Όταν «ψωνίζεις» γκολ είναι πάντα το ορθό, αλλά η ΑΕΚ πληγώθηκε μέχρι να το κάνει

Φραντζντί Πιερό

i

© INTIME

Όταν «ψωνίζεις» γκολ είναι πάντα το ορθό, αλλά η ΑΕΚ πληγώθηκε μέχρι να το κάνει

Κώστας Τσίλης 23:11 - 09.09.2024 / Ανανεώθηκε: 23:21 - 09.09.2024

Για περισσότερους από έναν λόγους συνιστά ποδοσφαιρικά σωστή επιλογή για την Ένωση να κλείσει το θέμα του φορ πηγαίνοντας στην επιλογή του Πιερό, μόνο που η διαδρομή εως εκεί είχε ακριβά... διόδια - Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Επιτέλους η περιβόητη μεταγραφική εκκρεμότητα για τον φορ, η οποία είχε μπει στην ΑΕΚ στις αρχές του Ιούνη, έκλεισε. Αρχές Σεπτέμβρη. Η ΑΕΚ πήρε τον Πιερό που θα υπογράψει Τρίτη το συμβόλαιο του, Τετάρτη θα κάνει την πρώτη του προπόνηση και την Δευτέρα πιθανότατα θα μπει ως αλλαγή στο ματς με τον Βόλο. Τόσο έτοιμος.

Ο Πιερό έχει κάνει κανονικά καλοκαιρινή προετοιμασία με την Μακάμπι, έχει βάλει παίξει τέσσερα επίσημα ματς βασικός στα οποία έχει σκοράρει τρεις φορές και έχει δώσει και δυο ασίστ. Και έχει παίξει και το περασμένο Σάββατο ματς με την εθνική του ομάδα βασικός και επίσης έχει σκοράρει. Τόσο έτοιμο ποδοσφαιριστή, είναι δύσκολο να μπορέσεις να αποκτήσεις αρχές Σεπτέμβρη.

Στα μάτια τα δικά μου, αυτή είναι μια παράμετρος που έχει την σημασία της. Αλλά η συζήτηση για την μεταγραφή του Πιερό, πήγε κυρίως (και δεν είναι παράλογο) στο γενικότερο πλαίσιο αυτής της κίνησης και της συγκεκριμένης επιλογής. Όταν ψάχνεις τρεις μήνες και όταν μιλάμε για την κομβική θέση του φορ, δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά.

Είναι ποδοσφαιρικά παράλογο να τίθεται ζήτημα εάν είναι σωστή επιλογή ένας σέντερ φορ που είχε πέρυσι 26 γκολ σε 50 ματς σε Ισραήλ και Ευρώπη. Και που συνολικά στην καριέρα του σε Βέλγιο, Γαλλία και Ισραήλ έχει 80 συν τα 21 της εθνικής, συν τις 28 ασίστ. Η θέση του φορ είναι ίσως η μοναδική μέσα στην ενδεκάδα, που το νούμερο ένα κριτήριο για έναν ποδοσφαιριστή, είναι οι αριθμοί του. Κυρίως τα γκολ του. Ακόμα και αν βάζει με την μύτη του ή το γόνατό του.

Πιερό Φαντζί Πιερό

Με εξαίρεση τον Φαν Βέερτ, κανένας από τους σέντερ φορ που απέκτησε η ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια, δεν ήρθε με τέτοιους αριθμούς σαν αυτούς του Πιερό. Ο Πόνσε είχε έξι γκολ πριν έρθει πέρυσι το καλοκαίρι. Είχε επίσης έξι γκολ πριν έρθει και το καλοκαίρι του 2018. Ο Ολιβέιρα είχε πέντε γκολ τη σεζόν πριν έρθει στην ΑΕΚ. Και ο Ανσαριφάρντ 6. Μόνο ο Φαν Φέερτ είχε πετύχει 17. Αλλά πλέον ο Ολλανδός είναι στα 34 του και λογικά δεν τον κράτησε.

