Το Μαρόκο «δείχνει» τη σωστή αξιοποίηση του Ουναΐ

Ο Αζεντίν Ουναΐ.

Το Μαρόκο «δείχνει» τη σωστή αξιοποίηση του Ουναΐ

Λάμπρος Γκαραγκάνης 15:41 - 13.10.2024 / Ανανεώθηκε: 18:39 - 13.10.2024

Ο Λάμπρος Γκαραγκάνης γράφει για τον τρόπο που αγωνίζεται ο Αζεντίν Ουναΐ στο Μαρόκο, ο οποίος πρέπει να αποτελέσει οδικό χάρτη για τον Παναθηναϊκό και τον Ντιέγκο Αλόνσο.

Ο μεσοεπιθετικός του Τριφυλλιού πρόσφερε γκολ και ασίστ απέναντι στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Καλή ευκαιρία, ώστε να εξεταστεί τι πρέπει να γίνει για την αντίστοιχη αξιοποίησή του στους Πράσινους. Πέρασαν τρεις εβδομάδες από τότε που, σε αυτήν εδώ τη γωνιά, χαρακτηρίσαμε «ψευτοδίλημμα» το Ουναΐ ή Μπακασέτας. Δύο ποδοσφαιριστές που, πράγματι, σε ορισμένα αγωνιστικά τους χαρακτηριστικά μπορεί να πει κάποιος ότι «κουτουλάνε». Αλλά είναι ευλογία, και όχι κατάρα, να συνυπάρχουν στο ρόστερ μίας ομάδας που κάνει πρωταθλητισμό και θέλει τίτλους.

Ο τρομερός Ουναϊ πέτυχε δύο γκολ, το ένα «ζωγραφιά» και είχε μία ασίστ με το Μαρόκο σε 9 λεπτά - Η παρομοίωση με τον Ζιντάν!  (vid)
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

22:48 - 12.10.2024

Ο τρομερός Ουναϊ πέτυχε δύο γκολ, το ένα «ζωγραφιά» και είχε μία ασίστ με το Μαρόκο σε 9 λεπτά - Η παρομοίωση με τον Ζιντάν! (vid)

Ο άσος του Παναθηναϊκού Αζεντίν Ουναϊ πέτυχε εκπληκτικό γκολ για το 2-0 του Μαρόκου με την Κεντρική Αφρική. Σέρβιρε το 3-0 και πέτυχε και το 4-0.

Στα ανταγωνιστικά παιχνίδια η ταυτόχρονη χρησιμοποίηση των Αζεντίν Ουναΐ και Τάσου Μπακασέτα είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει μία τρύπα στην αμυντική μετάβαση. Αμφότεροι, με το δικό τους ποδοσφαιρικό στιλ, κρίνονται πολύτιμοι στην επιθετική ανάπτυξη, όχι, όμως, για την ανασταλτική τους δυναμική.

Εκεί, όμως, που θα χρειαστεί η διάσπαση του αντίπαλου αμυντικού τείχους από τον άξονα και τα πλάγια, ο Μαροκινός και ο Έλληνας διεθνής, κάλλιστα, συνυπάρχουν. Δημιουργώντας ποιοτική πίεση στον αντίπαλο και το απρόβλεπτο. Το Μαρόκο αντιμετώπισε την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, για την 3η αγωνιστική του Β’ Ομίλου των Προκριματικών του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, που διοργανώνει τον Δεκέμβριο του 2025. Διαλύοντάς τη, με 5-0...

Θέλει ρόλο και ψυχολογία

Χρειάστηκε εννέα αγωνιστικά λεπτά ο μεσοεπιθετικός του Παναθηναϊκού για να βάλει δύο γκολ (ένα εντός και ένα εκτός περιοχής) και να δώσει μία ασίστ, κινούμενος στις παρυφές της αντίπαλης μεγάλης περιοχής. Από το 38’ έως το 45’+2’, κατάσταση που δείχνει τι μπορεί να κάνει ο 24χρονος αν βρει ρυθμό. Αγωνίστηκε στο «8», με τον Μπεν Σεγκίρ στο «10» και φορ τον Ελ Κααμπί του Ολυμπιακού. Είχε τη δεύτερη καλύτερη βαθμολογία, με 9.3. Στο 9.4 ήταν η αντίστοιχη του, επίσης, σκόρερ Εζαλζουλί, ο οποίος κάλυψε τη θέση του αριστερού εξτρέμ.

