Ο «αυτοκράτορας» βάζει σφραγίδα, η πρόκριση δεν τελείωσε

Φατίχ Τερίμ

i

© Intime

Ο «αυτοκράτορας» βάζει σφραγίδα, η πρόκριση δεν τελείωσε

Μπάμπης Τσιμπίδας 23:06 - 14.02.2024 / Ανανεώθηκε: 00:22 - 14.08.2024

Ο Παναθηναϊκός με τον Φατίχ Τερίμ έχει αλλάξει την προσωπικότητα του, όμως ο ΠΑΟΚ παραμένει ένας πολύ ισχυρός αντίπαλος και όλα είναι ανοιχτά. Μόνο που στην Τούμπα καλό θα ήταν να προβούν σε αυτοκριτική αντί για υποδείξεις.

Αργά αλλά σταθερά, η «αυτοκρατορική σφραγίδα» μπαίνει στον Παναθηναϊκό. Εξυπακούεται πως η πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου δεν έχει επιτευχθεί, πριν τη ρεβάνς του «Απόστολος Νικολαΐδης». Αυτό δεν αλλάζει, αφού ο ΠΑΟΚ είναι δυνατός, στιβαρός και έχει συνδέσει την ύπαρξη του με τη συγκεκριμένη διοργάνωση την τελευταία δεκαετία. 

Ωστόσο, είναι ορατές οι διαφορές στην… ψυχοσύνθεση των «πράσινων» με τον Τούρκο στον πάγκο. Μόνο όποιος δεν έχει δει καθόλου τον Παναθηναϊκό, αδυνατεί να το αντιληφθεί.

Για να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία του διπλού, αξίζει να επισημάνουμε ότι είναι μόλις το πρώτο στην ιστορία του θεσμού. Μέχρι πρότινος, το Τριφύλλι μετρούσε μόνο ήττες και ισοπαλίες στην Τούμπα. Οπότε, ο άνθρωπος που οδήγησε τον Παναθηναϊκό στη νίκη, δικαιούται και τα εύσημα.

Με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς επιβάλλεται να είμαστε δίκαιοι. Αυτός αναμόρφωσε την ομάδα, την επανάφερε από την ανυπαρξία στο πραγματικό μέγεθος της. Τη μετέτρεψε από συνονθύλευμα, σε διεκδικήτρια τίτλων και υπολογίσιμη στην Ευρώπη. Αλλά ο Τερίμ είναι το κάτι άλλο. Ο Τούρκος έχει συνυφάνει την καριέρα του με τα τρόπαια και τον πρωταθλητισμό.

Αυτός ο Παναθηναϊκός, έχει πλέον τη συμπεριφορά που του αρμόζει. Δεν φοβάται, δεν… κωλώνει και παίζει για να κερδίσει. Τις περισσότερες φορές με τον Τερίμ θα τα καταφέρνει, ενίοτε και κάτι θα στραβώνει. Είναι μεγάλο πράγμα για έναν άνθρωπο να μην νιώθει φόβο και ο Τερίμ αγνοεί το συναίσθημα. Στα 70 έτη του, ώριμος και επιτυχημένος, ο Τερίμ αποπνέει στόφα πρωταθλητή.

Για τις επιλογές του Τερίμ στην ενδεκάδα, στα συστήματα, στις αλλαγές, στις αποφάσεις, αναμφίβολα θα τις αναλύουμε και θα τις συζητάμε. Ο Τούρκος σκέφτεται αιρετικά και έξω από τις νόρμες, ρισκάρει και δρα ακαριαία. Αυτό που δεν αμφισβητείται, είναι ότι έχει εμφυσήσει νοοτροπία νικητή στους ποδοσφαιριστές του.

Ειδική μνεία να κάνουμε στον Άντραζ Σπόραρ. Ο Σλοβένος μέχρι να σκοράρει, είχε περάσει απαρατήρητος. Όμως, αυτή είναι η μοίρα των επιθετικών. Από τη μία στιγμή στην άλλη, να μεταμορφώνονται. Μόλις πέτυχε το γκολ, ο Σπόραρ απελευθερώθηκε και έδειξε τις ικανότητες του. Είχε αυτοπεποίθηση, επιχείρησε ατομικές ενέργειες και απείλησε με σουτ. 

Δυστυχώς, ο Αλεξάντερ Γερεμέγεφ δεν πήρε μία ευκαιρία που άξιζε, αλλά λογικά θα την έχει το Σάββατο εναντίον της στο «Απόστολος Νικολαΐδης».

Υ.Γ.: Τα στελέχη του ΠΑΟΚ δεν δικαιούνται να προβαίνουν σε υποδείξεις. Αντί να συμμαζέψουν τον προπονητή, τον τεχνικό διευθυντή και όσους βρίσκονται στον πάγκο τους, οι οποίοι προκαλούν και υβρίζουν σε κάθε παιχνίδι, θυμήθηκαν τις συστάσεις στον Μπακασέτα. Ας σταθούν μπροστά σε έναν καθρέφτη και ας αρχίσουν την αυτοκριτική και όχι να ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο.

Υ.Γ.2: Γράψαμε προηγουμένως ότι η πρόκριση θα κριθεί στην Αθήνα. Πριν τον δεύτερο ημιτελικό του Κυπέλλου, προέχει το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τη Λαμία το Σάββατο στο «Απόστολος Νικολαΐδης». Θεωρητικά εύκολο, must win για την κατάκτηση του τίτλου, αλλά η προσεχής αντίπαλος είναι έκτη στη βαθμολογία και δεν θα παραδοθεί αμαχητί.