Ο Κώστας Σωτηρίου αναλύει το εκκωφαντικό 60άρι του Παναθηναϊκού στο Βερολίνο και διατυπώνει δύο βασικές απορίες για το rotation του κόουτς Άταμαν και τις παρενέργειες της ενσωμάτωσης του Κέντρικ Ναν στο Τριφύλλι.
Το «έγκλημα» που διέπραξε ο Παναθηναϊκός στο Βερολίνο ήταν… προμελετημένο! Ο «στραγγαλισμός» της οικοδέσποινας Άλμπα στην καταπράσινη από 2.000 φίλους του Τριφυλλιού «Mercedes-Benz Arena» έγινε βάσει σχεδίου και ειδικά στο πρώτο ημίχρονο η αγωνιστική εικόνα των Πρασίνων ήταν τόσο ολοκληρωτική, ώστε ο συνήθως «σφιχτός» Έργκιν Άταμαν να φορέσει το… χαμόγελο του Joker!
Τι ακριβώς έκανε ο Παναθηναϊκός για να πετύχει 60 πόντους στο πρώτο ημίχρονο ισοφαρίζοντας τη δεύτερη καλύτερη επίδοση της ιστορίας του; Κλείδωσε το επιθετικό «transition» της ικανότατης σε αυτό το κομμάτι Άλμπα, αντιμετώπισε τους κομβικούς παίκτες της με σκληράδα και έκανε το τέλειο παιχνίδι στην επίθεση: Είχε τρομερό «spacing», εκτέλεσε με ακρίβεια τα «pick and roll» και έβαλε τα μακρινά σουτ! «End of story», όπως θα έλεγε και ο μεγάλος «Ζοτς»!
Στη μοναδική εφετινή νίκη της, επί της Αρμάνι Μιλάνο, η Άλμπα πέτυχε τρία καλάθια στο transition, έπειτα από καλάθι που είχε δεχτεί! Ο Παναθηναϊκός ήταν διαβασμένος και δεν το επέτρεψε, ενώ στην επίθεση είχε την υπομονή να γυρίσει την μπάλα, ώσπου να βρεθεί ο ελεύθερος σουτέρ για να εκτελέσει. Ακόμη και σε μια φάση, όπου ο Όλεκ Μπαλτσερόφσκι έχει μπροστά του κοντύτερο αντίπαλο και σκέφτεσαι πως θα γυρίσει και θα τον βάλει μέσα στο καλάθι, «διαβάζει» τη φάση και πασάρει στον ακροβολισμένο Λουκά Βιλντόσα, που ευστοχεί σαν να σουτάρει πέναλτι!
Δεν είναι τυχαίο ότι στο Βερολίνο ο Παναθηναϊκός σημείωσε ρεκόρ με 27 ασίστ, ενώ στα πρώτα έξι ματς της Ευρωλίγκας είχε 15, 12, 11, 18, 15 και 15, ήτοι 14,3 ασίστ κατά μέσον όρο, επίδοση, που τον κατέτασσε στις τελευταίες θέσεις της λίστας. Και τώρα είναι χαμηλά (15ος), αλλά τουλάχιστον οι 16,1 ασίστ κατά μέσον όρο συνιστούν έναν υποφερτό αριθμό, που με επιμονή και προσπάθεια μπορεί να ανέβει στα επόμενα ματς.
Θα συμφωνήσω ότι η Άλμπα είναι ό,τι πιο άναρχο κυκλοφορεί στην Ευρωλίγκα, ωστόσο αυτή η έλλειψη άγχους και πρέπει και αυτός ο αλέγκρος τρόπος στην επίθεση (τρέχει και ό,τι βγει) μπορεί και θα προκαλέσει προβλήματα στις ομάδες, που θα εμφανιστούν χαλαρές και light. Το ότι οι Πράσινοι αντιμετώπισαν κάποιες δυσκολίες στην άμυνα ζώνης του κόουτς Γκονζάλεθ δεν συνιστά καν ζήτημα, αλλά ένα topic, που θα αναλυθεί στην επόμενη προπόνηση.
