύτητες.

Υ.Γ.: Ο Ιβάν πήρε το ρίσκο να αρχίσει βασικό τον Κουρμπέλη, μετά την επιπόλαιη αποβολή του στην Τρίπολη και ο αρχηγός τον δικαίωσε. Ο καλύτερος του Παναθηναϊκού σε διάρκεια, αφού ο Μαντσίνι αντικαταστάθηκε νωρίτερα. Αυτό τον Κουρμπέλη χρειάζεται το Τριφύλλι, ειδικά στα ντέρμπι που ακολουθούν.

Υ.Γ.2: Μεγάλη εμφάνιση ο Ντάνιελ Μαντσίνι, ακόμα μεγαλύτερος ο πανηγυρισμός του για τον Άλκη. Ο Αργεντινός έδειξε για πρώτη φορά πόσο μπορεί να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό και ταυτόχρονα, απέδειξε πόσο σοβαρός χαρακτήρας είναι, αφού ούτε προκάλεσε τον κόσμο της πρώην ομάδας του και λειτούργησε με σεβασμό στη μνήμη του δολοφονημένου Άλκη.