Πού θα χτυπήσουν οι «αιώνιοι» και τι σκέφτονται οι Άταμαν και Μπαρτζώκας!

Πού θα χτυπήσουν οι «αιώνιοι» και τι σκέφτονται οι Άταμαν και Μπαρτζώκας!

Κώστας Σωτηρίου 11:29 - 29.09.2024 / Ανανεώθηκε: 11:40 - 29.09.2024

Ο Κώστας Σωτηρίου καταγράφει τα όποια συμπεράσματα για την εικόνα των «αιωνίων» στην Ρόδο και επιχειρεί να μπει στο μυαλό των δύο προπονητών λίγες ώρες πριν από τον Τελικό του Σούπερ Καπ στο «σμαραγδένιο νησί».

Οδεύοντας προς το τζάμπολ (20.30, ΕΡΤ3) του πρώτου επίσημου αγώνα Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού, που τυγχάνει να είναι ο τελικός για τη διεκδίκηση του λιγότερο σημαντικού τίτλου της σεζόν, του Σούπερ Καπ στην Ρόδο, το πρώτο που πρέπει να συμφωνήσουμε είναι ότι και οι δύο ομάδες εμφανίζονται ανέτοιμες τη δεδομένη χρονική στιγμή, κάτι που φάνηκε στους ημιτελικούς με τον Άρη και το Περιστέρι.

Ο Τόμας Ουόκαπ το έθεσε πολύ σωστά, πάντως, καθώς εξήγησε ότι «υπάρχουν παίκτες, που σε ολόκληρη την καριέρα τους δεν έχουν την ευκαιρία να παίξουν σε έναν τελικό. Υπό αυτή την έννοια, δεν μπορεί να πει κάποιος θα μπω μέσα και θα δώσω το 50% της ενέργειάς μου. Δεν γίνεται έτσι. Μπαίνεις μέσα και δίνεις τα πάντα». Η τοποθέτηση του σκληροτράχηλου γκαρντ, που όμως στο ξεκίνημα μιας ακόμη σεζόν εμφανίζεται αρκετά επηρεασμένος από το πολύ βεβαρημένο καλοκαίρι λόγω της Εθνικής Ομάδας (Προολυμπιακό Τουρνουά, Ολυμπιακοί Αγώνες), είναι ολόσωστη, αλλά γίνεται σε αρκετά θεωρητική βάση.

Κάθε φέτος και καλύτερα: Οι δύο «αιώνιοι» συναντιούνται για πρώτη φορά στη σεζόν - Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός πέρσι αναμετρήθηκαν 12 φορές και ιδού τα αποτελέσματα...
STOIXIMAN SUPER CUP

09:39 - 29.09.2024

Κάθε φέτος και καλύτερα: Οι δύο «αιώνιοι» συναντιούνται για πρώτη φορά στη σεζόν - Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός πέρσι αναμετρήθηκαν 12 φορές και ιδού τα αποτελέσματα...

Πέρσι ο Ολυμπιακός πήρε δύο τρόπαια: Το Super Cup και το Κύπελλο Ελλάδας. Νίκησε έξι φορές τον Παναθηναϊκό, που επίσης νίκησε άλλες τόσες τον... αιώνιο αντίπαλο του και τελικά πανηγύρισε επίσης την κατάκτηση δύο τίτλων: Του πρωταθλητής της χώρας και του κορυφαίου ολόκληρης της Ευρώπης! Τώρα, λίγες ώρες πριν την πρώτη τους «μάχη» για τη σεζόν 2024-25, σας υπενθυμίσουμε τι είχε συμβεί πέρσι τις φορές που πράσινοι και ερυθρόλευκοι συναντήθηκαν την ίδια μέρα και την ίδια ώρα, στο ίδιο γήπεδο...

Οι παίκτες ακόμη είναι νωθροί αναλογιζόμενοι ότι μπροστά τους υπάρχουν δεκάδες αγώνες και για να πετύχουν οι ομάδες τους πρέπει να ανταποκριθούν στο μέγιστο και επί πολλούς μήνες σερί. Και επίσης είναι οι τραυματισμοί που ταλαιπωρούν κυρίως τον Ολυμπιακό, αλλά και τον Παναθηναϊκό. Οι Ερυθρόλευκοι χάνουν πολλή από τη δύναμή τους χωρίς τον Μουστάφα Φαλ στις δύο ρακέτες και ειδικά στην άμυνα, όπου ο Γάλλος αποτελεί φόβητρο, που ελάχιστοι παίκτες θα ήθελαν να μπλέξουν μαζί του. Σαφώς, λείπει και ο Νίκολα Μιλουτίνοφ, που είναι εξαιρετικός ριμπάουντερ, καλός μπλοκέρ και ικανός στην επίθεση, ενώ οι Ερυθρόλευκοι στερούνται την απίστευτη ενέργεια του Σακίλ ΜακΚίσικ και το ταλέντο του άτυχου Κίναν Έβανς.