Είναι επίσης ποδοσφαιρικά παράλογο, να συζητάμε πως ο Πιερό που η ΑΕΚ πλήρωσε για να τον αποκτήσει το πολύ σεβαστό ποσό των τριών εκατομμυρίων (περίπου όσα και για τον Πόνσε πέρυσι), θα έρθει για να πάρει την θέση του βασικού από τον Γκαρσία, για τον οποίο και φέτος υπήρξαν ομάδες που έδιναν 25 εκατομμύρια για να τον αποκτήσουν. Εννοείται πως ο Αϊτινός θα πάρει σίγουρα ματς στην ενδεκάδα. Εννοείται πως η απόδοση και το σκοράρισμα και η εικόνα του γηπέδου, ορίζουν το ποιος θα είναι βασικός και ποιος όχι. Ωστόσο δεδομένα υπάρχει μια αγωνιστική ιεραρχία, τουλάχιστον στην αφετηρία από την οποία ξεκινούν Γκαρσία και Πιερό.

Είναι μια πραγματικότητα, πως η ΑΕΚ σχεδόν σ’ ολόκληρη την φετινή καλοκαιρινή περίοδο, έδειχνε πως ψάχνει στην μεταγραφική αγορά για κάτι που θα καταργήσει αυτή την ιεραρχία. Δεδομένα κοίταξε την περίπτωση του Κορέα. Δεδομένα κοίταξε και αυτή του Ντουά και του Ορμπάν. Δεδομένα πάλεψε και τον Ιούνη και μέχρι και πριν λίγες μέρες, την περίπτωση του Φοφανά. Κανείς εξ αυτών, αν ερχόταν, δεν θα ερχόταν ούτε καν για να θεωρείται στο ξεκίνημα ως δεύτερος πίσω από τον Γκαρσία. Θα ερχόταν για να παίξει βασικός. Δεν ξέρω εάν είχε ποδοσφαιρική λογική να έφερνε η ΑΕΚ ένα πολύ ακριβό πρότζεκτ φορ, για να πάρει την θέση ενός επίσης πολύ ακριβού πρότζεκτ φορ. Αλλα αυτό προσπάθησε να κάνει.

Κανείς δεν δικαιούται να επιχειρήσει να μπει σε εικασίες, τύπου τι θα μπορούσε να πετύχει η ΑΕΚ αν κατάφερνε να φέρει τον Φοφανά, που προσπάθησε περισσότερο απ’ όλους, ή τον Κορέα. Ούτε μπορεί εύκολα να κατηγορήσει κανείς την ΑΕΚ που δεν έπεισε τον Κορέα να φύγει από την Ιταλία, την στιγμή που τελικά όπως φαίνεται «κάθισε» πάνω στο συμβόλαιο του στην Ίντερ προκειμένου να μην βγει από το Καμπιονάτο. Ούτε να την κατηγορήσει που δεν έσκασε ντούκου ποσά σχεδόν ανάλογα με το τηλεοπτικό της συμβόλαιο και μπόνους που θα τα διπλασίαζαν για να μπορέσει να φέρει τον Φοφανά.

Αυτό όμως που συνέβη, είναι πως η ΑΕΚ σ’ όλη αυτή την διαδρομή που διένυσε ψάχνοντας κάτι άλλο απ’ αυτό που είχε την δυνατότητα να πάρει ή που καθαρά ποδοσφαιρικά χρειαζόταν, δεν βγήκε άβρεχτη. Το ακριβώς αντίθετο. Πληγώθηκε πολύ αγωνιστικά, διότι φορτώθηκε το βάρος του αποκλεισμού από την Ευρώπη. Δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να με πείσει, πως με τον Πιερό στην ρεβάνς με τη Νόα, η ΑΕΚ δεν θα είχε κάνει περίπατο. Ρεπορταζιακά αυτό που βγαίνει τώρα που έκλεισε το θέμα του Αϊτινού, είναι πως η ΑΕΚ προσπάθησε να τον πάρει και τον Ιούλη, αλλά η Μακάμπι δεν τον έδινε διότι είχε μπροστά της Ευρώπη. Ας τον έπαιρνε τον Αύγουστο όταν η Μακάμπι αποκλείστηκε, να μην πέταγε δυο πόντους με την Λαμία.

