Το ταμείο της προετοιμασίας του Ολυμπιακού: Τα... αναμενόμενα, οι εκπλήξεις, τα ερωτηματικά, οι μεγάλες προσδοκίες

Το ταμείο της προετοιμασίας του Ολυμπιακού: Τα... αναμενόμενα, οι εκπλήξεις, τα ερωτηματικά, οι μεγάλες προσδοκίες

Διονύσης Βερβελές 10:39 - 12.08.2024 / Ανανεώθηκε: 10:41 - 12.08.2024

Ο Διονύσης Βερβελές κάνει τον... απολογισμό της προετοιμασίας του Ολυμπιακού με βάση τα οχτώ φιλικά που έδωσαν οι ερυθρόλευκοι.

O Ολυμπιακός ολοκλήρωσε την προετοιμασία του με το τελευταίο του φιλικό με τον Άρη Λεμεσού στην Κύπρο. Συνολικά οκτώ φιλικά έδωσαν οι «ερυθρόλευκοι» αυτό το διάστημα από την Ολλανδία, μέχρι την Ιταλία, το Καραϊσκάκη και την Κύπρο, όπου πραγματοποιήθηκαν τα ματς αυτά.

Ο απολογισμός έφερε τέσσερις νίκες, δύο ισοπαλίες και δύο ήττες, πραγματοποιώντας στα περισσότερα απ' αυτά τα παιχνίδια καλές εμφανίσεις και αφήνοντας αρκετά ερωτηματικά στο φιλικό με τη Νότιγχαμ Φόρεστ στο Καραϊσκάκη, περισσότερο αναφορικά με την αμυντική λειτουργία της ομάδας.

Σε αυτήν την προετοιμασία υπήρξαν αρκετά πράγματα για να δει ο προπονητής Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Υπήρξαν οι ποδοσφαιριστές που αποτέλεσαν τη σταθερή αξία της ομάδας, όπως ακόμη τα ερωτηματικά ενόψει της συνέχειας, τα στοιχήματα που κερδήθηκαν, αλλά και οι εκπλήξεις.

Ο ανταγωνισμός στο «1»

Ο Ολυμπιακός για μία ακόμη σεζόν, δεύτερη σερί, εμπιστεύεται Έλληνες τερματοφύλακες για το ρόστερ του. Τέσσερις γκολκίπερ υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στο έμψυχο δυναμικό των «ερυθρόλευκων» και ο λόγος για τους Πασχαλάκη, Τζολάκη, Αναγνωστόπουλο και Μπότη. Όλοι τους πήραν χρόνο συμμετοχής στα φιλικά, αφού ο Μεντιλίμπαρ θέλησε να μοιράσει τα παιχνίδια και να τους δει όλους.

Αν εξαιρέσει κανείς το ματς με τη Νότιγχαμ Φόρεστ, στο οποίο ο Τζολάκης δεν έκανε καλή εμφάνιση, σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια όλοι τους είχαν καλή παρουσία. Όπως όλα δείχνουν η ομάδα θα ξεκινήσει τη νέα σεζόν όπως τελείωσε την προηγούμενη, δηλαδή με τον Τζολάκη βασικό, όμως ο ανταγωνισμός δεν είναι μικρός. Υπάρχει η εμπειρία του Πασχαλάκη, ο Αναγνωστόπουλος που προσπαθεί να αρπάξει την ευκαιρία για το μεγάλο βήμα που έκανε στην καριέρα του, αλλά και ο νεαρός Μπότης που θέλει να δείξει την αξία του από την ηλικία των μόλις 20 ετών. Θα παρθεί και μια απόφαση για το αν θα μείνουν τέσσερις βέβαια…

Η άμυνα των πολλών αλλαγών

Αυτό που φάνηκε από τα φιλικά που έδωσαν οι «ερυθρόλευκοι» είναι πως ο Μεντιλίμπαρ δεν έχει αποφασίσει για το κεντρικό δίδυμο στην άμυνά του. Από τη μία είχε τη σταθερή αξία του Ρέτσου, ο οποίος έκανε καλή προετοιμασία, ο Άμπι που προσπάθησε να δείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί και το κατάφερε αυτό σε έναν μεγάλο βαθμό, ο νεοφερμένος Πιρόλα που αποτελεί ένα δυνατό πρότζεκτ για τους Πειραιώτες και ο Μπιανκόν που έβαλε σε σκέψεις τον Μεντιλίμπαρ!

