Τα αυτονόητα, για να μείνει όρθιος ο Παναθηναϊκός

Τα αυτονόητα, για να μείνει όρθιος ο Παναθηναϊκός

Λάμπρος Γκαραγκάνης 13:25 - 16.09.2024 / Ανανεώθηκε: 18:55 - 16.09.2024

Ο Λάμπρος Γκαραγκάνης γράφει για το 0-0 της Τούμπας με τον ΠΑΟΚ και την τακτική προσέγγιση του Παναθηναϊκού. Που ελκυστική δεν ήταν, αποτελεσματική, όμως, ήταν...

Το πιο λογικό είναι να πάρει τη νίκη η ΑΕΚ με τον Βόλο και να φτάσει τους 10 βαθμούς, όσους έχουν οι Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ. Έτσι, μετά από 4 αγωνιστικές, ο Παναθηναϊκός θα είναι στο -5 από τους βασικούς συνδιεκδικητές του τίτλου και την κορυφή. Μιλώντας σε απόλυτους αριθμούς, εκεί που τον βρήκε το τέλος της 3ης αγωνιστικής, εκεί τον αφήνει το φινάλε της 4ης.

Οι χαμένοι βαθμοί με Αστέρα AKTOR και Athens Καλλιθέα δεν καλύπτονται. Υπό μία ευρύτερη έννοια, θα μπορούσαν να καλυφθούν με ορισμένες μεγάλες νίκες. Για παράδειγμα, «διπλό» στην Τούμπα. Δεν ήρθε. Ο Παναθηναϊκός δεν γίνεται να πανηγυρίζει ισοπαλίες, σαν το 0-0 με τον ΠΑΟΚ. Ότι πρόκειται για μία εξέλιξη που δίνει στον Ντιέγκο Αλόνσο τον χρόνο να δουλέψει, θεωρείται δεδομένο.

Μάλιστα, ο Ουρουγουανός την εβδομάδα που άρχισε και πριν το εντός έδρας, κεκλεισμένων των θυρών, με τον Πανσερραϊκό που έρχεται, διαθέτει το εξής πλεονέκτημα. Για πρώτη φορά από την ημέρα που ήρθε, θα εργαστεί με όλο το ρόστερ που υπολογίζει για τη σεζόν. Δίχως να χρειαστεί, για παράδειγμα, να ενσωματώσει νέο ποδοσφαιριστή (ο Ουναΐ δεν πιάνεται, πλέον, αφού είναι μέλος της ομάδας από το τα μέσα της περασμένης εβδομάδας) και, φυσικά, αν δεν προκύψει κάποιος τραυματισμός.

Κυνική, αλλά αποδεκτή, η προσέγγιση Αλόνσο

Το τι θα γίνει στο μέλλον, ουδείς το γνωρίζει. Πάντως, στην Τούμπα ο Αλόνσο παρουσίασε έναν Παναθηναϊκό λιγότερο αφελή από όλα τα προηγούμενα, 9, φετινά ματς, πολύ περισσότερο κυνικό, με αντοχή, ανθεκτικότητα, δυνάμεις και ας μην έπαιξε μπαλάρα. Ειδικά στο 1ο ημίχρονο, η «έκπτωση» που έκανε ο Λατινοαμερικάνος προπονητής στην παραγωγή ποδοσφαίρου και στην αξιοποίηση του Φώτη Ιωαννίδη υπήρξε μεγάλη.

Απολύτως λογική, αν αναλογιστεί κανείς, τι θα μπορούσε να πάθει το Τριφύλλι, στο αμυντικό του transition εφόσον δεν πρόσεχε τόσο πολύ. Έγιναν θέμα οι 22 τελικές εις βάρος του με την Athens Καλλιθέα, οι φάσεις που δέχτηκε από Αστέρα AKTOR και Λεβαδειακό. Αν δεν ήταν τακτικά σωστός με τον συγκροτημένο ΠΑΟΚ που παίζει συγκεκριμένα, με τον ίδιο προπονητή εδώ και χρόνια, θα βρισκόταν προ απροόπτου. Ξεκάθαρα, λοιπόν, άμυνα και μεσαία γραμμή ήταν πιο κοντά στο 1ο ημίχρονο και η επίθεση αποκομμένη. Με τους Τετέ, Πελίστρι και Ιωαννίδη να στηρίζονται στα τρεξίματά τους και στην ατομική ενέργεια, για να δημιουργήσουν φάσεις.

