Ο Ολυμπιακός μάτσαρε το ταλέντο του Παναθηναϊκού και με τον εξωπραγματικό Βεζένκοφ έκανε τη διαφορά!

Βεζένκοφ - Ναν

i

© Intime

Ο Ολυμπιακός μάτσαρε το ταλέντο του Παναθηναϊκού και με τον εξωπραγματικό Βεζένκοφ έκανε τη διαφορά!

Κώστας Σωτηρίου 11:47 - 30.09.2024 / Ανανεώθηκε: 12:54 - 30.09.2024

Ο Κώστας Σωτηρίου γράφει για το Three-peat του Ολυμπιακού στο Σούπερ Καπ και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μεταξύ δύο σχεδόν ισοδύναμων ομάδων η επιθυμία για τη νίκη θα κάνει πάντα τη διαφορά και ότι στην Ρόδο το ήθελαν περισσότερο οι Ερυθρόλευκοι.

Έτσι όπως ήταν δομημένες οι ομάδες πριν από τον Τελικό του Σούπερ Καπ, με τον Ολυμπιακό να έχει 3+1 απουσίες (Φαλ, Μιλουτίνοβ, Έβανς συν τον ανέτοιμο ΜακΚίσικ) και τον Παναθηναϊκό να στερείται των ανέτοιμων Μπράουν και Όσμαν, καθώς και του τραυματία Αντετοκούνμπο, από τη στιγμή που ο εκπληκτικός Φίλιπ Πετρούσεφ εκμηδένισε την υπεροπλία που είχε θεωρητικά ο Παναθηναϊκός στη «front line», ήταν δεδομένο ότι η αναμέτρηση θα κρινόταν στις λεπτομέρειες, στο ένα μεγάλο σουτ που έβαλε τελικά από το σπίτι του ο Σάσα Βεζένκοφ!

Αν συμφωνήσουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια ο Ολυμπιακός παρασύρει τον Παναθηναϊκό και ο Παναθηναϊκός τον Ολυμπιακό σχεδιάζοντας τις ομάδες τους για να «απαντήσουν» στις επιτυχίες και τις μεταγραφές των «αιωνίων» αντιπάλων, αυτό το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός επιχείρησε ξεκάθαρα να ματσάρει το ταλέντο που έβαλε πέρυσι ο Παναθηναϊκός (κυρίως χάρη στους Σλούκα και Ναν) και σε μια συγκεκριμένη θέση απέκτησε έναν παίκτη, που δείχνει να κυριαρχεί κατά κράτος: τον Σάσα Βεζένκοφ στη θέση «4». Δεν είναι τυχαίο ότι ο κόουτς του Τριφυλλιού Έργκιν Άταμαν «έκραξε» δημόσια τα «τεσσάρια» του επιχειρώντας να μπουστάρει τον εγωισμό τους εν όψει της επικείμενης έναρξης της Ευρωλίγκας, ξεχωρίζοντας μόνο τον Ιωάννη Παπαπέτρου για την προσπάθειά του, αν και η κανονική θέση του είναι small forward.

Ο ηγέτης Σάσα, ο Ντόρσεϊ των ντέρμπι και οι Πετρούσεφ, Φουρνιέ

Ο ηγέτης Σάσα, ο Ντόρσεϊ των ντέρμπι και οι Πετρούσεφ, Φουρνιέ

Ο Παναγιώτης Ραμαντάνης γράφει για τη νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού Aktor, τον πρώτο τίτλο της χρονιάς και τους «ερυθρόλευκους» παίκτες που που ξεχώρισαν στο ντέρμπι «αιωνίων».

Και σε άλλες θέσεις ο Ολυμπιακός έβαλε πολύ ταλέντο. Στη θέση «2» με την απόκτηση του Τάιλερ Ντόρσεϊ, ο οποίος είχε εξωπραγματική ευστοχία ξεκινώντας τον Τελικό με 4/4 τρίποντα, καθώς και στη θέση «3», όπου προστέθηκε ο γάλλος σουπερστάρ Έβαν Φουρνιέ, ο οποίος ακόμη δεν έχει προσαρμοστεί ούτε καν στο 70% και ο ίδιος ο προπονητής του παραδέχθηκε ότι κακώς τον άφησε στο παρκέ για τριάντα λεπτά. Στη θέση «3» ο Παναθηναϊκός έχει να αντιπαρατάξει σπουδαίους παίκτες, όπως ο Όσμαν, ο σπουδαίος χθες Μάριους Γκριγκόνις και ο Παπαπέτρου, ενώ στη θέση «2» υπάρχει ο παίκτης, που άλλαξε την πορεία της περυσινής Euroleague, το «πολυβόλο» Κέντρικ Ναν, που έμπλεξε με τρία φάουλ και ειδικά στα κοντινά σουτ ήταν άστοχος.

