Στη Ρόδο κατάλαβαν όλοι γιατί ήρθε ο Αταμάν στον Παναθηναϊκό και που θέλει να τον φτάσει!

Στη Ρόδο κατάλαβαν όλοι γιατί ήρθε ο Αταμάν στον Παναθηναϊκό και που θέλει να τον φτάσει!

Ηλίας Λαλιώτης 13:37 - 18.09.2023 / Ανανεώθηκε: 13:25 - 14.08.2024

Ο Παναθηναϊκός είχε δύο διαφορετικά πρόσωπα στα φιλικά με Φενέρ και Μακάμπι στη Ρόδο, ανέδειξε στοιχεία που αφήνουν υποσχέσεις για το μέλλον, αλλά το πιο σημαντικό είναι η νοοτροπία του Εργκίν Αταμάν και το πόσο θέλει να πετύχει.

Τα μεσάνυχτα της Κυριακής επέστρεψε στη βάση του ο Παναθηναϊκός μετά από ένα πολύ χρήσιμο διήμερο στη Ρόδο. Οι «πράσινοι» έδωσαν τα πρώτα σοβαρά φιλικά παιχνίδια επιπέδου EuroLeague στο νησί των ιπποτών και κατά τη γνώμη μου έδειξαν πως είναι σε πολύ καλό δρόμο για τις… μονομαχίες που τους περιμένουν μέσα στη σεζόν. Στο Nick Galis Tournament αντιμετώπισαν δύο ομάδες που έχουν τους ίδιους στόχους, την καλύτερη δυνατή θέση στην πρώτη 8άδα (και ιδανικά στην πρώτη 6άδα για να αποφύγουν τα play in) και την επιστροφή στα Final Four. Απέναντι σε Φενέρμπαχτσε και Μακάμπι Τελ Αβίβ, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός παρουσίασε δύο διαφορετικά πρόσωπα, αλλά και αρκετές ομοιότητες που θα αποτελέσουν «σταθερές» για τη συνέχεια.

Για πρώτη φορά φέτος σε επίπεδο προετοιμασίας είδαμε το Τριφύλλι να «αγκομαχά» επιθετικά. Κόντρα στην τουρκική ομάδα η συγκομιδή των 66 πόντων έμοιαζε -και ήταν ως ένα βαθμό- απογοητευτική, αλλά αναλύοντας τους λόγους καταλαβαίνεις πως δεν ήταν δομικό το πρόβλημα. Οι παίκτες του Εργκίν Αταμάν βρέθηκαν σε απελπιστικά άστοχη μέρα (2/22 τρίποντα), η οποία δεν θα είναι ο κανόνας. Μάλιστα, στο πρώτο ημίχρονο αυτής της αναμέτρησης υπήρχε και καλή δημιουργία και σωστή στόχευση. Βγήκαν σωστά και ελεύθερα σουτ, αλλά δεν μπήκαν. Η απογοήτευση που προκλήθηκε από την αστοχία και ο τρόπος διαχείρισής της είναι ένα ζήτημα, καθώς στο δεύτερο ημίχρονο χάθηκε η συνοχή και η καθαρή σκέψη σε άμυνα και επίθεση.

Κόντρα στη Μακάμπι η εικόνα ήταν σαφώς βελτιωμένη. Αμυντικά, με τις προσθήκες των Ερνανγκόμεθ, Μήτογλου, Λεσόρ και Παπαπέτρου, ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ καλύτερος από αυτό που είχαμε δει το προηγούμενο διάστημα απέναντι σε χαμηλότερου επιπέδου ομάδες. Στα ριμπάουντ το πρόβλημα που είχε εντοπιστεί δεν λύθηκε στον βαθμό που θα περιμέναμε. Αλλά οι συνεργασίες επιθετικά βγήκαν, οι «πράσινοι» άρχισαν να αποκτούν κάποιους αυτοματισμούς, πάντα σε συνδυασμό με το χρονικό σημείο που βρισκόμαστε.

