Το δόγμα «μόνο ενωμένοι γράφουμε ιστορία»

Το δόγμα «μόνο ενωμένοι γράφουμε ιστορία»

Λάμπρος Γκαραγκάνης 12:29 - 30.08.2024 / Ανανεώθηκε: 13:26 - 30.08.2024

Ο Λάμπρος Γκαραγκάνης γράφει για τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες, που δημιούργησε ο Παναθηναϊκός, για να φτάσει στην πρόκριση επί της Λανς. Και δεν είναι μόνο αγωνιστικές...

Αν πρέπει να κοιτάξουμε τη δυάδα αγώνων με τη Λανς, ενδεχομένως να προκύψει το συμπέρασμα ότι συνολικά οι Γάλλοι ήταν ανώτεροι στη σειρά. Μπήκαν δυνατά στο πρώτο παιχνίδι, προηγήθηκαν με 2-0 σημειώνοντας το δεύτερο γκολ με παίκτη λιγότερο, ενώ στη ρεβάνς είχαν μεγάλη ευκαιρία για το 0-1. Αλλά εκεί υπήρξε η... στάση Ντραγκόφσκι. Και στα δύο παιχνίδια, όμως, ο Παναθηναϊκός έβγαλε αντίδραση. Το γκολ του Φώτη Ιωαννίδη, στη Γαλλία, αποδείχθηκε χρυσάφι.

Στο ΟΑΚΑ, το δεύτερο ημίχρονο ήταν ουσιώδες με τις αλλαγές των Μαντσίνι και Μαξίμοβιτς να αποδεικνύονται καθοριστικές, όπως και η μετατόπιση του Τετέ στον άξονα. Credits για τη διαχείριση του Ντιέγκο Αλόνσο. Ο Αργεντινός ήταν, κυριολεκτικά, game changer. Με κλέψιμο δικό του άρχισε το πρώτο γκολ, ενώ ήταν ο ασίστμαν στο δεύτερο. Το απόφθεγμα "ό,τι πληρώνεις, παίρνεις" βρήκε εφαρμογή στους κομβικούς Φακούντο Πελίστρι και Τετέ, με συνέπεια, μέσα σε λίγες γραμμές, να εξηγείται πως το 2-1 έγινε 2-0 και, συνολικά, 3-2 υπέρ του Τριφυλλιού.

Τα οφέλη της πρόκρισης

Μία διευκρίνηση εδώ. Ο Παναθηναϊκός, ως οργανισμός, ουδέποτε υποβάθμισε το Conference League. Η, εν Ελλάδι, υποβάθμισή του άρχισε, όταν η διοργάνωση αυτή συστήθηκε στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό κοινό, από αλλού. Τώρα, αν η καζούρα μεταξύ οπαδών ξέφυγε, δεν είναι πρόβλημα του συλλόγου τούτο. Με την παρουσία του στη League Phase, το Τριφύλλι κερδίζει απαραίτητη ηρεμία στα ενδότερα. Οικονομικά, θα έχει απολαβές χρήσιμες για τη διαχείριση της σεζόν και σε αυτό το επίπεδο.

Ταυτόχρονα, δίνεται μία ευκαιρία για βελτίωση του συλλογικού συντελεστή στις διοργανώσεις της UEFA. Πέραν της ατυχίας στις προκριματικές κληρώσεις, μετά την ευρωπαϊκή επιστροφή (Σλάβια Πράγας, Μαρσέιγ, Άγιαξ, Λανς), ο παράγοντας του χαμηλού συντελεστή έπαιξε ρόλο στο να βρεθούν, καλοκαιριάτικα, υψηλά εμπόδια στις κληρώσεις. Αυτό, ο Παναθηναϊκός, έχει τη δυνατότητα να το αλλάξει με καλή πορεία στην τρίτη, τη τάξει, διοργάνωση φέτος.

Ζητούμενο η ενότητα, που φέρνει επιτυχίες

Εκ του αποτελέσματος και με την πρόκριση στην... τσέπη, ο τρόπος που αντιμετώπισε ο Παναθηναϊκός τον επαναληπτικό με τη Λανς, παρά την ήττα στη Γαλλία, κρίνεται υποδειγματικός. Η γενική είσοδος 10 ευρώ και η βοήθεια στο κοινό της επαρχίας να βρεθεί στο ΟΑΚΑ μετατόπισε τη σύνθεση φιλάθλων που παρακολούθησαν τον αγώνα της Πέμπτης. Μπήκε μέσα κόσμος, που λόγω κόστους, δεν θα είχε αλλιώς τη δυνατότητα. Διψασμένοι Παναθηναϊκοί, να δουν από κοντά την ομάδα και να προσφέρουν με την παρουσία και τη φωνή τους.

Οι 60.000 έδωσαν το σύνθημα πρόκρισης και τούτο μπορεί να το επιβεβαιώσει όποιος βρέθηκε από νωρίς στο γήπεδο. Ένα κλίμα αρκετά διαφορετικό από τα συνηθισμένα, με άξονα αντιμετώπισης του αγώνα "φωνή για την ομάδα". Μετά από καιρό, όπως στα περυσινά ματς με τις Μπράγκα και Βιγιαρεάλ στο ΟΑΚΑ, ο οργανισμός παρουσίασε συνοχή σε μεγάλο βαθμό. Ομάδα, κόσμος, ένα... Στήριξη και πίστη. Το δόγμα "μόνο ενωμένοι γράφουμε ιστορία" στην απόλυτη εκδοχή του.

Παναθηναϊκός: Η επόμενη ημέρα

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε χρόνο, όπως κάνει σε κάθε νικηφόρο παιχνίδι που επιτυγχάνεται ο στόχος (τρεις βαθμοί ή πρόκριση). Επάνω σε αυτό, με τη σεζόν να γεμίζει με πολύτιμα ευρωπαϊκά παιχνίδια, θα φουλάρει στις μεταγραφές τις επόμενες ημέρες. Με προτεραιότητα έναν παίκτη στον άξονα, με διαφορετικά χαρακτηριστικά των υπαρχόντων. Ταχύς στη σκέψη και στην εκτέλεση ικανοτήτων, με ποιότητα εφάμιλλη των παικταράδων Τετέ και Πελίστρι.

Από εκεί και πέρα το ξεσκαρτάρισμα στο ρόστερ, θα παίξει ρόλο για επόμενες, ενδεχόμενες, προσθήκες. Αν, για παράδειγμα, ο Αντράζ Σπόραρ πωληθεί, τότε θα έρθει σέντερ φορ. Διάθεση υπάρχει. Χρήμα, όπως έχει αποδειχθεί φέτος, υπάρχει. Στόχοι προς εκπλήρωση υπάρχουν. Δίψα για Πρωτάθλημα, Κύπελλο και ευρωπαϊκή πορεία υπάρχει. Σε αφθονία... Ζητούμενο, όπως το τόνισε, ο Ντιέγκο Αλόνσο στους ποδοσφαιριστές να έρθει η επικράτηση με την Athens Καλλιθέα και στη διακοπή, λόγω Εθνικών ομάδων, ο Παναθηναϊκός να περάσει στην τελική φάση μονταρίσματος. Με σκοπό να είναι πανέτοιμος, αγωνιστικά και ψυχολογικά, για τη δύσκολη επανέναρξη υποχρεώσεων στα μέσα Σεπτεμβρίου.