Και οι δύο ομάδες, λοιπόν, εμφανίστηκαν ελλιπείς στην Ρόδο, όπου τη διαφορά έκαναν δύο στοιχεία: ο Βεζένκοφ, που έπειτα από ένα σβηστό πρώτο δεκάλεπτο (0 πόντοι), ανέβασε σταδιακά τη συνεισφορά του και την απογείωσε με δέκα από τους 20 πόντους στην τελευταία περίοδο σημειώνοντας το μεγαλύτερο σουτ του αγώνα στα 35’’ (σκορ 84-75 υπέρ του Ολυμπιακού). Το δεύτερο στοιχείο και ίσως το πιο σημαντικό ήταν η επιθυμία των παικτών του Μπαρτζώκα, που ήταν ισχυρότερη από εκείνη των αντιπάλων τους, κάτι που φάνηκε από το πρώτο λεπτό και επιβεβαιώθηκε και στις δηλώσεις των δύο προπονητών. Δεν ήταν, βέβαια, κάτι που δεν περιμέναμε.

Ο μεν νικητής τόνισε: «Είναι ο τρίτος συνεχόμενος τίτλος εδώ στην Ρόδο και είμαστε χαρούμενοι για αυτό. Θέλουμε να τον αφιερώσουμε στους φιλάθλους μας που μας υποστήριξαν όπως πάντα και να πούμε ότι δεν υποτιμούμε κανένα τίτλο». Δήλωση, που συνάδει με την τοποθέτηση του Γιώργου Αγγελόπουλου, ο οποίος υπενθύμισε άτι τα τελευταία χρόνια οι Ερυθρόλευκοι μετρούν 8-1 στους εγχώριους τίτλους.

Ο ηττημένος υποστήριξε πάνω κάτω ό,τι και πέρυσι: «Χάσαμε τον τίτλο, αλλά θυμηθείτε τι έγινε πέρσι. Ετοιμαστείτε για την Euroleague και για τους τελικούς. Αλλά θυμίζω πως αυτό έγινε και πέρσι. Δεν με νοιάζει. Προσπαθήσαμε να κερδίσουμε, κάναμε πολλά λάθη, έκαναν πολλά λάθη και οι διαιτητές. Το φάουλ στον Λεσόρ και το καλάθι που δεν μέτρησε, έδωσε διαφορά τεσσάρων πόντων. Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό για τη νίκη και τον τίτλο». That’s it. Έπαιξε, έχασε και κοιτάζει αυτά που τον ενδιαφέρουν πραγματικά. Δεν κρύφτηκε.

Τι πρέπει, όμως, να κάνει πραγματικά αισιόδοξους τους ανθρώπους που είτε εργάζονται, είτε εμπλέκονται είτε απλώς παρακολουθούν το μπάσκετ; Θα επαναλάβω το συμπέρασμα που ανέφερα με τη μορφή ερώτησης στο post game του Τελικού στην εκπομπή του Sportal.gr: Αν είναι οι δύο ομάδες ανέτοιμες και αποδίδουν τέτοια μπασκετάρα, τι πρόκειται να συμβεί όταν θα επιστρέψουν οι τραυματίες και θα αρχίσουν να παίζουν στο 80%-90% των δυνατοτήτων τους; Η απάντηση θα δοθεί τους επόμενους μήνες. Τότε, βέβαια, θα προκύψει ένας σημαντικός πονοκέφαλος στους δύο προπονητές, οι οποίοι θα κληθούν/υποχρεωθούν να χωρέσουν στη δωδεκάδα και να μοιράσουν ρόλους σε πολλούς, αξιόλογους παίκτες αφήνοντας αρκετούς έξω. Το εγχείρημα θα είναι υπερβολικά δύσκολο, αλλά θα αναλυθεί, όταν έλθει η ώρα…