Ειδικά το δίδυμο Σλούκα-Λεσόρ αναμένεται να αποτελέσει σταθερά για το Τριφύλλι μέσα στη σεζόν. Ο κορυφαίος Έλληνας γκαρντ έφτασε πολύ αθόρυβα σε διψήφιο αριθμό ασίστ, είχε σωστές επιλογές όσο το ματς «παιζόταν» (έκανε κάποια λάθη μόνο προς το τέλος του αγώνα), ενώ ο Γάλλος θηριώδης σέντερ πέτυχε 39 πόντους συνολικά στο Nick Galis Tournament. Έβγαλε ενέργεια, είχε πολύ καλές κινήσεις και εξαιρετικά τελειώματα κοντά στο καλάθι και το κυριότερο σωστές τοποθετήσεις μετά από συνεργασίες pick n’ roll.

Ο Χουάντσο Ερναγκόμεθ από την πλευρά του, πέρα από το πλούσιο επιθετικό του ταλέντο, φανέρωσε κι άλλες πτυχές του ταλέντου που διαθέτει. Τόσο αμυντικά, όσο και δημιουργικά. Αντιλαμβάνεται πολύ καλό το παιχνίδι και ανοίγει ιδανικά το παρκέ. Υπάρχουν κι άλλα πρόσωπα στα οποία θα μπορούσαμε να σταθούμε από όσα είδαμε σε αυτό το τουρνουά, αλλά επειδή ήταν η πρώτη φορά που ήταν σχεδόν όλη η ομάδα μαζί (έλειπε ο πολύ σημαντικός «κρίκος» που ακούει στο όνομα Λούκα Βιλντόζα), θα κάνετε υπομονή μέχρι να ολοκληρωθεί και το «Παύλος Γιαννακόπουλος» για μια συνολική ανάλυση.

Το πιο σημαντικό στοιχείο που κρατάω από όλα όσα είδαμε και μάθαμε από το διήμερο του Παναθηναϊκού στη Ρόδο είναι η νοοτροπία του Εργκίν Αταμάν. Όχι, δεν περιμέναμε δύο φιλικά προετοιμασίας για να καταλάβουμε ότι είναι ο κορυφαίος προπονητής της τελευταίας 5ετίας στην Ευρώπη. Το έργο του και οι επιτυχίες του το αποδεικνύουν. Έχει σημασία, όμως, ότι κατάλαβαν όλοι οι παίκτες και μαζί και ο κόσμος πως ο Τούρκος τεχνικός δεν βασίζεται μόνο στην αυτοπεποίθησή του και στο ταλέντο του ρόστερ του.

Bard, το chatbot της Google στο Sportal: «Ο Αταμάν μπορεί να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στην κορυφή της Ευρώπης»
EUROLEAGUE

11:25 - 14.09.2023

Bard, το chatbot της Google στο Sportal: «Ο Αταμάν μπορεί να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στην κορυφή της Ευρώπης»

Το Sportal «επικοινώνησε» με τον Bard, το chatbot της Google και πήρε… μπασκετικές απαντήσεις μέσω της τεχνητής νοημοσύνης για τη νέα EuroLeague και τον Παναθηναϊκό του Εργκίν Αταμάν

Είναι αποφασισμένος να πετύχει και ξέρει τον τρόπο για να το κάνει. Η δυνατή προπόνηση που ακολούθησε μετά το παιχνίδι με τη Φενέρ και λίγες ώρες πριν από αυτό με τη Μακάμπι ήταν ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους. Αν θέλουν να πετύχουν θα πρέπει να ιδρώσουν. Και από τη στιγμή που ήρθαν στον Παναθηναϊκό αυτά τα δύο είναι απαραίτητες προϋποθέσεις. Και να ιδρώσεις τη φανέλα και να πετύχεις. Ο Αταμάν το αντιλαμβάνεται και φροντίζει να το αντιληφθούν όλοι!