Σε όμιλο Champions League στόχευε η ΑΕΚ, σε τέτοιον θα δώσει τις «μάχες» της
i

Παίκτες ΑΕΚ/©intime

Σε όμιλο Champions League στόχευε η ΑΕΚ, σε τέτοιον θα δώσει τις «μάχες» της

Κώστας Τσίλης 22:50 - 01.09.2023 / Ανανεώθηκε: 13:48 - 14.08.2024

Η ΑΕΚ βρέθηκε ξαφνικά σε όμιλο με ονόματα και μπάτζετ επιπέδου Champions League, αλλά έτσι κι αλλιώς γι αυτά προετοιμαζόταν και έχει αποδείξει πως βρίσκει απαντήσεις στους πιο δύσκολους γρίφους. Γράφει ο Κώστας Τσίλης.

Η ΑΕΚ ήξερε καλά τι ομάδες έχει το Europa League και προφανώς δεν περίμενε έναν όμιλο που θα τις είχε για πρωινό. Επίσης πολύ στην εύνοια της τύχης δεν πόνταρε. Την ομάδα με το υψηλότερο ranking στα Βαλκάνια βρήκε μπροστά της στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League και την μοναδική που βρέθηκε κατευθείαν εκεί στα Play Offs. Εκείνο που σίγουρα δεν περίμενε, ήταν να «κάτσει» ομάδα με 350 εκατομμύρια μπάτζετ, ως τρίτη του ομίλου.

Προφανώς και στην ΑΕΚ δεν πέταξαν την σκούφια τους όταν είδαν να είναι οι δυο πρώτες ομάδες ο Άγιαξ και η Μαρσέιγ. Αλλά η πραγματικότητα είναι πως ακόμα και το Europa League, τέτοιου βεληνεκούς ομάδες έχει κυρίως στα δυο πρώτα γκρουπ δυναμικότητας και πρέπει να είσαι πολύ τυχερός για να πετύχεις κάτι διαφορετικό. Όμως όταν σ’ αυτές τις δυο «κουμπώνει» η Μπράιτον, που πέρυσι στην Premier League έπαιξε ίσως το πιο θεαματικό ποδόσφαιρο μετά την Σίτι, τότε τα πράγματα γίνονται ζόρικα.

Αγωνιστικά δεν ξέρω αν φέτος η Μπράιτον θα είναι ίδια με πέρυσι. Έχει πάντως ξεκινήσει με δυο νίκες σε τρία ματς στο πρωτάθλημα, χωρίς καμία άλλη πλην της Σίτι να έχει κάνει το απόλυτο. Και τον ρυθμό ομάδες Premier League, είναι έτσι κι αλλιώς εξαιρετικά δύσκολο να τον ακολουθήσει οποιαδήποτε ελληνική. Όσο για τον Άγιαξ και την Μαρσέιγ, κανείς δεν ξέρει πως θα είναι αγωνιστικά τον Σεπτέμβρη. Σίγουρα ειδικά οι Γάλλοι, θα είναι πολύ καλύτεροι και πιο δεμένοι απ’ ότι εμφανίστηκαν με τον Παναθηναϊκό.

Η ΑΕΚ είναι το θέμα...

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, αυτό που έχει την πιο μεγάλη σημασία, είναι το πως θα το προσεγγίσει η ΑΕΚ όλο αυτό. Υπενθυμίζω δυο πράγματα που έχουν την σημασία τους. Το πρώτο είναι πως η Ένωση στόχευσε τους ομίλους του Champions League. Εκεί ήθελε να πάει και αν το κατάφερνε, θα έβρισκε ίδιους αλλά και πολύ δυσκολότερους αντιπάλους απ’ αυτούς που έχει τώρα να αντιμετωπίσει. Έστω και αν ο όμιλος της Αντβέρπ στο Τσουλού μοιάζει ίσως πιο βατός. Πάντως σε κάθε περίπτωση, η ΑΕΚ ήταν προετοιμασμένη να μπει και να παίξει με αντιπάλους επιπέδου Champions League.

Το δεύτερο έχει να κάνει με την αγωνιστική ταυτότητα αυτής της ΑΕΚ του Αλμέιδα. Μια ταυτότητα που δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου σε σχέση με πέρυσι. Αντίθετα έχει αναβαθμιστεί σε ποιότητα με τις προσθήκες του Πόνσε και του Πισάρο. Αυτή λοιπόν η ΑΕΚ, όχι απλώς πέρυσι κέρδισε όλους τους τίτλους, αλλά με την εικόνα της μέσα στο γήπεδο, συγκρινόταν ευθέως αλλά και ποδοσφαιρικά δικαίως, με ομάδες της ΑΕΚ σπουδαίων εποχών της.

