Γιατί ο Παναθηναϊκός είναι πιο αισιόδοξος από πέρυσι!
i

Εργκίν Αταμάν / © IMAGO

Γιατί ο Παναθηναϊκός είναι πιο αισιόδοξος από πέρυσι!

Κώστας Σωτηρίου 10:56 - 04.10.2024 / Ανανεώθηκε: 10:58 - 04.10.2024

Ο Κώστας Σωτηρίου γράφει για την πρεμιέρα του πρωταθλητή Ευρώπης στην Ευρωλίγκα αποκρυπτογραφώντας ορισμένες ατάκες, που δείχνουν τον βαθμό ετοιμότητας, καθώς και τις προοπτικές που έχει φέτος το Τριφύλλι.

Πέρυσι τέτοιο καιρό, ο Παναθηναϊκός βρισκόταν σε μια περίεργη κατάσταση. Είχε συντριβεί από τον Ολυμπιακό στο Σούπερ Καπ και είχε αρχίσει να αποκτά εσωστρέφεια μετά και τη δεύτερη ήττα -στην παράταση- από τους Ερυθρόλευκους στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας και μάλιστα στο ΟΑΚΑ.

Χωρίς τον Ντίνο Μήτογλου και με τον Κώστα Σλούκα να χάνει κάποια παιχνίδια, ακολούθησε η νίκη επί της Μπάγερν Μονάχου, αλλά ήλθαν δύο νέες ήττες από την Φενέρμπαχτσε στην Πόλη και από την Μακάμπι Τελ Αβίβ (κι αυτή στην παράταση) στο ΟΑΚΑ, που οδήγησαν τον Παναθηναϊκό στο να πάρει αποφάσεις. Η έλευση του Κέντρικ Ναν και η απογείωση του Σλούκα στο δεύτερο μισό της σεζόν άλλαξαν την ιστορία και λίγο καιρό αργότερα οι Πράσινοι «έραψαν» το έβδομο αστέρι και κατάκτησαν το πρωτάθλημα Ελλάδος.

Παναθηναϊκός, μια σύγχρονη «Λερναία Ύδρα» με... δέκα κεφάλια στο Βερολίνο

Παναθηναϊκός, μια σύγχρονη «Λερναία Ύδρα» με... δέκα κεφάλια στο Βερολίνο

Η εικόνα που είχε ο Παναθηναϊκός κόντρα στην Άλμπα για την πρεμιέρα της EuroLeague και η διαχείριση του Εργκίν Αταμάν επιβεβαίωσαν το μεγάλο πλεονέκτημα που έχει ο πρωταθλητής Ευρώπης. Γράφει ο Ηλίας Λαλιώτης.

Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το «know how» είναι δεδομένο. Ο κορμός είναι σταθερός από πέρυσι και οι πρωταθλητές Ευρώπης διαθέτουν τόσο εκκωφαντική ποιότητα, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν κάποια ματς μόνο με το ταλέντο τους. Εχουν όμως και αυτογνωσία. Μετά τη σχετικά άνετη νίκη επί της Αλμπα στο Βερολίνο, τρεις ατάκες μου έκαναν εντύπωση. Η μια του Λορέντζο Μπράουν, που είπε ότι θα έβαζε στον εαυτό του «Β», τοποθέτηση που δείχνει ότι ο τύπος ξέρει τι του γίνεται και τι πρέπει να κάνει για να φτάσει στο «Α». Η ατάκα του πάντα ειλικρινούς Χρήστου Σερέλη, που παραδέχθηκε ότι «ο Τζέντι Όσμαν θα χρειαστεί έναν μήνα για να φτάσει στο επιθυμητικό επίπεδο φυσικής κατάστασης».

Και μια ακόμη του έτερου ασίσταντ κόουτς Σάββα Καμπερίδη, που δήλωσε μετά το ματς: «Τα παιδιά που ήλθαν από το NBA έχουν λίγο πιο δύσκολο έργο από τον Μπράουν, καθώς είχαν συνηθίσει σε ένα εντελώς διαφορετικό στυλ παιχνιδιού, αλλά είναι συγκεντρωμένοι, προσπαθούν, ρωτούν, θέλουν να βελτιωθούν και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι στην κατάλληλη φόρμα τόσο σωματική όσο και πνευματική, ώστε να προσφέρουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους». Να θυμίσω άτι και πέρυσι η ίδια συζήτηση γινόταν και για τον πανάκριβο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, ο οποίος ερχόμενος από το ΝΒΑ εμφανίστηκε στον Παναθηναϊκό… αγνώριστος κάνοντας αρκετό κόσμο να αναρωτιέται αν επρόκειτο για τον ίδιο παίκτη, που διέπρεπε με την Εθνική Ισπανίας ή για τον σωσία του!

Σε μια ανάλογη φάση προσαρμογής, αλλά πολύ καλύτερα, βρίσκονται οι δύο μεταγραφές από το ΝΒΑ, ο Όσμαν και ο Ομέρ Γιούρτσεβεν, οι οποίοι όμως έχουν πολύ μπάσκετ μέσα τους και με την αθλητικότητα που διαθέτουν, εκφράζεται η βεβαιότητα ότι δεν θα αργήσουν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του Παναθηναϊκού. Από την πλευρά του και ο κόουτς Άταμαν δεν επιτρέπει σε κανέναν να επαναπαυθεί. Κάτι που όπως αναφέραμε στο πρώτο «Sportal Euroleague Show» μετά τη νίκη επί της Αλμπα, φρόντισε να καταστήσει σαφές με το καλημέρα. Τρία λεπτά άργησαν στο μίτινγκ της ομάδας στην Ρόδο οι Κέντρικ Ναν και Τζέριαν Γκραντ και ο Τούρκος έγινε… τούρμπο θέλοντας να ξεκαθαρίσει ότι η φετινή σεζόν είναι ακόμη πιο δύσκολη από την περυσινή, διότι φέτος όλοι περιμένουν τον πρωταθλητή Ευρώπης με το υψηλότερο κίνητρο.

Στο δια ταύτα. Η ποιότητα του Παναθηναϊκού είναι δεδομένη και θα υπάρξουν βραδιές, όπως η χθεσινή, που θα αρκεί για να φέρει ευρωπαϊκές ή εγχώριες νίκες. Απέναντι, ωστόσο, σε ισχυρότερους αντιπάλους, κοινώς στους «μεγάλους παίκτες» της Euroleague, η προσήλωση στην άμυνα και στα ριμπάουντ (40-28 υπέρ της Αλμπα), η συγκέντρωση και η αποφασιστικότητα και επουδενί η αφέλεια λόγω του αδιαμφισβήτητου ταλέντου, θα αποτελούν μονόδρομο για τους πρωταθλητές Ευρώπης, εάν θέλουν να πετύχουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους αυτό που κατάφερε ο Άταμαν με την Αναντολού Εφές: το back-to-back!