Ο Μπεν Σεγκίρ κινήθηκε σε ρηχά νερά (6.5) και θα μπορούσε να διαπιστωθεί ότι η πληθωρική εμφάνιση του Ουναΐ τον «ακύρωσε». Μόλις πήρε ψυχολογία ο 24χρονος, πράγματι, καθάρισε μονάχος του το παιχνίδι, κόντρα σε βατό αντίπαλο. Οι καλύτερές του συνεργασίες έγιναν με τον Εζαλζουλί και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι αμφότεροι διέπρεψαν και υπήρξαν κορυφαίοι στο 90λεπτο.

Το έχει παραδεχτεί και ο ίδιος, οπότε δεν καταγράφουμε κάποια ιδιαίτερη σοφία, ότι είναι παίκτης ψυχολογίας. Αν ένα ματς τού βγει, τότε κρίνεται ασταμάτητος. Αν δεν έχει πίεση, δεν φοβάται να ανέβει αυτά τα δέκα μέτρα στο γήπεδο και να αγωνιστεί πολύπλευρα έξω από το αντίπαλο «κουτί». Αυτό έκανε και με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ομάδα μέτριας δυναμικής. Με το Μαρόκο να κάνει κουμάντο στο γκρουπ (τρεις νίκες, εννέα βαθμοί), τον ίδιο να έχει σημαίνοντα ρόλο και καλή ψυχολογία που του δημιουργήθηκε από τη θέση του στο σύνολο και από την εξέλιξη του αγώνα.

Στα λεγόμενα βατά ματς δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο η προσωπική στατιστική. Έχασε, για παράδειγμα, 22 κατοχές στο συγκεκριμένο. Ενώ το, κατά κανόνα, αξιόπιστο passing accuracy «έγραψε» κάτω από 90% (81/98 και ποσοστό 83%). Ουδείς θα το προσέξει, διότι τη δουλειά του, παίζοντας πιο ελεύθερα και δίχως άγχος, την έκανε όπως πρέπει στον αγωνιστικό χώρο.

Πολύτιμος σε βατά παιχνίδια

Μέχρι τώρα, τα χειρότερα αποτελέσματα ο Παναθηναϊκός τα έφερε με αντιπάλους, θεωρητικά, του χεριού του. Εκεί που χρειαζόταν να είναι επιβλητικός και δεν ήταν. Εκεί που αναζητούσε το απρόβλεπτο και δεν το είχε. Εκεί που χρειαζόταν τον Μπακασέτα λίγο έξω από την περιοχή, για να πασάρει και να σουτάρει, με τον αρχηγό της Εθνικής ομάδας να γυρίζει μέτρα πίσω για να βοηθήσει στην ανάπτυξη...

Ο Αζεντίν Ουναΐ πρέπει σε αυτά τα ματς να παίζει, σε απόλυτη αρμονία, με τον Μπακασέτα στην ενδεκάδα. Αν μπορεί να αποτελέσει ένας αγώνας του Μαρόκου οδικός χάρτης αξιοποίησης του παίκτη για τον Ντιέγκο Αλόνσο, τότε η βοήθεια που πρόσφερε στους εξτρέμ μένει ως κρατούμενο. Διότι οι Πελίστρι και Τετέ έχουν απόλυτη ανάγκη την αποσυμφόρηση χώρων, για να βγάλουν τις δυνατότητές τους οι οποίες στηρίζονται στην τεχνική και την ταχύτητα.

Θα έχει λύσει ένα σημαντικό πρόβλημα στην παραγωγή γκολ και φάσεων, ο Ουρουγουανός προπονητής, αν καταφέρει να βάλει τον Ουναΐ στην επιθετική εξίσωση του Τριφυλλιού. Διότι οι συμπαίκτες του, δίπλα του, μπορούν να γίνουν μόνο καλύτεροι.