Εκείνες οι ομάδες της Ένωσης, μπορούσαν και κοιτούσαν στα μάτια και ήταν ανταγωνιστικές με ευρωπαϊκά κλαμπ με πολύ μεγαλύτερο βάρος και από την Μαρσέιγ και σίγουρα και από την Μπράιτον αλλά ακόμα και από τον Άγιαξ. Το ίδιο μπορεί να κάνει και αυτή η ΑΕΚ του Αλμέιδα. Γιατί η σύγκριση δεν ήταν ούτε καθ’ υπερβολή, ούτε αυθαίρετη. Είχε ποδοσφαιρική βάση, στην εικόνα και στην νοοτροπία και στην αγωνιστική ταυτότητα αυτής της ΑΕΚ.

Θεωρητικά, με βάση τα ονόματα των ομάδων αλλά ακόμα τα δεδομένα των μπάτζετ, είναι εξαιρετικά δύσκολο η ΑΕΚ να διεκδικήσει ακόμα και την τρίτη θέση που οδηγεί στους ομίλους του Conference. Το να πετάξεις εκτός Ευρώπης έστω μια εκ των Άγιαξ, Μαρσέιγ και Μπράιτον, είναι μια πολύ περίπλοκη υπόθεση. Αλλά εδώ είναι και η ευκαιρία της ΑΕΚ να γράψει ιστορία. Θα είναι ποδοσφαιρικά λογικό να αποκλειστεί απ’ αυτό τον όμιλο, αλλά θα είναι και πραγματικά τεράστιο, αν καταφέρει να προκριθεί.

Χαρακτήρας και ενίσχυση

Ο Αλμέιδα έχει φτιάξει ένα γκρουπ ποδοσφαιριστών που έχει δείξει πως δεν κέρδιζε πάντα. Ωστόσο είναι δύσκολο για τον οποιονδήποτε, να το βάλει εύκολα κάτω. Και όποιος μπει στην διαδικασία να προβλέψει το τι θα κάνει η ΑΕΚ στους ομίλους με βάση την εικόνα που έδειξε στα προκριματικά του Αυγούστου, ξεκινάει από εντελώς λάθος αφετηρία. Όπως ακριβώς έγινε και πέρυσι και ήταν σημαντικό για το πως εξελίχθηκε η σεζόν, η ΑΕΚ θα βρει τον ρυθμό της και το φορμάρισμά της, στο σωστό timing.

Εξυπακούεται πως η ΑΕΚ θα πρέπει να πάρει έναν στόπερ και μακάρι να κάνει και μια ακόμα κίνηση στα άκρα της άμυνας. Έτσι κι αλλιώς αυτό πρέπει να γίνει, αλλά πολύ περισσότερο τώρα που έχουν προκύψει τα δεδομένα από την κλήρωση. Ειδικά η μεταγραφή του στόπερ, έχει σημασία να γίνει μέχρι και την Δευτέρα, προκειμένου να μπορέσει να δηλωθεί και στην Ευρώπη. Είναι θέμα και αριθμητικό ως προς τους διαθέσιμους στόπερ, από την στιγμή που ο Χρυσόπουλος ή ο Γιεμπόα μπορούν να προορίζονται μόνο για πέμπτη λύση. Ως εκ τούτου είναι η επείγουσα η ανάγκη για τέταρτη λύση, που με την λογική που γίνονται επί Αλμέιδα οι μεταγραφές, θα πρέπει να έχει ποιότητα ακόμα και για πρώτη λύση.

Η ΑΕΚ άλλωστε φέτος, θα χρειαστεί να βρει αγωνιστικές λύσεις και ισορροπία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η πρεμιέρα της, για παράδειγμα, στους ομίλους του Europa, θα γίνει ανάμεσα στα δυο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα. Και αυτή είναι μια κατάσταση που θέλει διαχείριση. Όπως άλλωστε και ο πιο δύσκολος όμιλος στην Ευρώπη που θα μπορούσε να κάτσει. 

Ο όμιλος… Champions League της ΑΕΚ: Τα προφίλ των Μαρσέιγ, Άγιαξ και Μπράιτον (vids)
EUROPA LEAGUE

15:14 - 01.09.2023

Ο όμιλος… Champions League της ΑΕΚ: Τα προφίλ των Μαρσέιγ, Άγιαξ και Μπράιτον (vids)

Στον πιο δύσκολο όμιλο της διοργάνωσης έπεσε η ΑΕΚ, καθώς η κληρωτίδα την έβγαλε αντιμέτωπη με Άγιαξ, Μαρσέιγ και Μπράιτον σε ένα γκρουπ Europa League που η δυναμική των αντιπάλων που θα βρει μπροστά η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα είναι επιπέδου… Champions League!

Όμως για να ξέρουμε και τι λέμε, η ΑΕΚ του Αλμέιδα, που έχει τον ίδιο (και αναβαθμισμένο) κορμό, σ’ όλη την περυσινή σεζόν έβρισκε όλες τις απαντήσεις σε κάθε δύσκολο ποδοσφαιρικό γρίφο. Και αν μη τι άλλο έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη, πως μπορεί να το κάνει και φέτος, ακόμα και σε αναβαθμισμένη πίστα.