Καλύτερος στο 2ο, με τον Μλαντένοβιτς σε ρόλο - έκπληξη

Αν υπάρχει ένα ερωτηματικό ή μία μομφή, ας πούμε, της φίλαθλης κοινής γνώμης για τον Φίλιπ Μλαντένοβιτς είναι η ανασταλτική του επάρκεια. Στην Τούμπα, πάντως, ο Σέρβος έχει κάνει ένα από τα καλύτερά του ματς στο κομμάτι αυτό στην Ελλάδα. Μάλιστα όχι στη θέση του ακριβώς, αλλά καλύπτοντας στον άξονα το ανέβασμα του Νεμάνια Μαξίμοβιτς. Κίνηση που βοήθησε τον Παναθηναϊκό να ισορροπήσει και να αρχίσει να απειλεί. Όχι με ένταση και συνέπεια, αλλά το ίδιο συνέβαινε με τον αγχωμένο ΠΑΟΚ που ήθελε να πιάσει ρυθμό μα δεν μπορούσε.

Ο Παναθηναϊκός είχε τις στιγμές στις φάσεις των Πελίστρι και Ιωαννίδη, στο τέλος, να πάρει ολόκληρο το παιχνίδι. Όπως, αντιστοίχως, ο Ντραγκόφσκι τον κράτησε στις ευκαιρίες του Σβαμπ. Σαφώς και έχει παθογένειες στο παιχνίδι του. Το κατέβασμα του Αράο, στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα, ανάμεσα στους στόπερ για το κουβάλημα μπάλας, που αφαιρεί ποδοσφαιριστή από τα χαφ. Το ατέρμονο passing game στο αμυντικό τρίτο, με συμμετοχή του τερματοφύλακα, όπου το παραμικρό λάθος μπορεί να το τιμωρήσει με ευκολία ο αντίπαλος.

Το τακτικό πλάνο του προπονητή μπορεί να μην χόρτασε ποδόσφαιρο κανέναν, έχει, όμως, λογική και στόχο. Χρειάστηκαν 10 παιχνίδια, ώστε να μπορούμε να το πούμε αυτό. Για έναν κόουτς που κρίνεται από πολλούς πολύ αυστηρά, ενώ δεν έχει κάνει καν προετοιμασία με ολόκληρο το γκρουπ και είχε ένα μεγάλο «ΠΡΕΠΕΙ» επάνω από το κεφάλι του. Να βάλει το Τριφύλλι σε League Phase ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Το πέτυχε...

Ατιμώρητο «ξύλο» στον Ιωαννίδη, Βίκινγκ ο Ίνγκασον

Επειδή έγινε λόγος στη γωνία αυτή για τον διαιτητή Βίντσιτς πριν το ματς, μία κουβέντα και μετά το παιχνίδι. Συνολικά δεν έγινε το μεγάλο λάθος από τον Σλοβένο, ο οποίος προσπάθησε να είναι δίκαιος. Αυτό φάνηκε. Δεν το κατάφερε μονάχα στον πειθαρχικό έλεγχο, με το ποδοσφαιρικό «ξύλο», στα όρια του φάουλ, να μένει ατιμώρητο στην περίπτωση του Ιωαννίδη. Με τον αρχηγό των Πράσινων να βγάζει αντίδραση, λόγω της αντιμετώπισης που είχε.

Πλέον, το παιχνίδι του, το οποίο στηρίζεται πολύ στη δύναμη, αναγκάζει τον εκάστοτε αντίπαλο να τον πηγαίνει στη σωματική επαφή για να τον ανακόψει. Εκεί ο διαιτητής μένει να φανεί τι επιτρέπει στον αμυνόμενο... Στην Τούμπα ήταν οφθαλμοφανές ότι ο Βίντσιτς επέτρεψε το σκληρό παιχνίδι στον διεθνή Έλληνα φορ, σημαντικό ατού για τον ΠΑΟΚ αναφορικά με την αντιμετώπισή του.

Τέλος, μία αναφορά στον Ίνγκι Ίνγκασον. Από το 1’ κάθε επαφή του με την μπάλα συνοδευόταν από γιούχα. Ο ίδιος, σε δηλώσεις του μετά το ματς, είπε πως για πρώτη φορά στην καριέρα του αγωνίζεται σε έδρα ομάδας που πέρασε πολλά χρόνια. Παρά το ψυχολογικό πρεσάρισμα, ο Ισλανδός ήταν στυλοβάτης στην άμυνα και από τους κορυφαίους του αγώνα. Με πραγματική ψυχολογία... Βίκινγκ, παρέσυρε ευχάριστα τον Γεντβάι σε μία, ομοίως, πλήρη εμφάνιση.