Σαν να έβλεπες το ίδιο Άρης - ΠΑΟΚ σε επανάληψη
i

@intime

Σαν να έβλεπες το ίδιο Άρης - ΠΑΟΚ σε επανάληψη

Αλέξης Σαββόπουλος 08:46 - 08.01.2024 / Ανανεώθηκε: 10:46 - 14.08.2024

Ο Αλέξης Σαββόπουλος γράφει για τη μεγάλη νίκη του Αρη και το ματ που έκανε ακόμη μια φορά ο Μάντζιος στον Λουτσέσκου.

Πριν το τοπικό ντέρμπι το βελάκι έδειχνε ΠΑΟΚ. Σε καλύτερο φεγγάρι αγωνιστικά και ψυχολογικά, η ομάδα του Λουτσέσκου έμοιαζε να έχει το πάνω χέρι, έχοντας και το πλεονέκτημα του άδειου γηπέδου. Για μια ακόμη φορά όμως, έφυγε με κατεβασμένο το κεφάλι από το Κλεάνθης Βικελίδης και τα βρήκε μπαστούνια, χάνοντας όχι μόνο την πρώτη θέση, αλλά και τα αυγά και τα πασχάλια.

Ο Αρης δεν έκανε κάτι παραπάνω από αυτά που περιμέναμε να κάνει. Οικοδόμησε τη νίκη του πάνω σε ένα πλάνο δοκιμασμένο από τα παλιά. Κάτι παρόμοιο με αυτό που είδαμε και στο παιχνίδι του πρώτου γύρου, κάτι παρόμοιο με τις νίκες που έχει πετύχει ο Ακης Μάντζιος ως προπονητής του Αρη επί του Λουτσέσκου, καθώς το αντίστροφο δεν έχει ακόμη συμβεί. Σαν σε σήριαλ που προβάλλεται σε επανάληψη. 

Ο Μάντζιος που γνωρίζει ποιες είναι οι αδυναμίες της ομάδας του, καθώς και το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει, αλλα το υλικό που έχει στα χέρια του, ήξερε ότι δεν μπορούσε να πάει σε ρηξικέλευθα πράγματα. Δεν υπήρχε λόγος να πάρει περιττά ρίσκα. Μάζεψε την ομάδα του στα 3/4 του γηπέδου, είχε υπομονή και υψηλά επίπεδα αυτοσυγκέντρωσης. Επέλεξε συνειδητά να δώσει την μπάλα στον αντίπαλο, αφού δεν μπορούσε ούτε πίεση ψηλά να βάλει ούτε να… χτίσει παιχνίδι από πίσω. Χρειαζόταν να έχει υπομονή (που την είχε), πειθαρχία (επίσης την είχε) και διάθεση που έλλειψε από προηγούμενα παιχνίδια (σε αυτό μέτρησε ότι ταρακουνήθηκε το γκρουπ από τη σφαλιάρα στην Τρίπολη).

Και να έχει αποτελεσματικότητα στις φάσεις που ήταν δεδομένο ότι θα έβρισκε στην επίθεση. Ανεξάρτητα αν ήταν πολλές ή λίγες. Το πλάνο λειτούργησε στην εντέλεια από ένα γκρουπ που κατά τα 8/11 είχε παίξει αγώνα πριν από τέσσερις μέρες, γνωρίζοντας ότι οι βοήθειες από τον πάγκο ήταν από περιορισμένες έως ανύπαρκτες.

Ο Μάντζιος είχε και έναν άσσο στο μανίκι του που ίσως δεν περίμενε ότι θα εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή. Ομοίως και ο αντίπαλος προπονητής, αν κρίνουμε από την καθυστερημένη απόφαση του Λουτσέσκου να αποσύρει τον Βιειρίνια που τα χρειάστηκε. Τον Κίκε Σαβέριο που ήταν ουσιαστικά το μοναδικό καινούργιο στοιχείο που εμφάνισε στο χορτάρι ο Μάντζιος. 

Ο παίκτης με καταγωγή απο το Εκουαδόρ θα το θυμάται όλη του τη ζωή το ντεμπούτο του στη βασική ενδεκάδα. Ασιστ, γκολ και γενικά στοιχεία που δεν παρουσίασαν οι ακραίοι που χρησιμοποιούνταν στα προηγούμενα ματς, με χαρακτηριστικότερο όλων τη διάθεση και την αποτελεσματικότητα στο παιχνίδι ‘ένας εναντίον ενός’. Από κοντά και ο Ζουλ, που έκανε την εμφάνιση της ζωής του, δίπλα στον επίσης ακούραστο Νταρίντα. Δεν θέλω όμως να αδικήσω κανέναν, αφού όλοι κατέθεσαν στο χορτάρι αυτό που μπορούν.

