Το νέο σχήμα του Αταμάν και ο Παναθηναϊκός που... έρχεται

Εργκίν Αταμάν

Το νέο σχήμα του Αταμάν και ο Παναθηναϊκός που... έρχεται

Ηλίας Λαλιώτης 10:51 - 11.09.2023 / Ανανεώθηκε: 13:35 - 14.08.2024

Ο Εργκίν Αταμάν επέστρεψε με νέα δεδομένα στον τρόπο παιχνιδιού και ο Παναθηναϊκός έδειξε στο φιλικό κόντρα στο Περιστέρι ένα από τα πιο πολύτιμα στοιχεία που του έλειψαν τα τελευταία χρόνια.

Η ποιότητα που έβαλε ο Παναθηναϊκός στο ρόστερ του είναι αδιαμφισβήτητη. Η επένδυση που έγινε αυτό το καλοκαίρι ήταν πολύ μεγάλη και ο στόχος για επιστροφή στην ελίτ της EuroLeague ξεκάθαρος. Βέβαια, στο παρελθόν έχει αποδειχθεί αρκετές φορές πως τα χρήματα δεν σου εξασφαλίζουν την επιτυχία, για αυτό και η εικόνα στα πρώτα φιλικά της σεζόν μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη, αλλά προς μεγάλη ικανοποίηση του κόσμου και των ίδιων των ανθρώπων της ομάδας επιβεβαιώνουν αυτή την αναβάθμιση.

Τα φιλικά στο τουρνουά «Νίκος Φάσουρας» ανέδειξαν την πολύ καλή επιθετική λειτουργία του συνόλου που «χτίζει» ο Εργκίν Αταμάν. Είδαμε ευχέρεια και πλουραλισμό στο σκοράρισμα, πολύ καλή δημιουργία μέσα από το pick 'n roll, κατά κύριο λόγο, εξαιρετικό διάβασμα των καταστάσεων και σωστές αποφάσεις. Όταν έχεις τον Κώστα Σλούκα στο παρκέ, αλλά και παίκτες όπως ο Βιλντόζα και ο Γκραντ, αυτά τα περιμένεις. Ένα σημαντικό στοιχείο που ανέδειξε όμως το φιλικό με το Περιστέρι ήταν και ο χαρακτήρας της ομάδας που φτιάχνεται.

Χωρίς 6 παίκτες, ανάμεσα στους οποίους και βασικά γρανάζια της «πράσινης μηχανής» (Ερνανγκόμεθ, Λεσόρ, Μήτογλου, Παπαπέτρου, Αντετοκούνμπο και Μωραΐτης), αλλά και τον Μπαλτσερόφσκι να τίθεται νοκ άουτ με 5 φάουλ στις αρχές της τέταρτης περιόδου, ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε εύκολα να τα... παρατήσει στο τέλος. Άλλωστε μιλάμε απλά για ένα ματς προετοιμασίας. Κανείς δεν θα κατηγορούσε το Τριφύλλι. Κι όμως οι παίκτες του Αταμάν έδειξαν νοοτροπία νικητή ακόμα και σε αυτό το παιχνίδι και το... καθάρισαν. Σίγουρα παίζει ρόλο και ο ίδιος ο Τούρκος προπονητής. Ήταν αυτός που έδωσε το «σύνθημα» με τον τρόπο που χειρίστηκε το ματς και τη διάθεση που έδειχνε.

Η επιρροή του Σλούκα στον νέο Παναθηναϊκό και οι φάσεις-καρμπόν βγαλμένες από την προπόνηση

Η επιρροή του Σλούκα στον νέο Παναθηναϊκό και οι φάσεις-καρμπόν βγαλμένες από την προπόνηση

Ο Κώστας Σλούκας άρχισε να δείχνει πόσο επιδραστικός μπορεί να είναι στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού, με τον Εργκίν Αταμάν να κάνει στοχευμένη δουλειά στη Σλοβενία.

