Η απόφαση για Ιωαννίδη, το κατάμεστο ΟΑΚΑ και η υποχρέωση για προκριματικά στο Champions League

Η απόφαση για Ιωαννίδη, το κατάμεστο ΟΑΚΑ και η υποχρέωση για προκριματικά στο Champions League

Γιώργος Σακελλαρίου 09:08 - 25.08.2024 / Ανανεώθηκε: 09:09 - 25.08.2024

Ο Παναθηναϊκός ακόμα κι αν αποκλειστεί από τη Λανς θέλει να κρατήσει τον Ιωαννίδη, μία απόφαση που είναι από τις πλέον δύσκολες. Οι κινήσεις για συσπείρωση και η υποχρέωση να παίξει το τριφύλλι σε έναν χρόνο στα προκριματικά του Champions League.

Στις 30 Αυγούστου 2023 ο Παναθηναϊκός έδινε το πιο σημαντικό ματς των τελευταίων 13 ετών.

Κόντρα στην Μπράγκα, από την οποία είχε ηττηθεί 2-1 στον πρώτο αγώνα στην Πορτογαλία, διεκδικούσε στη ρεβάνς των playoffs την είσοδό του στους ομίλους του Champions League. Ηττήθηκε στο κατάμεστο ΟΑΚΑ 1-0 συνέχισε τελικά στο Europa League.

Έναν χρόνο αργότερα, στις 29 Αυγούστου 2024 είναι στα playoffs του Conference League. Με ήττα στον εκτός έδρας αγώνα, πάλι με 2-1, δίνει το πρώτο μεγάλο ματς της σεζόν. Έναν τελικό. Κόντρα στη Λανς που είναι ομάδα επιπέδου Champions League, θέλει την πρόκριση αυτή τη φορά για να μην πει αντίο στην Ευρώπη.

Ένα ματς πραγματικά σημαντικό για πολλούς λόγους. Ας ξεκινήσουμε με τον Φώτη Ιωαννίδη. Αυτό το παιδί έχει τρομερή εξέλιξη. Τεράστια. Αυτή είναι η αλήθεια και είναι ασφαλώς και προϊόν δουλειάς εκτός από ταλέντο. Το καλοκαίρι που διανύουμε έχουν έρθει στα γραφεία της ΠΑΕ προτάσεις 25 εκατ. ευρώ. Το γκολ που σημείωσε με τη Λανς απλά πιστοποίησε την ποιότητά του.

Το εύκολο που μπορεί να πει ένας πρόεδρος, ένας τεχνικός διευθυντής σε πρόταση +25 εκατ. ευρώ είναι «τον πουλάμε». Πόσα εκατ. ευρώ περισσότερα να κοστίσει ένας Έλληνας παίκτης που αγωνίζεται στο εγχώριο πρωτάθλημα; Κι όμως είναι δύσκολο.

Αν είχε πάρει ένα πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός τα δύο τελευταία χρόνια που το διεκδίκησε, ενδεχομένως ο Ιωαννίδης να μην ήταν τώρα εδώ… Είναι, όμως, τόσο κομβικός παίκτης και σε συνδυασμό με την γκρίνια (δικαιολογημένη σε έναν μεγάλο βαθμό, αν και λεφτά βάζει) που υπάρχει για τον Γιάννη Αλαφούζο, καταλήγεις στο συμπέρασμα «πως να τον πουλήσει;».

Ας υποθέσουμε ότι πιέζει να πουληθεί ο παίκτης, ο οποίος δεν το έχει πράξει με δυναμικό τρόπο, διαφορετικά και πάλι θα γινόταν άλλη συζήτηση. Εγγυάται κανείς ότι σε λίγο χρονικό διάστημα πλέον, θα βρει ο Παναθηναϊκός έναν τόσο ποιοτικό παίκτη κι επιδραστικό; Σίγουρα με 25 εκατ. ευρώ στο ταμείο, παίκτη βρίσκεις. Απλά ποιος θα δεχθεί να έρθει στην Ελλάδα και πως;

Εδώ κολλάει το ματς της Πέμπτης με τη Λανς. Αν το τριφύλλι προκριθεί η κατάσταση ηρεμεί. Ο Ντιέγκο Αλόνσο με έξι επιπλέον ματς μεσοβδόμαδα (μπορεί και περισσότερα αν πάει η ομάδα στα νοκ άουτ) θα έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί καλύτερα το μεγάλο ρόστερ. Γιατί μεγάλο είναι. Το αν είναι απολύτως ποιοτικό είναι άλλη κουβέντα. Τι εννοώ; Ο Βιλένα, για παράδειγμα, δεν έχει βοηθήσει. Αλλά με αποκλεισμό και αν δεν ξεφορτωθεί η ομάδα το 1,4 του συμβολαίου του να φέρει κι άλλον για να πληρώνει και τον Βιλένα να κάθεται, δεν είναι κανονικός σχεδιασμός. Είναι «ό,τι κάτσει».

