Ευρώπη ΔΕΝ είσαι έτοιμη για τη Season 2!

Ευρώπη ΔΕΝ είσαι έτοιμη για τη Season 2!

Ηλίας Λαλιώτης 23:20 - 16.07.2024 / Ανανεώθηκε: 23:20 - 16.07.2024

Ο Κέντρικ Ναν είναι η κορυφαία κίνηση για τη EuroLeague της νέας σεζόν και ο Εργκίν Αταμάν το ξέρει. Γράφει ο Ηλίας Λαλιώτης.

Μια από τις «all time classic» θεωρίες στον αθλητισμό λέει πως «είναι πιο εύκολο να φτάσεις στην κορυφή, παρά να παραμείνεις εκεί». Και ο μπασκετικός Παναθηναϊκός δείχνει να το γνωρίζει πολύ καλά. Αυτό δείχνει με τις κινήσεις του έως τώρα αυτό το καλοκαίρι.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, η διοικητική ομάδα που τον περιβάλει και ο Εργκίν Αταμάν έθεσαν τον πήχη πριν καλά-καλά τελειώσει η σεζόν. Δεν επαναπαύτηκαν στις δάφνες της κυριαρχίας τους σε Ελλάδα και Ευρώπη που τους βρήκε να πανηγυρίζουν το 7ο αστέρι και το 41ο πρωτάθλημα της ιστορίας τους.

Τι έκαναν; Όχι μόνο «έντυσαν» με συνοπτικές διαδικασίες στα πράσινα έναν από τους κορυφαίους γκαρντ της EuroLeague, καθιστώντας την περιφερειακή γραμμή της ομάδας την ισχυρότερη των τελευταίων 15 ετών, αλλά κατά κύριο λόγο φρόντισαν να κρατήσουν τα «κλειδιά» που έφεραν τον Παναθηναϊκό στην κορυφή.

Από πέρυσι το καλοκαίρι αναφέραμε πως οι κινήσεις που έκανε το Τριφύλλι δεν ήταν για να δημιουργηθεί μια… φωτοβολίδα, αλλά μια ομάδα που θα κυριαρχήσει σε βάθος χρόνου. Γι’ αυτό έγιναν και πολυετής συμφωνίες με παίκτες όπως ο Κώστας Σλούκας, ο Ματίας Λεσόρ, ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, ο Ντίνος Μήτογλου, ο Ιωάννης Παπαπέτρου. Τζέριαν Γκραντ και Μάριους Γκριγκόνις ήταν οι μόνοι που είχαν συμβόλαιο μέχρι αυτό το καλοκαίρι και γρήγορα οι «πράσινοι» προνόησαν να τους ανανεώσουν.

Το κερασάκι στην τούρτα δεν είναι άλλος από τον Κέντρικ Ναν! Ο Αμερικανός άσος ήρθε στα τέλη Οκτωβρίου στην Ελλάδα απευθείας από το NBA και πολύ γρήγορα κυριάρχησε στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που ο Παναθηναϊκός στέφθηκε Πρωταθλητής Ευρώπης, όπως παραδέχονται άπαντες. Ο καλύτερος σκόρερ στην Ευρωλίγκα, που αρχικά ήρθε για να δείξει την αξία του και να πείσει τους συμπατριώτες του να του δώσουν μια θέση με σημαντικό ρόλο.

Αυτό άλλαξε στην πορεία, καθώς ο Ναν ένιωσε «βασιλιάς», όπως είχε παραδεχθεί και σε συνέντευξή του στο Sportal, τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο, όσο και με τον τρόπο που τον δέχθηκαν και τον αγάπησαν οι φίλοι των «πράσινων». Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος τον έπεισε να υπογράψει νέο συμβόλαιο για δύο χρόνια και από το πρωί της Τρίτης (16/7), που εξέπνευσε και η διορία του NBA-out, σφράγισε και την σπουδαιότερη «μεταγραφή» του φετινού καλοκαιριού. Μεγαλύτερη κατά τη γνώμη μου και από την ενδεχόμενη επιστροφή του Σάσα Βεζένκοφ στον Ολυμπιακό, ο οποίος έκανε δύο καταπληκτικές χρονιές πριν πάει στο NBA, αλλά δεν μπόρεσε να πάει μέχρι τέλους την ομάδα του.

Ο Κέντρικ Ναν, αντίθετα, το έκανε και μάλιστα στην πρώτη του… γεύση από το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Χωρίς καμιά προηγούμενη εμπειρία, έκανε τα πάντα να μοιάζουν εύκολα και τους αντιπάλους του να τον αποθεώνουν. Δεν ξέρω αν μπορείτε να φανταστείτε πόσα περισσότερα μπορεί να προσφέρει στη δεύτερη σεζόν του στα μέρη μας.

Γενικότερα, δεν νομίζω ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη για αυτό που έρχεται…

Ο Εργκίν Αταμάν, πάντως, μάλλον το έχει ήδη στο μυαλό του. Οι… προφητικές δημοσιεύσεις του στο Instagram την ημέρα που έγινε κι επίσημη η παραμονή του Κέντρικ Ναν μόνο τυχαίες δεν είναι!

ΥΓ1. Για να μην μπερδεύεστε… Ο Κέντρικ Ναν έμεινε στον Παναθηναϊκό επειδή αυτό ήθελε. Η προοπτική και η ευκαιρία να εκμεταλλευτεί το NBA-out υπήρχε στα χέρια του, αλλά δεν το έκανε.