Παράλληλα ο νέος τεχνικός του Παναθηναϊκού, με την επιστροφή του στον πάγκο μετά την απουσία για προσωπικό λόγο υγείας στην Τουρκία, έφτασε στην αλλαγή εικόνας και τη νίκη, παρουσιάζοντας ένα νέο σχήμα που δεν είχαμε δει έως τώρα. Και το οποίο φαίνεται πως έχει στο μυαλό του και για τη συνέχεια. Καταρχάς, για δεύτερο σερί ματς, μετά από αυτό με την Κλουζ είδαμε διαφορετικά δίδυμα στα γκαρντ. Ξεκίνησαν πάλι ο Σλούκας με τον Γκραντ και συνεργάστηκαν εκ νέου σε πολύ καλό επίπεδο. Παράλληλα, με τον Βιλντόζα να έρχεται από τον πάγκο, μαζί με τον Γκάι, ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο και το second unit. Παρότι ο Αμερικανός βρέθηκε σε κακή βραδιά και ήταν απελπιστικά άστοχος με το Περιστέρι.

Αυτό όμως που είδαμε για πρώτη φορά ήταν το σχήμα με τα τρία γκαρντ. Ο Αταμάν το αποφάσισε αρχικά προς το τέλος της δεύτερης περιόδου, αλλά ένα φθηνό λάθος του Γκραντ σε διεκδικήση αμυντικού ριμπάουντ έκανε έξαλλο τον Τούρκο και τον απέσυρε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα για να επαναφέρει τον Γκριγκόνις. Στην τέταρτη περίοδο, όμως, το έκανε ξανά τη στιγμή που το Περιστέρι είχε προηγηθεί με 4 πόντους και γύρισε ολοκληρωτικά το παιχνίδι. Η επίθεση έγινε πιο απρόβλεπτη και δημιουργική, ενώ η πίεση στην μπάλα αμυντικά αυξήθηκε. Είναι ένα σχήμα που πιστεύω θα δούμε αρκετά μέσα στη σεζόν, όταν κρίνεται απαραίτητο, αν και τα φιλικά επιπέδου EuroLeague σε Ρόδο και «Παύλος Γιαννακόπουλος» θα ξεκαθαρίσουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Σε αυτά τα παιχνίδια θα δούμε τις πραγματικές δυνατότητες του Παναθηναϊκού, καθώς θα είναι πλήρης με τις επιστροφές των διεθνών και του τραυματία Μήτογλου. Ο Έλληνας ψηλός θα δοκιμάσει μέσα στην εβδομάδα να προπονηθεί με μπάλα κι αν τα καταφέρει ίσως αγωνιστεί και στα δύο τουρνουά. Εκεί θα φανεί αν υφίσταται όντως πρόβλημα στο ριμπάουντ, μιας και για τρίτο σερί παιχνίδι το Τριφύλλι έδωσε πολλούς πόντους δεύτερων ευκαιριών στον αντίπαλο (22 αυτή τη φορά από 18 επιθετικά ριμπάουντ, αν και ήταν αναμενόμενο με μοναδικό σέντερ τον Μπαλτσερόφσκι και σχήματα με τον Μαντζούκα στο 5 και τον Γκριγκόνις στο 4). Ή αν απλά έχει να κάνει με το απλούστατο γεγονός της απουσίας των τριών κορυφαίων ριμπάουντερ του ρόστερ (Λεσόρ, Μήτογλου και Ερνανγκόμεθ).

Σε ατομικό επίπεδο, πέρα από το δημιουργικό ρεσιτάλ του Σλούκα με 10 ασίστ, ο Μαντζούκας άρπαξε από τα μαλλιά τον χρόνο που του δόθηκε (double double με 11 πόντους και 12 ριμπάουντ σε σχεδόν 39 λεπτά), ενώ ο Γκριγκόνις πέρα από την ευστοχία του από την περιφέρεια, πέτυχε και καθοριστικά καλάθια στο τέλος του αγώνα. Βέβαια, είχε αρκετά παράπονα από αυτόν ο Αταμάν σε ορισμένες φάσεις του δευτέρου ημιχρόνου, καθώς λειτούργησε επιπόλαια σε στιγμές που χρειαζόταν μεγαλύτερη υπομονή και καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας.