Παρίσι, η πόλη που θα φωτίζει για πάντα τη διαδρομή του...

Παρίσι, η πόλη που θα φωτίζει για πάντα τη διαδρομή του...

Ηλίας Λαλιώτης 08:36 - 15.10.2024 / Ανανεώθηκε: 08:36 - 15.10.2024

Με την αύρα του 1996 να κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα, ο Παναθηναϊκός AKTOR θέλει να αφήσει στο Παρίσι το στίγμα του πριν από τις πρώτες μεγάλες μάχες στην EuroLeague. Γράφει ο Ηλίας Λαλιώτης.

Έχουν περάσει 28 και πλέον χρόνια... Όλα μοιάζουν τόσο μακρινά από εκείνη την νύχτα του πρώτου θριάμβου. Κι όμως στο μυαλό και στην καρδιά όσων είχαν τη χαρά να ζήσουν από κοντά εκείνο το έπος είναι λες κι έγινα χθες. Δεν το κρύβω πως ήμουν ένας από αυτούς που είχαν βρεθεί τον Απρίλιο του 1996 στο Παρίσι. Έφηβος ακόμα.

Σχεδόν τρεις δεκαετίες αργότερα επιστρέφω με μία άλλη ιδιότητα, αλλά και πάλι με σημείο αναφοράς την κορυφαία ομάδα που γνώρισε ποτέ ο ελληνικός αθλητισμός. Τον μπασκετικό Παναθηναϊκό.

Στην πόλη όπου ξεκίνησαν όλα, εκεί όπου οι Παύλος, Θανάσης και Κώστας Γιαννακόπουλος είδαν τους κόπους ετών να ανταμείβονται, με την κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τροπαίου, το Τριφύλλι επιστρέφει με τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος συνεχίζει το legacy που ανέλαβε, δημιουργώντας την ομάδα που πριν μερικούς μήνες έραψε το 7ο αστέρι στη φανέλα της. Και η οποία έχει ξεκινήσει τη νέα σεζόν με ξεκάθαρο στόχο να φωτίσει ακόμα περισσότερο τον... ουρανό του ΟΑΚΑ.

Για να επιστρέψουμε στο σήμερα, είναι ξεκάθαρο πως η αύρα του 1996 κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα της πράσινης αποστολής, από το ξεκίνημα αυτού του ταξιδιού. Δεν είναι μόνο ο αριθμός της πτήσης (1996), ο οποίος είναι ίδιος σε όλα τα τσάρτερ από το ξεκίνημα της σεζόν και θα παραμείνει αυτός μέχρι τέλους. Ήταν το κορυφαίο θέμα συζήτησης σε κάθε κουβέντα που ξεκινούσε σχετικά με το Παρίσι. Ειδικά από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός επιστρέφει και στο Παλέ ντε Μπερσί. Στον αρχικό... τόπο του εγκλήματος.

Βέβαια, στο παρκέ το βράδυ δεν θα παίξει μπάσκετ η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αλλά οι παίκτες του Εργκίν Αταμάν. Αυτοί που έχουν ήδη ξεκινήσει τη σεζόν με τον τρόπο που οφείλουν. 2 στα 2 κόντρα σε Άλμπα και Μπάγερν, δύο σαφώς υποδεέστερους αντιπάλους. Κι ακολουθεί κι ένας τρίτος. Η «νεοφώτιστη» Παρί, η οποία δεν θα μπορούσε να φανταστεί καλύτερο τρόπο για να πετύχει την πρώτη της νίκη στην EuroLeague (μετράει ήττες από Ερυθρό Αστέρα και Αρμάνι Μιλάνο) από ένα ματς κόντρα στον πρωταθλητή Ευρώπης.

Ο Τούρκος τεχνικός ξέρει καλά τις παγίδες που κρύβει ένα τέτοιο ματς και το συζήτησε ήδη με τους συνεργάτες του, αλλά και τους παίκτες του στην προπόνηση της Δευτέρας. Το είπε και στις δηλώσεις του πριν την αναχώρηση από την Αθήνα. Ξέρει καλά όμως κι αυτός πως ο Παναθηναϊκός πρέπει να αφήσει το στίγμα του στο Παρίσι. Ποιο είναι αυτό;

Να δείξει ξεκάθαρα πως ο πρωταθλητής Ευρώπης δεν αστειεύεται. Πως είναι ικανός να καθαρίσει τα ματς που «οφείλει» να πάρει κόντρα σε αντιπάλους αυτής της δυναμικής, πριν αντιμετωπίσει τις βασικές του ανταγωνίστριες. Γιατί μην ξεχνάτε πως ακολουθούν δύο εκτός έδρας αναμετρήσεις σε Μαδρίτη κόντρα στη Ρεάλ (17/10) και στην Πόλη κόντρα στη Φενέρμπαχτσε (25/10).

Τι καλύτερο λοιπόν από το να πάει με το απόλυτο πριν από αυτά τα ματς για να μεταφέρει όλη την πίεση στις ομάδες που κυνηγάνε να τον ρίξουν από την κορυφή...