Φρεντζί Πιερό ©Intime

Επίσης η ΑΕΚ σ' αυτή την διαδρομή μέχρι εδώ, πληγώθηκε και επικοινωνιακά, διότι όταν ο κόσμος ακούει ονόματα όπως Φοφανά και Κορέα, βάζει τον πήχη των ονείρων και των προσδοκιών του στον… ουρανό. Λογικό, διότι ένας οπαδός που καθημερινά φτύνει αίμα σε δεκάωρα και δωδεκάωρο δουλειάς, δεν θα καθίσει να κάνει υψηλή ανάλυση για παραμέτρους και ισορροπίες ποδοσφαιρικές και οικονομικές. Ξέρει μπάλα, γουστάρει το καλύτερο. Ακούει φορ τύπου Λιβάι και περιμένει τέτοιο φορ. Ακούει Φοφανά και περιμένει Φοφανά. Και όταν δεν έρθει ο Φοφανά θα απογοητευτεί και θα γκρινιάξει. Μέχρι να αρχίζει να βάζει γκολ ο Πιερό.

Είναι γεγονός πως ο Αλμέιδα είχε στο μυαλό του να βάλει στον φετινό αγωνιστικό σχεδιασμό του ρόστερ, έναν φορ που θα ήταν και ίδιου αγωνιστικού στιλ και ίδιου ποιοτικού επιπέδου με τον Γκαρσία. Αλλά είναι και ένας προπονητής που πάνω απ’ όλα θέλει το καλό της ομάδας. Είναι και ένας προπονητής που κυρίως θέλει τα γκολ. Και είναι και ένας προπονητής, που δεν θα είχε απολύτως κανένα πρόβλημα, αν δεν του έκανε ο Πιερό, ακόμα και αρχές Σεπτέμβρη να τον απορρίψει. Ο Αλμέιδα ήδη από τον Ιούλη κοιτάζει την περίπτωση του Αϊτινού και την έχει μελετήσει πολύ. Ξέρει τι μπορεί να περιμένει και τι μπορεί να πάρει.

Ο Πιερό είναι ένας σέντερ φορ που θα μπει στο γήπεδο και θα βάλει την ομάδα του μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Θα τον «κρεμάσει» τον αντίπαλο στα δοκάρια του. Είναι επίσης ένα φορ που ξέρει που και πως να βρεθεί, για να μπορέσει να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Μπορεί να δώσει γκολ εκεί που το χρειάζεται η ομάδα, σε οποιοδήποτε παιχνίδι μπει ως αλλαγή. Σ’ αυτά που θα χρειαστεί να ξεκινήσει στην βασική ενδεκάδα, θα πρέπει η ΑΕΚ να παίξει διαφορετικά σε σχέση μ’ όταν θα είναι βασικός ο Γκαρσία.

Ο Πιερό θέλει την μπάλα στην περιοχή και όχι στον χώρο. Δεν θα φτιάξει φάση για τον εαυτό του. Θέλει «τάισμα». Αλλά σκεφτείτε πως η ΑΕΚ έχει φέτος πίσω από τον φορ τον Λαμέλα και πιο πίσω τον Λιούμπιτσιτς. Χωρίς να βάζω Περέιρα ή και Πινέδα. Ούτε Ελίασον και Γκάτσι και Κοϊτά και Άμραμπατ στα άκρα. Ο Πιερό έχει βάλει 101 γκολ στην καριέρα του, χωρίς ποτέ και πουθενά, να είχε τάισμα από παίκτες της κλάσης του Λαμέλα ή του Λιούμπιτσιτς ή του Περέιρα ή του Ελίασον. Οπότε…

Και κάτι τελευταίο. Οι Άγγλοι επιμένουν πως η Τσέλσι τις τελευταίες ώρες ψάχνει τρόπο για να στείλει τελικά τον Φοφανά στην ΑΕΚ. Και ο ίδιος ο παίκτης, ακολούθησε την ΑΕΚ στο instagram. Πιθανώς διότι ο Φοφανά συνειδητοποίησε πως αν δεν πάρει μεταγραφή θα παίζει στην U23 και η Τσέλσι πως μ' αυτό το δεδομένο η τιμή του παίκτη θα πάει στα τάρταρα. Όμως θαρρώ πως είναι too late, που θα έλεγαν και στο Στάμφορντ Μπριτζ. Εκτός αν εμφανιστεί ομάδα μέχρι Τετάρτη, που θα δώσει πάνω από τα 25 εκατομμύρια που απέρριψε η ΑΕΚ για τον Γκαρσία. Που δεν το βλέπω εύκολο.

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!