Το Σούπερ Καπ των ανέτοιμων και η διάβρωση που προκαλεί το «πρέπει»
i

©intime

Το Σούπερ Καπ των ανέτοιμων και η διάβρωση που προκαλεί το «πρέπει»

Κώστας Σωτηρίου 11:30 - 28.09.2024

Ο Κώστας Σωτηρίου βρίσκεται στη Ρόδο για το Σούπερ Καπ και μεταφέρει εικόνες και ατάκες, που τον κάνουν να αναρωτιέται για ποιους λόγους η αθλητική κοινότητα δεν μπορεί να απολαμβάνει πολιτισμένο σκηνικό όχι μόνο τον Σεπτέμβριο, αλλά και τον Μάιο!

Όταν ένας πιτσιρίκος που φορούσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού πλησίασε τον Γιώργο Μπαρτζώκα για να βγάλουν μια «selfie», η μοναδικότητα της στιγμής προκάλεσε άμεσα την απορία γιατί αυτές οι πανέμορφες εικόνες, που αντικρίσαμε πριν και μετά την κοινή πτήση των «αιωνίων» με προορισμό την Ρόδο να μην μπορεί να επαναληφθούν -όπως τον Σεπτέμβριο- και τον Μάιο!

Η συγκεκριμένη ερώτηση θα βασανίζει τους ρομαντικούς για αρκετό καιρό. Και όλοι, όσοι συμμετείχαμε στην πτήση τσάρτερ του ΕΣΑΚΕ για το Σούπερ Καπ, που θα διεξαχθεί σήμερα και αύριο (28-29/9) στο αναδιαμορφωμένο κλειστό της Καλλιθέας Ρόδου, θα αναζητούμε τις απαντήσεις. Γιατί οι προπονητές, οι παίκτες και τα στελέχη των διοικήσεων μπορούν και είναι τώρα τόσο χαλαροί και μερικούς μήνες αργότερα φορούν έναν εντελώς διαφορετικό μανδύα, λες και μπαίνει μέσα τους μια σατανική δύναμη, που διαβρώνει τον χαρακτήρα τους;

Ξεκάθαρη βούληση της Κυβέρνησης να βρεθεί λύση για ΣΕΦ και Ολυμπιακό - Αναμένεται νέα συνάντηση με Αγγελόπουλους
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

23:33 - 27.09.2024

Ξεκάθαρη βούληση της Κυβέρνησης να βρεθεί λύση για ΣΕΦ και Ολυμπιακό - Αναμένεται νέα συνάντηση με Αγγελόπουλους

Το ΣΕΦ βρίσκεται σε καθεστώς προτεραιότητας για τον Ολυμπιακό, ώστε να δημιουργήσει το δικό του «σπίτι», με τις επόμενες μέρες να φέρνουν εξελίξεις γύρω από το θέμα.

«Τους βλέπεις χαλαρούς, γιατί ακόμη δεν υπάρχει το πρέπει. Όταν μπει το πρέπει, θα ξαναμιλήσουμε», μου ψιθύρισε μετά την ανάδειξη του ως πιο βελτιωμένου παίκτη της σεζόν 2023-24 ο διεθνής άσος του Άρη Βασίλης Τολιόπουλος. Τόσο ισχυρή μεταστροφή, όμως, προκαλεί το πρέπει, ώστε οι απίστευτες εικόνες του Σλούκα με τους παίκτες του Ολυμπιακού, του κόουτς Μπαρτζώκα με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη, των τριών Γάλλων διεθνών Φουρνιέ, Λεσόρ και Φαλ, που τα έλεγαν σαν καλά φιλαράκια, να εξατμίζονται με τον καιρό;

Το μπάσκετ που παίζεται στην Ελλάδα (και όχι το ελληνικό μπάσκετ, όπως λανθασμένα διατυπώνεται, καθώς αυτό αφορά τους Έλληνες παίκτες και τις Εθνικές ομάδες) βρίσκεται μπροστά σε μια ευτυχή συγκυρία, που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Οι επενδύσεις του Παναθηναϊκού (μπάτζετ και «διαστημικό» ΟΑΚΑ) και του Ολυμπιακού εκτοξεύουν το ενδιαφέρον όχι μόνο στο αγωνιστικό σκέλος, αλλά και εμπορικά. Έχουμε δύο από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης και αυτό πρέπει να το κατανοήσουν πρώτα οι διοικήσεις των «αιωνίων» και μετά όλοι οι άλλοι.

Επιπροσθέτως, η συνθήκη συμπληρώνεται από τις πολύ ποιοτικές και ανταγωνιστικές ομάδες, που θα συμμετάσχουν στην εφετινή Basket League, η οποία κάνει τεράστιες προσπάθειες, προκειμένου να προσελκύσει χορηγούς, άρα και έσοδα, τα οποία θα επιστρέψουν στο μπάσκετ και την κοινωνία. Βάλτε και την Δημόσια Τηλεόραση, που μονίμως βάζει πλάτη στο επαγγελματικό μπάσκετ με αρκετά χρήματα τα τελευταία χρόνια. Είναι κρίμα σε μερικούς μήνες να πάνε στράφι όλα αυτά και να «πνιγούν» στη λίμνη της τοξικότητας.

Αν βάλουμε στη συζήτηση, την εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης (όπως διαβάσατε στο Sportal.gr, ο Γιάννης Βρούτσης εμφανίστηκε αισιόδοξος στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου) για την παραχώρηση του ΣΕΦ στην ΚΑΕ Ολυμπιακός, το Ευρωμπάσκετ 2025 γυναικών, που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα και σε ακόμη τρεις χώρες, καθώς και το Φάιναλ Φορ της Euroleague, που βρίσκεται στη σκέψη των κυβερνώντων, όλα αυτά βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Γιατί να βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας; Στο χέρι των διοικήσεων είναι να κάνουν κάτι, ώστε να απολαύσουμε το μπάσκετ και όλοι οι εμπλεκόμενοι να είναι αγαπημένοι όλο τον χρόνο και όχι μόνο τον Σεπτέμβριο.

Και κάτι που αφορά το αγωνιστικό σκέλος του φετινού Σούπερ Καπ. Στο μυαλό μου ο τίτλος που θα του ταίριαζε είναι ο εξής: Το άλλοθι των ανέτοιμων (ομάδων)! Ή θα μπορούσε και να είναι: Το Σούπερ Καπ των πιο έτοιμων (παικτών)! «Τον πρώτο καιρό θα πονέσουν τα μάτια σας», μου είπε προπονητής, που εργάζεται στους «αιώνιους» θέλοντας να καταδείξει ότι ακόμη είναι καλοκαίρι και -μολονότι η Ευρωλίγκα και το ελληνικό πρωτάθλημα αρχίζουν σε λίγες ημέρες- οι παίκτες δεν έχουν μπει σε (αντ)αγωνιστικό mood. Με άλλα λόγια, ακόμη προσπαθούν να κρατήσουν φρέσκο το κορμί τους, ώστε να καταφέρει να ανταποκριθεί στον… Μαραθώνιο, που τους περιμένει.

Δεν πειράζει, κόουτς, ας πονέσουν τον πρώτο καιρό τα μάτια μας, αρκεί να βλέπουμε τις υπέροχες εικόνες όλων των χρωμάτων, που τις προηγούμενες ώρες δημιουργούσαν έναν αξιοζήλευτο πίνακα πολιτισμού και αισιοδοξίας! Γιατί, τι αξία θα έχει να παίζεται τους επόμενους μήνες… μπασκετάρα, αλλά η ατμόσφαιρα και οι σχέσεις των ομάδων να στάζουν δηλητήριο;