Εκείνο, που χρήζει ανάλυσης, είναι το ιδιαίτερα συρρικνωμένο rotation -και μάλιστα τόσο νωρίς στη σεζόν- του κόουτς Άταμαν, ο οποίος ουσιαστικά χρησιμοποίησε… 7,5 παίκτες εξαφανίζοντας τον Κάιλ Γκάι, καθώς και τους Λετέρη Μαντζούκα, Παναγιώτη Καλαϊτζάκη και Κώστα Αντετοκούνμπο. Έπραξε το ίδιο και με τον Βιλντόσα στο δεύτερο ημίχρονο παρότι στο πρώτο έβγαζε φωτιές (4/4 τρ.), ωστόσο ψυχανεμίζομαι ότι το έκανε για κάποια λαθάκια του Αργεντινού, ο οποίος συχνά υπερενθουσιάζεται και το παρακάνει.
Στην εξίσωση του περίεργου rotation εκ μέρους του Τούρκου θα έβαζα και το μοίρασμα των δύο ημιχρόνων σε Μπαλτσερόφσκι και Λεσόρ, αν δεν δημοσιοποιούσαν οι Πράσινοι ότι ο Πολωνός τραυματίστηκε στο αντιβράχιο του δεξιού χεριού. Συνεπώς, υπάρχει εξήγηση για τη μη χρησιμοποίησή του στο δεύτερο 20λεπτο.
23:26 - 10.11.2023
Τα highlights της νίκης του Παναθηναϊκού κόντρα στην Άλμπα
Ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε με 99-85 της Άλμπα στο Βερολίνο για την έβδομη αγωνιστική της Euroleague. Δείτε τις καλύτερες φάσεις του αγώνα.
Πάμε και στον Κέντρικ Ναν, ο οποίος είχε 7’45’’ λεπτά συμμετοχής και μέσα σε αυτό το μικρό διάστημα πρόλαβε να πάρει… πέντε τρίποντα και να αστοχήσει σε όλα! Έχοντας παρακολουθήσει αμέτρητα ντεμπούτα Αμερικανών, που έρχονται από το ΝΒΑ για να αγωνιστούν στην Ευρώπη, επιβεβαιώνεται η λαχτάρα τους να παίξουν και να αποδείξουν με το καλημέρα τι αξίζουν. Δεν θα ξεχάσω τις πρώτες εμφανίσεις του Ερυθρόλευκου Αϊζάια Κάνααν στην Ευρωλίγκα με την Ούνιξ Καζάν. Κρατηθείτε: στα πρώτα τέσσερα ματς είχε σουτάρει… 32 τρίποντα (!), 4/8, 1/7, 5/9 και 2/8. Άρα τα πέντε τρίποντα του Ναν είναι… πταίσμα!
Η απόκτηση, βέβαια, του Ναν θα έχει φυσιολογικές παρενέργειες ως προς τον χρόνο συμμετοχής παικτών, όπως ο Γκάι, που είχαν αρχίσει να προσαρμόζονται από το Eurocup στην Ευρωλίγκα. Δεν συζητάμε για τον Δημήτρη Μωραΐτη, ο οποίος έμεινε εκτός 12άδας για να χωρέσει ο Αμερικανός, καθώς για τον διεθνή γκαρντ υπάρχει και η Basket League. Το βέβαιον είναι ότι ο Ναν χρειάζεται χρόνο για να μάθει τα κόλπα στην Ευρωλίγκα (κανονισμούς κλπ), ωστόσο η αξιοποίησή του πρέπει να γίνει με μελέτη και φειδώ, καθώς τα επόμενα τρία ματς με Ζάλγκιρις Κάουνας, Βίρτους Μπολόνια και Βαλένθια στο ΟΑΚΑ έχουν ένα… τεράστιο πρέπει από την Αθήνα ως το Βερολίνο!