Από την άλλη, οι Πράσινοι στηρίζουν πολλά φέτος στον Λορέντζο Μπράουν, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε αρκετό καιρό με μια φλεγμονή στα δάχτυλα του ποδιού και είναι απροπόνητος, ενώ ο Κώστας Αντετοκούνμπο, κατά τα λεγόμενα του Έργκιν Άταμαν δεν θα είναι έτοιμος ούτε στην έναρξη της Euroleague και της Basket League. Στην πράσινη «front line», όμως, προστέθηκε φέτος ο Ομέρ Γιούρτσεβεν, που έχει πληθωρική παρουσία στους αγώνες ως back-up του Ματίας Λεσόρ και δείχνει να έχει προσαρμοστεί στη φιλοσοφία της νέας του ομάδας. Εκτός εξίσωσης τελικού είναι το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού, ο έτερος Τούρκος Τζέντι Όσμαν, που περιμένει τη σειρά του.

Τι θέλω να πω με όλα αυτά; Ότι οι δύο τεράστιες ομάδες δεν μπορεί να κριθούν αυστηρά και αν μπορούσα να μπω κάπως αυθαίρετα στο μυαλό των δύο προπονητών, αυτό που θα σκεφτόταν αυτή τη στιγμή ο κόουτς Μπαρτζώκας είναι πότε θα επιστρέψει ο Φαλ και ο κόουτς Άταμαν πότε θα είναι στο 100% ο Μπράουν. Ως τότε, θα το παλέψουν με όσα μέσα διαθέτουν επιχειρώντας να χτυπήσουν στις αδυναμίες του αντιπάλου για να προσθέσουν στην τροπαιοθήκη τους το φετινό Σούπερ Καπ.

Ποιες είναι, όμως, αυτές οι αδυναμίες; Στο ματς με το Περιστέρι, ο Ολυμπιακός έδειξε να είναι αρκετά soft τόσο στην περιφερειακή άμυνα, όσο και στη ρακέτα. Δεν είναι τυχαίο ότι το Περιστέρι σημάδευε τον Φίλιπ Πετρούσεφ σε όλες τις καταστάσεις «pick and roll», ενώ στην περιφέρεια μόνο ο Ουόκαπ είναι αξιόπιστη δύναμη, αλλά ακόμη και εκείνος είναι μακριά από τον πραγματικό Ουόκαπ σε επίπεδα ενέργειας και ταχύτητας. Το αποτέλεσμα ήταν το διαβασμένο Περιστέρι να προκαλεί διαρκώς ρήγματα και να βγάζει ελεύθερα σουτ, ωστόσο «πνίγηκε» στο τελευταίο πεντάλεπτο λόγω απειρίας σε αυτές τις καταστάσεις.

Στο αμυντικό κομμάτι, ο Παναθηναϊκός διαθέτει ορισμένους παίκτες με μεγαλύτερη σκληράδα. Παίκτες που τους αρέσει να παίζουν με επαφή, όπως ο Τζέριαν Γκραντ και ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης στην περιφέρεια και οι Λεσόρ - Μήτογλου στη ρακέτα, οι οποίοι αν ανταποκριθούν στον ρόλο τους θα κάνουν ευκολότερο το έργο του Άταμαν. Ένα πρόβλημα για τον Παναθηναϊκό θα μπορούσε να είναι ο περιορισμός του χαρισματικού Σάσα Βεζένκοφ, ο οποίος βάζει την μπάλα στο καλάθι ακόμη και… πεσμένος στο παρκέ.

Την ίδια στιγμή, τα pull-up των Ναν και Σλούκα -ακόμη και σε αυτα τα «διπλά» στεφάνια στο κλειστό της Καλλιθέας Ρόδου- πάντα θα επηρεάζουν τους αγώνες, που κρίνουν τίτλο και αυτό είναι ένα θέμα, που θα χρειαστεί να λύσει στη διάρκεια της βραδιάς ο κόουτς Μπαρτζώκας. Ένα πρόβλημα για τον Παναθηναϊκό είναι ότι τα τεσσάρια του, Μήτογλου και Χουάντσο, θέλουν χρόνο για να φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο, ενώ και ο Σλούκας φαίνεται επηρεασμένος από τους τραυματισμούς και είναι φυσιολογικό να χρειάζεται ένα εύλογο διάστημα για να ξανανιώσει όπως πέρυσι στο πικ της απόδοσής του.

Όπως και να έχει, όποια και αν είναι η κατάσταση των «αιωνίων» και η έκβαση του τελικού, οι δύο ομάδες αναμένεται να πιέσουν τον εαυτό τους, ώστε να βγάλουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν είναι μόνο ο πρώτος τίτλος της σεζόν, αλλά και ένας αγώνας γοήτρου, πρεστίζ και εγωισμού, που πάντα «μπουστάρει» την επιθυμία των παικτών του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Ας το απολαύσουν, λοιπόν, πρώτα οι παίκτες και οι προπονητές και μετά όλοι εμείς, που έχουμε την τύχη να παρακολουθούμε και μάλιστα τόσο συχνά δύο υπερ-ομάδες!