Τι θα σκαρφιστεί άραγε ο Αλμέιδα, για να αναβαθμίσει το τούρμπο του
i

Ματίας Αλμέιδα/©intime

Τι θα σκαρφιστεί άραγε ο Αλμέιδα, για να αναβαθμίσει το τούρμπο του

Κώστας Τσίλης 21:55 - 26.06.2023 / Ανανεώθηκε: 15:18 - 14.08.2024

Είναι σίγουρο πως ο Αλμέιδα σκέφτεται πως να… αναβαθμίσει το περυσινό πετυχημένο αγωνιστικό μοντέλο της ΑΕΚ και θα έχουν ενδιαφέρον οι τρόποι που θα βρει για να το κάνει. Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Μέχρι να δούμε πως και αν θα κερδίσει η ΑΕΚ αυτή την παρτίδα σκάκι με την Θέλτα για τον Πινέδα (κάτι που πιθανότατα θα γίνει μέσα στην εβδομάδα) και μέχρι να δούμε τι θα βγάλει η τράτα με την μεταγραφή του στόπερ και την υπόθεση Άμραμπατ (κάτι που επίσης θα γίνει μέσα στην εβδομάδα), δεν έχουν νόημα περαιτέρω αναλύσεις περί των μεταγραφικών. Αντιθέτως από αύριο, θα υπάρχει μπόλικο ψωμάκι ξανά, στις αναλύσεις επί των αγωνιστικών.

Ο Αλμέιδα πιάνει δουλειά με τους ποδοσφαιριστές του για το κτίσιμο της νέας ΑΕΚ. «Κτίσιμο» έγραψα. Σβήστε το. Αυτό ήταν κάτι που ο Ματίας είχε μπροστά του να το κάνει στο ξεκίνημα της περυσινής προετοιμασίας. Είχε παραλάβει ερείπια και είχε να κτίσει μια ομάδα από την αρχή. Και έκανε τέτοια δουλειά, που έφτασε στο τέλος της σεζόν να έχει την καλύτερη και την πιο ψηλή πολυκατοικία στην πόλη.

Για να ξέρουμε και τι λέμε, απ’ αυτή την αφετηρία ξεκινά τώρα την δουλίτσα του ο Αλμέιδα. Την ίδια στιγμή που όλοι οι υπόλοιποι ανταγωνιστές είτε είναι ακόμα στα μπετά για τον δεύτερο ή τρίτο όροφο, είτε ξαναρίχνουν νέα θεμέλια. Αλλά όπως συνηθίζει να λέει και ο Αλμέιδα, η ΑΕΚ δεν πρέπει να κοιτάζει πότε τι γίνεται δίπλα της, αλλά μόνο μπροστά της. Και μόνο τι κάνει η ίδια και ποτέ οι άλλοι. 

Ο Πελάδο ξέρει πως ούτε πρέπει, ούτε έχει σκοπό να μείνει σ’ αυτό το εξαιρετικό που έφτιαξε πέρυσι και έφερε το νταμπλ. Πρέπει ακόμα και αυτή την πιο καλή και πιο ψηλή πολυκατοικία, να την κάνει και καλύτερη και πιο σύγχρονο. Αυτό έχει σίγουρα στο μυαλό του ο Αλμέιδα. Και έχει το ενδιαφέρον η δουλειά που ξεκινάει από αύριο στην Ολλανδία, καθότι θα φανεί τι έχει σκαρφιστεί για να βελτιώσει το έτσι κι αλλιώς εξαιρετικό αγωνιστικό μοντέλο που παρουσίασε πέρυσι.

Προβλέψιμο αλλά μη αντιμετωπίσιμο 

Η αλήθεια είναι πως αγωνιστικά αυτό που έπαιζε η ΑΕΚ στο μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν, υπήρξαν ελάχιστε φορές που έγινε προβλέψιμο. Όχι διότι ήταν δύσκολο για τον αντίπαλο προπονητή να το διαβάσει. Αλλά διότι τις περισσότερες φορές και κυρίως μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να το αντιμετωπίσει. Για το πρέσινγκ, για τα τρεξίματα, γενικώς για την δουλειά που έκανε η ΑΕΚ από την μεσαία γραμμή και μπροστά, δύσκολα βρισκόταν αντίδοτο. Εξάλλου το γεγονός πως έπιασε νούμερα που δεν είχαν ξαναπροκύψει ποτέ από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις, σχεδόν σ’ όλες τις κατηγορίες, τα λέει όλα.

