Το μεγαλύτερο διπλό στη Λιβαδειά δεν ήταν η νίκη
i

Παναθηναϊκός/©Intime

Το μεγαλύτερο διπλό στη Λιβαδειά δεν ήταν η νίκη

Μπάμπης Τσιμπίδας 17:30 - 04.01.2023 / Ανανεώθηκε: 10:49 - 20.08.2024

Η ρίψη δακρυγόνου στους οπαδούς του Παναθηναϊκού από αστυνομικό, δεν πρέπει να περάσει ατιμώρητη, απλώς επειδή αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Παρότι ο κόσμος του Τριφυλλιού συμπεριφέρθηκε με απίστευτη ωριμότητα. Γράφει ο Μπάμπης Τσιμπίδας.

Η πρώτη αγωνιστική ημέρα του 2023 αποδείχτηκε ευεργετική για τον Παναθηναϊκό, μετά τις δύο δύσκολες βραδιές στην περίοδο των εορτών. Εκείνος νίκησε 1-0 τον Λεβαδειακό και η ΑΕΚ ηττήθηκε 2-1 από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Με τη μεταξύ τους διαφορά να αυξάνεται στους εφτά βαθμούς, μερικά 24ωρα πριν το αθηναϊκό ντέρμπι της Νέας Φιλαδέλφειας.

Συνεπώς, το διπλό στο Δημοτικό Στάδιο Λιβαδειάς έχει μεγάλη αξία. Όμως, η πραγματική νίκη στην πόλη της Βοιωτίας ήταν άλλη και δεν σχετίζεται τόσο με το ποδόσφαιρο. Ή την απόδοση των παικτών του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Άλλο ήταν το μεγάλο κέρδος για το Τριφύλλι...

Πρόκειται για την αντίδραση των οπαδών του, μετά την αναίτια και απρόκλητη ρίψη δακρυγόνου από αστυνομικό, στην εξέδρα που φιλοξενούσε εκδρομείς από την Αθήνα και τις γύρω περιοχές. Μετά το χάος που επικράτησε και την προσπάθεια εκατοντάδων ανθρώπων να γλυτώσουν από την αποπνικτική ατμόσφαιρα, η ηρεμία επανήρθε σύντομα.

Παναθηναϊκός: Η νίκη στη Λιβαδειά... οιωνός πρωταθλήματος (pic & vids)
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

14:00 - 04.01.2023

Παναθηναϊκός: Η νίκη στη Λιβαδειά... οιωνός πρωταθλήματος (pic & vids)

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να δυσκολεύτηκε στη Λιβαδειά, αλλά στο τέλος πήρε το «διπλό» (0-1) και έφθασε τις 13/16 νίκες στο πρωτάθλημα. Οι «πράσινοι» ισοφάρισαν το καλύτερο ξεκίνημα της ιστορίας τους τα τελευταία 28 χρόνια.

Θα ήταν πολύ εύκολο να ξεσπάσουν ταραχές μετά την εγκληματική πράξη του αστυνομικού. Να χαθεί ο έλεγχος, να ακολουθήσουν επεισόδια και μία αναμέτρηση που διεξαγόταν απολύτως ειρηνικά, να καταλήξει σε... πεδίο μάχης. Το έχουμε δει να συμβαίνει πολλές φορές στο παρελθόν και μετά να ψάχνουμε να βρούμε τι... στράβωσε.

Ευτυχώς, τα χειρότερα αποφεύχθηκαν λόγω της ωριμότητας των οπαδών του Παναθηναϊκού. Οι οποίοι συμπεριφέρθηκαν ήρεμα, συνετά και δεν συγκροτημένα. Όσοι δεν έφυγαν, επανήρθαν στις στις θέσεις τους και παρακολούθησαν τους παίκτες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς να πανηγυρίζουν τη νίκη.

Η φετινή σεζόν στην κυριολεξία μπορεί να εξελιχτεί σε ορόσημο για τον οργανισμό του Παναθηναϊκού. Η ομάδα διεκδικεί τον τίτλο στο πρωτάθλημα μετά από χρόνια και παίρνει τα ανάλογα αποτελέσματα. Η διοίκηση λειτουργεί με επαγγελματικά στάνταρ και βελτιώνει διαρκώς τα πρότυπα της. Τέλος, ο κόσμος έχει ωριμάσει περισσότερο από ποτέ και το αποδεικνύει, ακόμα και μέσα από δοκιμασίες.

Εγκληματική πράξη που χρήζει τιμωρίας

Ένας αστυνομικός αποφάσισε στο ημίχρονο, να πάει έξω από την εξέδρα των οπαδών του Παναθηναϊκού, να σημαδέψει με τον εξοπλισμό του και να ρίψει ένα δακρυγόνο ανάμεσα στους θεατές. Αντιλαμβάνεται και ο πιο αδαής το επικίνδυνο της ενέργειας του οργάνου της τάξης. Ενός επαγγελματία, ο οποίος υποτίθεται έχει εκπαιδευτεί και δεν θα έθετε σε κίνδυνο ανθρώπους, οι οποίοι κάθονται αμέριμνοι σε ένα σημείο που οι επιλογές διαφυγής είναι ελάχιστες.

Την Τρίτη στη Λιβαδειά δεν συνέβη κάτι τραγικό, δεν υπήρξε κάποια συνέπεια που δεν μπορούσε να αλλάξει. Αλλά ίσως την επόμενη φορά, να έχουμε μία μόνιμη ζημιά που δεν θα διορθώνεται. Για αυτό, είναι απαραίτητο ο επικεφαλής και οι αξιωματικοί που είχαν την εποπτεία στο παιχνίδι Λεβαδειακός - Παναθηναϊκός, να αναζητήσουν τον υπαίτιο και να τον τιμωρήσουν παραδειγματικά. Οτιδήποτε άλλο, θα συνιστά συλλογική ευθύνη της Αστυνομίας για το γεγονός. Και για ότι επακολουθήσει στο μέλλον...