Δωρεάν η μετακίνηση φιλάθλων της επαρχίας για το Παναθηναϊκός - Λανς
CONFERENCE LEAGUE

19:50 - 24.08.2024

Δωρεάν η μετακίνηση φιλάθλων της επαρχίας για το Παναθηναϊκός - Λανς

Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, δίνοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και οδηγίες για τη δωρεάν μετακίνηση των φιλάθλων του Τριφυλλιού από την επαρχία, ενόψει της ρεβάνς των playoffs του Conference League με τη Λανς στο ΟΑΚΑ.

Με πρόκριση κάνεις και στον Ιωαννίδη ένα μεγάλο συμβόλαιο, αντάξιο της ποιότητάς του και της εικόνας του σε σχέση με άλλους συμπαίκτες του και προχωράς για διάκριση στην Ευρώπη και κυρίως για τον μεγάλο στόχο, την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Μία πρόκριση, αλλά πώληση του Ιωαννίδη, πάλι μπορεί να διαταράξει την ηρεμία στον σύλλογο. Κι ας μπουν στο ταμεία δεκάδες εκατομμύρια.

Αν δεν περάσει, η απόφαση για τον Ιωαννίδη μοιάζει πιο δύσκολη. Φυσικά δεν χρειάζεται να αναφέρουμε τι θα λέγεται εις βάρος του μεγαλομετόχου με αποκλεισμό και στη συνέχεια με πώληση Ιωαννίδη. Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί θα είναι ο κόσμος. Όλα δείχνουν ότι ο Ιωαννίδης δεν θα πουληθεί. Ό,τι και να γίνει με τη Λανς. Αν πίεζε φουλ ο παίκτης μπορεί να ήταν άλλες οι πιθανότητες πώλησης, αλλά προς το παρόν δεν έχει ζητήσει άμεση αποχώρηση. Όχι φυσικά ότι θα ήταν αρνητικός να πάει στο εξωτερικό, αλλά δεν δείχνει τουλάχιστον αυτό το καλοκαίρι μεγάλη κάψα.

Το πρόβλημα είναι ότι με αποκλεισμό μπορεί η αξία του να μειωθεί. Διαφορετική βιτρίνα οι διοργανώσεις στην Ευρώπη, διαφορετική της Stoiximan Super League. Είναι μία λογική εξέλιξη. Αλλά μπορεί ο Ιωαννίδης να σημειώσει κοντά στα 20 γκολ, δεν είναι απίθανο, να πάει καλά με την Εθνική και να διατηρηθεί η τιμή του στα ύψη. Ένα παράδειγμα είναι ο Λιβάι Γκαρσία. Όταν ήρθε πρόταση +20 εκατ. ευρώ στην ΑΕΚ, δεν έπαιζε στην Ευρώπη. Είχε κερδίσει τη συμμετοχή στα προκριματικά του Champions League. Σε έναν χρόνο ο διεθνής φορ θα είναι 25. Στην καλύτερη ποδοσφαιρικά ηλικία. Η αγορά πολλές φορές είναι απρόβλεπτη. Οπότε σε έναν χρόνο είναι πιθανό να έχουμε ξανά χορό εκατομμυρίων.

Ο Ιωαννίδης, όμως, είναι ένα μέλος της ομάδας. Δεν είναι η ομάδα. Αυτή έχει μεγαλύτερη σημασία. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να μπει στο Conference League. Για να γίνει πιο ανταγωνιστική η ομάδα με συνεχόμενα ματς, να μπορεί ο Αλόνσο να διαχειριστεί το ρόστερ, να πάρει ένα σεβαστό ποσό από την UEFA για να μην έχει μακροπρόθεσμα πρόβλημα με το FFP και φυσικά για να μαζέψει βαθμούς. Και για να μην ξενερώσουν αρκετοί παίκτες, που θέλουν να φαίνονται στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα και οι Πελίστρι, Τετέ.