Ο Αλμέιδα ξέρει ωστόσο, πως όλο αυτό που παρουσίασε πέρυσι πρέπει να το εξελίξει. Κυρίως για να μπορέσει να το κουμπώσει στην Ευρώπη, αλλά και για να το προσαρμόσει στα νέα δεδομένα που θα βρει μπροστά του στο πρωτάθλημα. Έχει στο μυαλό του ο Πελάδο πως και ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός αλλά και ο ΠΑΟΚ, είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστούν ακόμα καλύτεροι σε σχέση μ’ αυτό που ήταν πέρυσι. Και γι αυτό η ΑΕΚ πρέπει να προετοιμασμένη και αγωνιστικά, παρότι είναι ήδη ένα βήμα πιο μπροστά.

Ευέλικτος στις αλλαγές που σκέφτεται 

Δεν είναι δογματικός προπονητής ο Αλμέιδα. Όταν είδε πως κάτι δεν λειτουργούσε καθόλου καλά, δεν δίστασε στο ξεκίνημα της περυσινής σεζόν να αλλάξει εντελώς όλα όσα είχε δουλέψει σχεδόν ολόκληρο το καλοκαίρι της προετοιμασίας. Θυμίζω πως εν μια νυκτί ο σχηματισμός με την τριάδα στο κέντρο της άμυνας μπήκε στο συρτάρι του και από τότε δεν ξαναβγήκε ποτέ. 

Θυμίζω επίσης πως ακόμα και το σούπερ επιτυχημένο αγωνιστικό μοντέλο, με το φαντεζί ποδόσφαιρο, που έπαιζε πριν από την διακοπή για το Μουντιάλ, δεν δίστασε καθόλου να το αλλάξει μετά την επιστροφή τον Γενάρη. Όταν έκρινε πως δεν θα είναι το ίδιο χωρίς Γκατσίνοβιτς και Ελίασον.

Τώρα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι έχει στο μυαλό του και στο μπλοκάκι του ο Αλμέιδα. Μπορεί να έχει τον σχηματισμό με τον έναν κόφτη και το ένα οκτάρι, με τον οποίο έπαιξε σε πολλά ματς μπαλάρα. Μπορεί να έχει το σχήμα με τα δυο καθαρόαιμα αμυντικά χαφ, που ήταν και το πιο αποτελεσματικό ως προς τους βαθμούς που μάζεψε. Μπορεί και τα δυο. Μπορεί μια παραλλαγή του ενός ή και των δυο. Άλλωστε σκεφτείτε πως εικόνα έχουμε για τις θέσεις που ψάχνει η ΑΕΚ παίκτες στην αγορά. Όχι ακριβώς για τα αγωνιστικά τους χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα για την ενίσχυση στην επιθετική γραμμή, άκρα και άξονα, δεν είναι ακόμα καθαρό, το τι παίκτες ψάχνει η ΑΕΚ. Μόνο πως ψάχνει. Και σίγουρα αυτό έχει να κάνει με όσα έχει σκεφτεί και έχει σχεδιάσει να δουλέψει ο Αλμέιδα στην προετοιμασία πάνω στο αγωνιστικό μοντέλο. 

Εξ ου και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η δουλειά που θα γίνει στο Μπουργκ Χααμεστέντε (γι αυτό και το Sportal.gr θα δώσει το παρών). Διότι είναι σίγουρο πως ο Αλμέιδα έχει σκαρφιστεί πράγματα για να… αναβαθμίσει το περυσινό αγωνιστικό μοντέλο. Και ας αποδείχθηκε πως ήταν τούρμπο.