Μεταγραφάρα που βάζει τα θεμέλια για νέα δυναστεία!

Μεταγραφάρα που βάζει τα θεμέλια για νέα δυναστεία!

Ηλίας Λαλιώτης 18:51 - 20.06.2024

Η κίνηση-ματ που έκανε ο Παναθηναϊκός με την απόκτηση του Λορέντζο Μπράουν και το ντόμινο που δημιούργησε στον μεταγραφικό σχεδιασμό του Εργκίν Αταμάν. Γράφει ο Ηλίας Λαλιώτης.

Ούτε μια εβδομάδα δεν έχει περάσει από την ολοκλήρωση μια ονειρικής σεζόν και ο Παναθηναϊκός έχει φροντίσει να τρελάνει όλη την Ευρώπη και να κάνει τους πάντες να ανυπομονούν για αυτό που θα δουν την επόμενη.

Η κατάκτηση της EuroLeague και του ελληνικού πρωταθλήματος έγινε με εκκωφαντικό τρόπο, αλλά πριν καλά-καλά «καθίσει η σκόνη» έριξε νέα «βόμβα» μεγατόνων! Η αποκάλυψη του Sportal το μεσημέρι της Κυριακής (16/6) προετοίμασε το έδαφος και από το πρωί της Τετάρτης (19/6) ο Λορέντζο Μπράουν είναι το νέο αστέρι που ήρθε να προστεθεί στον «πράσινο» γαλαξία, προκαλώντας πανικό σε φίλους και «εχθρούς».

Μια μεταγραφή που έρχεται να αποδείξει για μια ακόμα φορά πόσο μπροστά βρίσκεται πλέον ο Παναθηναϊκός από τους ανταγωνιστές του σε επίπεδο διοίκησης και στέλεχωσης σε κομβικές θέσεις. Από τη στιγμή που ο Εργκίν Αταμάν άναψε το «πράσινο» φως και με δεδομένη τη διάθεση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου να ικανοποιήσει τα «θέλω» του, οι Σάνι Μπετσίροβιτς και Δημήτρης Κοντός κινήθηκαν μεθοδικά και αθόρυβα, προετοιμάζοντας το έδαφος. Με την ολοκλήρωση των τελικών έφτασαν σε συμφωνία με τον σπουδαίο Αμερικανό γκαρντ κι εν συνεχεία τα βρήκαν και με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Στο Sportal εξάλλου διαβάσατε πριν από οπουδήποτε αλλού όλες τις οικονομικές λεπτομέρειες του deal.

Η μεταγραφή του Λορέντζο Μπράουν έρχεται φυσικά να καταστήσει παντοδύναμη (και την πιο ποιοτική σε όλη την Ευρώπη) τη γραμμή των γκαρντ του Τριφυλλιού, στην οποία δέσποζαν ήδη οι Κώστας Σλούκας, Κέντρικ Ναν και Τζέριαν Γκραντ. Ο 34χρονος (σε δύο μήνες) Αμερικανός είναι μαζί με τον αρχηγό του Παναθηναϊκού και τον Καμπάτσο στο Top-3 των παικτών της EuroLeague σε καταστάσεις πικ εν ρολ, το οποίο είναι και βασικό στοιχείο στο επιθετικό παιχνίδι του Εργκίν Αταμάν. Καταλαβαίνει κανείς εύκολα πόσο μεγάλη πολυτέλεια αποτελεί για τον Πρωταθλητή Ευρώπης να προσθέσει ένα τέτοιο «όπλο» στη φαρέτρα του. Έναν παίκτη που τα προηγούμενα δύο χρόνια πρόσφερε το 60% των πόντων του από καταστάσεις πικ εν ρολ, ενώ σε δευτερεύοντα χρόνο ήταν πολύ αποτελεσματικός σε καταστάσεις τρανζίσιον.

Η ολοκλήρωση αυτής της μεταγραφής, άλλωστε, προκάλεσε κι ένα ντόμινο στον μεταγραφικό σχεδιασμό της κορυφαίας ομάδας του 2024 σε Ελλάδα κι Ευρώπη. Έχοντας τέσσερις παίκτες της ποιότητας των Μπράουν, Σλούκα, Ναν και Γκραντ, ο Εργκίν Αταμάν μπορεί να εφαρμόσει ακόμα καλύτερη τη φιλοσοφία του και να έχει περισσότερο χρόνο στο παρκέ τρεις γκαρντ ταυτόχρονα. Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε δεν το είδαμε σε τόσο μεγάλο βαθμό, λόγω της αδυναμίας του Λούκα Βιλντόζα να αποδώσει σε υψηλό επίπεδο. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την ανανέωση του Μάριους Γκριγκόνις και την κατακόρυφη άνοδο του Ιωάννη Παπαπέτρου από τα playoffs της EuroLeague και μετά, οδηγεί τον Παναθηναϊκό στην απόφαση να μην προχωρήσει στην απόκτηση κάποιου φόργουορντ.

Πλέον, το μόνο που απομένει είναι η απόκτηση ενός σέντερ πίσω από τον Ματίας Λεσόρ. Δεν θα βιαστεί ο Πρωταθλητής Ευρώπης. Ήδη με την κίνηση του Μπράουν έχει θέσει τις βάσεις για να δημουργήσει μια ομάδα που θα κυριαρχεί στο ευρωπαϊκό μπάσκετ τα επόμενα χρόνια, οπότε θα επιχειρήσει να βρει τον ιδανικό παίκτη, που θα υπηρετεί το πλάνο του Εργκίν Αταμάν ακόμα καλύτερα.