Ο καλύτερος Έλληνας που παίζει στην Ευρώπη πήρε την πιο σωστή απόφαση που θα μπορούσε!

Κώστας Σλούκας και Δημήτρης Γιαννακόπουλος

i

© Intime

Ο καλύτερος Έλληνας που παίζει στην Ευρώπη πήρε την πιο σωστή απόφαση που θα μπορούσε!

Βασίλης Μοιρώτσος 19:32 - 11.07.2023 / Ανανεώθηκε: 14:58 - 14.08.2024

Ο Βασίλης Μοιρώτσος γράφει για τη μεταγραφή του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό που απλά... άργησε μερικά χρόνια.

Η απόφαση του Κώστα Σλούκα να πάρει μεταγραφή στον Παναθηναϊκό μοιάζει σαν να άργησε απλά κάποια χρόνια να πραγματοποιηθεί. Ο Έλληνας γκαρντ έμοιαζε έτοιμος από την πρώτη φορά που έφυγε από τον Ολυμπιακό για να πάει στο απέναντι στρατόπεδο. Δεν το έκανε γιατί προτίμησε τη... σιγουριά του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ναι, έμοιαζε δεδομένο πως η Φενέρ του Ζοτς θα έφτανε στην κορυφή της Ευρώπης.

Δεν πήγε ο Σλούκας στον Παναθηναϊκό ούτε όταν έφυγε από την Τουρκία, παρά το γεγονός πως είχε ήδη υπάρξει η αμοιβαία εκτίμηση με τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Σε εκείνο το τουρνουά στο ΟΑΚΑ το πράσινο κοινό αναγνώριζε στο πρόσωπο του «Σλούκι Λουκ» έναν σπουδαίο Έλληνα αθλητή. Και το κοινό του ΟΑΚΑ ξέρει πολύ περισσότερο μπάσκετ από κάθε άλλο γήπεδο στην Ευρώπη για να αναγνωρίσει τις αξίες.

Ο Σλούκας ήταν για τον κόσμο του Παναθηναϊκού ένας αθλητής που ναι μεν είχε συνδέσει το όνομα του με τον Ολυμπιακό, πλην όμως ήταν πάντα από τους αθλητές που στον Παναθηναϊκό σέβονταν. Γιατί ποτέ δεν είχε προσπαθησει έστω να προκαλέσει με τη συμπεριφορά του. Όπως ακριβώς ήταν και ο Πρίντεζης κι ας ήταν δηλωμένος Ολυμπιακός.

Είναι μερικές φορές το πεπρωμένο που σε στέλνει εκεί που θα μπορούσες να έχεις πάει πολύ νωρίτερα. Κάλλιο αργά παρά ποτέ που λένε. Το χαμόγελο του Σλούκα την ώρα των υπογραφών μαρτυρούσε πόσο ευτυχισμένος ήταν γι αυτή την εξέλιξη στη ζωή του και στην καριέρα του. Ανεξάρτητα από το γεγονός πως η μεταγραφή έγινε απευθείας από τον Ολυμπιακό, νομίζω ότι για τον παίκτη μικρή σημασία έχουν όλα αυτά. Είναι μόνο για τους οπαδούς.

Έτσι κι αλλιώς οι οπαδοί στην Ελλάδα δε θα αλλάξουν ποτέ. Και δε θα σκεφτούν και πότε πόσο διαφορετικά ήταν τα λόγια τους σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Για παράδειγμα δεν μπορεί να είναι ο Σλούκας προδότης και ο Σπανούλης μάγκας. Όπως δεν μπορεί να είναι ο Σπανούλης προδότης και ο Σλούκας μάγκας. Ή προδότες θα είναι και οι δύο ή μάγκες και επαγγελματίες. Προσωπικά επιλέγω το δεύτερο.

Ο Σλούκας στα 33 του χρόνια έκανε την πιο σωστή επιλογή για την καριέρα του και για τα όρια που έχει θέσει μέσα του. Είναι ένα παιδί που δεν έχει ξεμείνει από κίνητρα, παρά τις συμμετοχές σε δέκα φάιναλ φορ. Το κατέστησε σαφές προς τον Μπαρτζώκα ότι δε θέλει να βλέπει τους άλλους να παίζουν περισσότερο από εκείνον και να αποφασίζουν άλλοι για την τύχη ενός ματς, ενώ βρίσκεται εκείνος σε μια ομάδα και έχει αποδείξει ότι μπορεί να πάρει - και να βάλει - το μεγάλο σουτ. Ο Αταμάν του υποσχέθηκε τον ρόλο που θέλει και από τη στιγμή που έχει τα... άντερα να τον σηκώσει, ορθώς έπραξε και πήγε στον Παναθηναϊκό. Γνωρίζοντας τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν, γνωρίζοντας όμως κιόλας ότι πάει σε ένα απολύτως προστατευμένο περιβάλλον. Με έναν κόσμο που θα τον λατρέψει και θα τον αγκαλιάσει.

Ο Σλούκας αποφάσισε να εξαργυρώσει το γεγονός πως αυτή τη στιγμή είναι με διαφορά ο καλύτερος Έλληνας μπασκετμπολίστας μετά τον σπουδαίο Γιάννη Αντετοκούνμπο με ένα συμβόλαιο που αξίζει ο καλύτερος Έλληνας μπασκετμπολίστας. Κι ας είναι και 33 και 34 και 35. Όλοι οι σπουδαίοι ακόμα και στα τελευταία τους χρόνια υπέγραφαν μεγάλα συμβόλαια. Είναι οι νόμοι της αγοράς. Και ο Γιουλ στη Ρεάλ Μαδρίτης ένα τεράστιο συμβόλαιο έχει. Γιατί εξαργυρώνει τα... γαλόνια του και τα μπασκετικά χιλιόμετρα που έχει γράψει.

Ίσως και από εγωισμό ο Σλούκας αποφάσισε να αφήσει στην άκρη τις πολλές προτάσεις που είχε στο εξωτερικό και να γίνει μέλος ενός γίγαντα που ξυπνά. Ο Παναθηναϊκός είναι μακριά από το φάιναλ φορ τα τελευταία δώδεκα χρόνια και το να πάει εκεί και να διεκδικήσει ξανά αυτό που ιστορικά του ανήκει είναι ένα τεράστιο κίνητρο για έναν παίκτη που ποτέ στην καριέρα του δε φοβήθηκε τις προκλήσεις και τα δύσκολα.

Για κάθε υγιή φίλαθλο του ελληνικού μπάσκετ η απόφαση του Σλούκα είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση. Τέτοιους παίκτες πρέπει να βγάζει η Ελλάδα, παίκτες που σε κάθε ηλικία και έχοντας κατακτήσει τα πάντα θα έχουν δίψα για ακόμα περισσότερα. Αυτή είναι και η ουσία του αθλητισμού. Να βρίσκεις κίνητρα και να ψάχνεις συνεχώς τις κορυφές.