Παναθηναϊκός: Μέσα ο Πάλμερ - Μπράουν, έξω οι Ιωαννίδης, Ίνγκασον για τον Λεβαδειακό
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

21:18 - 24.08.2024

Παναθηναϊκός: Μέσα ο Πάλμερ - Μπράουν, έξω οι Ιωαννίδης, Ίνγκασον για τον Λεβαδειακό

Για πρώτη φορά, μετά από έντεκα μήνες, ο Πάλμερ - Μπράουν βρίσκεται ξανά στην αποστολή αγώνα του Παναθηναϊκού. Για λόγους ξεκούρασης έμειναν εκτός οι Ιωαννίδης και Ίνγκασον. Η 20άδα του Ντιέγκο Αλόνσο, για το εντός έδρας παιχνίδι Πρωταθλήματος με τον Λεβαδειακό.

Αν αποτύχει ο Παναθηναϊκός δεν υπάρχει άλλο γιατρικό από την κατάκτηση του πρωταθλήματος (αυτό είναι το σημαντικότερο) ή έστω την δεύτερη θέση. Την αναφέρουμε, γιατί κι αυτή την επόμενη σεζόν οδηγεί στα προκριματικά του Champions League. Μία πρόκριση δηλαδή σου εξασφαλίζει Ευρώπη. Διότι αν δεν τερματίσει στο 1-2 και πάει σε άλλη διοργάνωση, επειδή θα είναι και πάλι αδύναμος θα θέλει τρεις προκρίσεις κι όταν δεν είσαι έτοιμος το καλοκαίρι, δεν είναι καθόλου απλό να το πετύχεις. Φυσικά είναι υποχρέωση να τερματίσει πρώτος ή στη χειρότερη δεύτερος ο Παναθηναϊκός, ακόμα κι αν περάσει τη Λανς. Για τους ίδιους λόγους. Αυτονόητο είναι.

*Το ΟΑΚΑ θα είναι κατάμεστο την Πέμπτη. Στα social media είδα γκρίνια για το «που κατάντησε ο Παναθηναϊκός» και μπαίνει γενική είσοδος. Πέρσι δικαιολογημένα υπήρχε γκρίνια για τα 80 και 90 ευρώ σε κεντρικές θύρες ή 40 και 50 στα κόρνερ για ματς του πρωταθήματος. Να υπάρχει και τώρα για τα 10 ευρώ πάει πολύ. Το θέμα είναι ότι δεν το σκέφτηκαν εξαρχής στην ΠΑΕ για τη γενική είσοδο. Δηλαδή τι άλλαξε σε μία μέρα; Αυτό δείχνει ότι δεν πολυσκέφτονται…

* Θετική κίνηση και η κάλυψη εξόδων για τους οπαδούς στην περιφέρεια. Μπορεί να μοιάζει περίεργο, αλλά κι αυτό θεμιτό είναι. Αν δεν είναι μεγάλη παρέα να ξεκινήσει για να μοιραστεί τα έξοδα κι έρθει κάποιος με το παιδί του, τη σύντροφό του, το κόστος είναι σημαντικό. Αφού λέμε για έξοδα να πω απλά ότι στην Αυστρία, στην προετοιμασία, πληρώσαμε 10.90 για δέκα μέρες διόδια. Ένα αυτοκόλλητο, ενώ στην Ελλάδα από την Αθήνα έως την Τραγάνα και πίσω στην πρωτεύουσα, θες κάτι περισσότερο από 20 ευρώ. Αυτή για μένα είναι κατάντια…

*Σ’ αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι είναι σημαντικό για ένα τόσο κρίσιμο ματς να υπάρχει συσπείρωση. Έστω και για 90 λεπτά - 120 λεπτά, 34 ή 44 πέναλτι. Αυτό θέλει η ΠΑΕ. Και πρέπει να συμβεί. Απλά είναι γνωστό ότι ο κόσμος μπορεί να πάρει ένα ματς, μπορεί και να γυρίσει μπούμερανγκ. Στον Παναθηναϊκό, άλλωστε, δεν είναι απίθανο μέσα σε λίγα λεπτά να μετατραπεί το «ΠΑΟ ολέ», σε «Αλαφούζο π...» ή το ανάποδο.

*Το τριφύλλι πρέπει να τελειώσει άμεσα την αναπροσαρμογή στα συμβόλαια των Ιωαννίδη, Βαγιαννίδη, Τσέριν για να μην βρει μπροστά του δυσαρεστημένους παίκτες. Σε έναν αποκλεισμό αν τα αποδυτήρια είναι καλά, η ομάδα μπορεί να συνέλθει. Αν υπάρχει κι εκεί πρόβλημα...

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!