Εχω και μια ένσταση όμως, βλέποντας τη χθεσινή εμφάνιση. Για ποιο λόγο το γκρουπ συσπειρώνεται μόνο όταν σφίγγουν τα γάλατα και αδικεί τον εαυτό του στα παιχνίδια με τις μικρομεσαίες ομάδες του πρωταθλήματος. Για πολλοστή φορά αποδείχθηκε ότι τον Αρη δεν πρέπει να τον φοβάσαι στα ντέρμπι, αφού σε αυτά τα παιχνίδια, για κάποιον αδιευκρίνιστο λίγο, παρουσιάζεται άκρως ανταγωνιστικός. Ακόμη και φέτος που το υλικό του έχει αρκετές παθογένειες. Η ζημιά φέτος έχει γίνει με Κηφισιά, Ατρόμητο, Λαμία, Αστέρα

Στα 3 από τα 4 αυτά παιχνίδια προηγήθηκε και έκανε ό,τι παλαβομάρα και λάθος μπορούσε να κάνει ώστε να απωλέσει βαθμούς. Δυο απο τις τέσσερις γκέλες να είχε αποφύγει μόνο, θα ήταν διαφορετική η προσπάθεια κατάκτησης ενός ευρωπαικού εισιτηρίου μέσω πρωταθλήματος. Προφανώς και υπάρχει έλλειμα νοοτροπίας πρωταθλητισμού. Δεν εξηγείται αλλιώς. Και αυτή η νοοτροπία αγοράζεται πολύ ακριβά ή χτίζεται με συνέπεια, νοοτροπία, στελέχωση, λειτουργική αρτιότητα.

Προσωπικά δεν τρέφω αυταπάτες ότι η χθεσινή νίκη θα αλλάξει άρδην την κατάσταση. Το πράγμα δεν μαζεύεται εύκολα και είναι άσκοπο πλέον οι αγώνες του Αρη να αναλύονται ένας προς έναν. Τα ζητήματα είναι διαχρονικά και πολύ έντονα φέτος, και παραμένουν ακόμη τα περισσότερα. Οι ίδιοι πάνω-κάτω θα πάνε να παίξουν την Τετάρτη στην ΟΠΑΠ ΑΡΕΝΑ στο σημαντικό ματς κυπέλλου, αφού δεν υπάρχουν περιθώρια αλλά ούτε και οι εφεδρείες πολλών αλλαγών. Τουλάχιστον θα το κάνουν με άλλη διάθεση και καλύτερη ψυχολογία.

Με αυτά που έχει στα χέρια του ο Μάντζιος κάνει πραγματικά ό, τι καλύτερο μπορεί. Σε σημείο να αναρωτιέσαι τι θα μπορούσε να πετύχει αν είχε 2-3 πιο ποιοτικούς παίκτες. Είναι πραγματικά πολύ κρίμα ο προπονητής σχεδόν κάθε αντιπάλου του Αρη να έχει επιλογές που δεν έχει ένα κλαμπ του μεγέθους του Αρη. Είναι κρίμα ο αντίπαλος προπονητής να φέρνει από τον πάγκο ποιοτικούς ποδοσφαιριστές όπως ο Κωνσταντέλιας και ο Ζιβκοβιτς και στον Αρη να επιστρατεύεται από τα πιτς και τη ναφθαλίνη ο Ντουκουρέ που έχει να αγωνιστεί από τα κοντομάνικα και η τελευταία μας ανάμνηση από αυτόν ήταν η ισοφάριση της Κηφισιάς και ο τρόπος που δεν μπόρεσε να μαρκάρει τον Μασούρα

Ο Αρης κέρδισε τον ΠΑΟΚ έχοντας, όπως ήδη έχω αναφέρει, κατά 8/11 την ίδια ενδεκάδα που ταξίδεψε Τρίπολη. Ο ΠΑΟΚ από την πλευρά του είχε την πολυτέλεια να ξεκουράσει ποδοσφαιριστές με τον ΟΦΗ και να αγωνιστεί με τον Αρη με τα 8/11 της ενδεκάδας του διαφοροποιημένα. 

Οι δε επιλογές από τον πάγκο του Αρη στα χαφ ήταν ο Ντουκουρέ, στα μπακ ο ανέτοιμος Φεράρι, στα στόπερ ο μόλις μιας προπόνησης Ρόουζ και στο φορ ο κανένας. Εξού και οι ευκαιρίες του ΠΑΟΚ όταν ο ξεζουμισμένος από δυο διαδοχικά παιχνίδια Ζουλ παρέδωσε πνεύμα, αλλά έμενε στον αγώνα καθώς ο έτερος στα χαφ Τζουρασεκ είχε παραδώσει πνεύμα αλλά και ψυχή. Διότι η ευφορία της νίκης δεν πρέπει να αποκρύπτει τα προβλήματα, που δυστυχώς είναι μόνιμοι κάτοικοι στο Ρύσιο και στο Βικελίδης.

ΥΓ. Ο κόσμος του Αρη έχει ένα μοναδικό χάρισμα να ακυρώνει ανθρώπους και να αποδομεί εύκολα παίκτες και προπονητές. Σε αντίθεση με τον οργανισμό ΠΑΟΚ, που σε κάθε αφορμή αποθεώνει τον Λουτσέσκου. Και που φυσικά θα τον προστατέψει πάλι από το…ξεγύμνωμα που του επιφύλασσε για μια ακόμη φορά ο…υποτιμημένος Μάντζιος.

ΥΓ2. Σε έναν ρολίστα πολυτελείας εξελίσσεται ο Μοντόγια, ο οποίος, αφού εξαφάνισε στο ματς του πρώτου γύρου τον Ζίφκοβιτς και τον Ελίασον κόντρα στην ΑΕΚ, έκανε το ίδιο χθες με τον φορμαρισμένο Ντεσπόντοφ. Παίζοντας μάλιστα και σε θέση που δεν είναι η φυσική του.

🔴Baladeros LIVE: «Χαμός» για τη διαιτησία στο Φάληρο, η «έκρηξη« Κούγια και η αντίδραση της ΑΕΚ

Κάντε εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο!