Η γκάφα, που δεν στοίχισε, το ρίσκο του Άταμαν και το σωστό «work ethic» του Ναν

Μήτογλου - Λεσόρ

i

Μήτογλου - Λεσόρ/©Intime

Η γκάφα, που δεν στοίχισε, το ρίσκο του Άταμαν και το σωστό «work ethic» του Ναν

Κώστας Σωτηρίου 12:26 - 16.11.2023 / Ανανεώθηκε: 11:57 - 14.08.2024

Ο Κώστας Σωτηρίου γράφει για την επική «γκάφα» του Παναθηναϊκού στην κρίσιμη κατοχή της Ζάλγκιρις Κάουνας και εξηγεί για ποιους λόγους η τέταρτη ευρωπαϊκή νίκη του Τριφυλλιού παρέχει οξυγόνο στους Πράσινους. Και στον Ναν!

Η καθοριστική φάση, που κόντεψε να κρίνει το δραματικό ντέρμπι Παναθηναϊκού - Ζάλγκιρις Κάουνας στο ΟΑΚΑ είναι ο ορισμός του «πρέπει να κάνει φάουλ μια ομάδα, ώστε να απογειώσει τις πιθανότητές της για νίκη». Και όμως! Ακόμη και ο σπίκερ της Euroleague TV εκπλήσσεται παρακολουθώντας τον Άρνας Μπουτκέβιτσιους να κάνει την επαναφορά στον Ναζ Μήτρου-Λονγκ και να μην γίνεται φάουλ από τους Πράσινους, ούτως ώστε να διασφαλίσουν το +3!

Μερικά δευτερόλεπτα αργότερα, και αφού ο Μπρέιντι Μάνεκ έχει ισοφαρίσει με τρίποντο (71-71), κοιτάζουν άπαντες αποσβολωμένοι και αναφωνούν… αποκλείεται να έχει γίνει τόσο επική γκάφα! Αποκλείεται να μην έχει γίνει φάουλ και να έχει «προσφέρει» τέτοιο τρίποντο ο Παναθηναϊκός! Η αντίδραση του Κώστα Σλούκα επιβεβαιώνει την αίσθηση των περισσοτέρων ότι… δεν γίνονται αυτά και όμως γίνονται! Βέβαια, περιδιαβαίνοντας τους διαδρόμους των αποδυτηρίων, αμέσως μετά το θρίλερ, που ανέδειξε νικητή τον Παναθηναϊκό, χάρις κυρίως στην αδεξιότητα των αντιπάλων του να στήσουν ένα σοβαρό «play», λαμβάνεις όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες γύρω από την κομβική άμυνα του ΠΑΟ.

«Η οδηγία του κόουτς ήταν να γίνει αλλαγή στην άμυνα και μόλις περάσουν μερικά δευτερόλεπτα να γίνει φάουλ από την πλευρά μας», εξομολογήθηκε μιλώντας ζωντανά στο «Sportal Euroleague Show» ο ασίσταντ κόουτς Χρήστος Σερέλης, κάτι που φυσικά δεν έγινε, με αποτέλεσμα να δεχτεί το κρίσιμο τρίποντο ο Παναθηναϊκός κοντεύοντας να χάσει ένα δικό του ματς, όπως δήλωσε στα αποδυτήρια ο Σλούκας. Ο οποίος, είδατε τι πρότεινε στο αμέσως επόμενο τάιμ άουτ, να παίξει αυτός «1on1» και να καθορίσει τον αγώνα, κάτι που έχει κάνει αρκετές φορές και στον Ολυμπιακό και σε προηγούμενες ομάδες του.

Στην επίμαχη φάση, ο Τζέριαν Γκραντ και ο Ματίας Λεσόρ δεν μπαίνουν στη διαδικασία αλλαγής στην άμυνα, όπως είχε ζητήσει ο προπονητής τους και εφόσον «κολλάνε» στη θέση τους, δεν προλαβαίνουν να κάνουν φάουλ και δέχονται το τρίποντο της ισοφάρισης. Δεν ήταν, όμως, οι μοναδικοί που «κόλλησαν» σε κατάσταση αλλαγής. Το ίδιο λάθος διέπραξε αρκετές φορές και ο Ντίνος Μήτογλου, ο οποίος από το ύφος του στις δηλώσεις του στο Sportal, μαρτυρούσε ότι δεν ήταν ευχαριστημένος από την αμυντική επίδοσή του παρά τους 19 πόντους με άριστα ποσοστά (3/5 δ., 4/5 τρ., 1/2 β.), τα 6 ριμπάουντ, τις 2 ασίστ, το 1 κλέψιμο και τις 2 τάπες σε 38΄ συμμετοχής!

Και δεν ήταν ευχαριστημένος, διότι σε αρκετές περιπτώσεις επέτρεψε στον Λετονό Ρόλαντς Σμιτς να πλήξει τον Παναθηναϊκό σημειώνοντας τους 12 πρώτους πόντους της ομάδας του στην τέταρτη περίοδο με 3/3 τρίποντα και συνολικά 4/4 σε όλο το ματς! Έτσι, όμως, είναι τα ματς της Ευρωλίγκας. Οι αντίπαλοι είναι ικανότατοι και ορισμένες ομάδες, που τυγχάνει να διαθέτουν σκληράδα, αθλητικότητα και μέγεθος, χρειάζεται ιδιαίτερος κόπος για να τις υποτάξεις. Και αυτός ο μόχθος σφυρηλατεί χαρακτήρες!

Οφείλουμε να σταθούμε σε δύο στοιχεία του αγώνα. Το πρώτο αφορά στο εξωφρενικά συρρικνωμένο rotation του κόουτς Άταμαν, ο οποίος… ξεπέρασε τον εαυτό του ακόμη και μετά το ματς στο Βερολίνο! Απέναντι στην Ζάλγκιρις χρησιμοποίησε ουσιαστικά… έξι παίκτες, που αγωνίστηκαν από 15 (ο Βιλντόσα) έως 38 λεπτά (ο Μήτογλου), ενώ σε λιγότερο από 48 ώρες υπάρχει ματς και μάλιστα δύσκολο με την Βίρτους Μπολόνια στο ΟΑΚΑ την Παρασκευή (17/11, 21.15). «Στο σύγχρονο μπάσκετ, ειδικά σε κλειστά παιχνίδια, υπάρχει μια τάση σε πολλές ομάδες να κλείνουν αρκετά το rotation. Ο κόουτς είναι έμπειρος και ξέρει τι κάνει. Το έχουμε δει να συμβαίνει τα προηγούμενα χρόνια και στην Εφές», εξήγησε ο Χρήστος Σερέλης, ωστόσο 24 ώρες νωρίτερα, ο προπονητής της Βίρτους Μπολόνια Λουκά Μπάνκι δεν έδειξε να ενστερνίζεται τη λογική του μικρού rotation χρησιμοποιώντας (με ρόλο), από 7’ έως μάξιμουμ 24’… ένδεκα παίκτες!

Το δεύτερο στοιχείο, που είναι fact, σχετίζεται με τον Αμερικανό Κέντρικ Ναν, ο οποίος εμφανίστηκε… κάθιδρος στην Sportal TV, επειδή μετά το ματς, πήγε μόνος του στην κεντρική σάλα του ΟΑΚΑ και ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα με σουτ αποδεικνύοντας ότι διαθέτει τη σωστή νοοτροπία και ότι δεν ήλθε στην Ελλάδα για τουρισμό ούτε για να… κολλήσει ένσημα και να γυρίσει στο ΝΒΑ. Η φάση, μάλιστα, που εκτυλίχθηκε στο τέλος της πρώτης περιόδου, με θύμα τον ίδιο και θύτη τον πυραυλοκίνητο Κίναν Εβανς, ο οποίος τον… πέρασε σαν σταματημένο σημειώνοντας το 13-15, ήταν η επιβεβαίωση ότι στην Ευρωλίγκα δεν μπορείς να είσαι χαλαρός ούτε για ένα δευτερόλεπτο, γιατί σίγουρα θα εκτεθείς.

H ηγετική κίνηση του Σλούκα στο τελευταίο τάιμ άουτ: «Θα πάρω εγώ την μπάλα και θα πάω στο ένας εναντίον ενός» (vid)
EUROLEAGUE

00:50 - 16.11.2023

H ηγετική κίνηση του Σλούκα στο τελευταίο τάιμ άουτ: «Θα πάρω εγώ την μπάλα και θα πάω στο ένας εναντίον ενός» (vid)

Ο Κώστας Σλούκας ήταν καθοριστικός στο φινάλε του ματς του Παναθηναϊκού με τη Ζάλγκιρις στο ΟΑΚΑ. Τι ζήτησε ο Έλληνας γκαρντ από τον Αταμάν στο τελευταίο τάιμ άουτ.

Θεωρώ, πάντως, όπως όλοι, ότι ο κόουτς Άταμαν αντιμετωπίζει μια αντικειμενική δυσκολία: ο Κέντρικ Ναν καλείται να προσαρμοστεί στα δεδομένα της Euroleague μέσα από τους επίσημους αγώνες και υπό αυτό την έννοια ο Τούρκος και ο Παναθηναϊκός έχουν βγει κερδισμένοι δύο φορές (Αλμπα, Ζάλγκιρις) συν μια στο «Nick Galis Hall» απέναντι στον Άρη. Στο χέρι του Ναν είναι να γίνει γρήγορα αυτός, που θα απογειώσει την περιφερειακή γραμμή του Παναθηναϊκού και όχι να εξελιχθεί σε ένα ακόμη βαρύ συμβόλαιο. Γιατί τότε δεν θα έχει κανένα νόημα η θυσία του Κάιλ Γκάι, που είχε αρχίσει να προσαρμόζεται και ξαφνικά μένει εκτός rotation καταγράφοντας… κουλούρια στο φύλλο της στατιστικής!