Από όσους αγωνίστηκαν στο κέντρο της άμυνας όλο αυτό το διάστημα η ευχάριστη έκπληξη ήταν ο Γάλλος στόπερ. Ένας παίκτης ο οποίος μάλιστα μπήκε στην προετοιμασία με την προϋπόθεση να τον κρίνει ο Μεντιλίμπαρ και να αποφασίσει εάν θα τον κρατήσει. Όμως ο Μπιανκόν δούλεψε καλά τον έναν μήνα της προετοιμασίας και έστειλε το μήνυμά του στον Βάσκο κόουτς πως θέλει να μείνει στην Ελλάδα και την ομάδα του Πειραιά.

Το θέμα όμως είναι πως από την άλλη η γενικότερη εικόνα της άμυνας στα φιλικά έδειξε πως η απόκτηση ενός έμπειρου στόπερ είναι η κίνηση που πρέπει να γίνει από τους «ερυθρόλευκους». Κάτι το οποίο εξαρχής είχαν στις σκέψεις τους οι Πειραιώτες και αυτό που θα φανεί είναι εάν θα το κάνουν πράξη. Έχουμε επισημάνει, πως ο Πιρόλα δεν είναι αντί-Κάρμο. Άλλο κεφάλαιο ο ένας, άλλο ο άλλος. Δεν πιστεύω πως θα μείνει έτσι πίσω η ομάδα…

Αναφορικά με τα μπακ, ο Μεντιλίμπαρ έδωσε την ευκαιρία στον Αποστολόπουλο να μπει στην ομάδα και να διεκδικήσει θέση στο ρόστερ. Ο 21χρονος ποδοσφαιριστής, ο οποίος κέρδισε την παραμονή του για το καλοκαίρι στα τελευταία ματς της προηγούμενης σεζόν, έβγαλε αρκετά θετικά στοιχεία. Απέναντι στη Νότιγχαμ Φόρεστ είχε αρκετά προβλήματα, αλλά σε γενικές γραμμές άφησε ικανοποιημένο τον Μεντιλίμπαρ.

Από την άλλη πλευρά της άμυνας, τη δεξιά, ο Ολυμπιακός πρόσθεσε τον Κοστίνια από τη Ρίο Άβε. Ο Πορτογάλος όσο περνάει ο καιρός δείχνει όλο και «ανεβασμένος» και ικανός να δώσει πράγματα στην ομάδα και το κυριότερο, ανάσες στον Ροντινέι. Είναι παίκτης που βοηθάει εκτός από την άμυνα και την επίθεση.

Σταθερές αξίες στα μπακ οι Ροντινέι, Ορτέγκα. Ο Βραζιλιάνος στα φιλικά έβγαλε μία μεγάλη ωριμότητα στο παιχνίδι του, χωρίς τις πολλές περιττές ενέργειες και τους κινδύνους να χάσει την κατοχή της μπάλας, ενώ ο Ορτέγκα φάνηκε να είναι πιο «φρέσκος» και αποφασισμένος από την προηγούμενη σεζόν. Αν κάπου υπάρχει σκέψη πάντως, είναι η απόκτηση ενός αριστερού μπακ. Δεν το αφήνουν εκτός κάδρου οι «ερυθρόλευκοι», αλλά όλοι πιστεύουν πως θα δουν έναν καλύτερο Ορτέγκα στην πορεία…

Η ατυχία στο κέντρο και οι εκπλήξεις

Από την αρχή του βασικού σταδίου της προετοιμασίας που πραγματοποίησε ο Ολυμπιακός ήταν άτυχος στο χώρο της μεσαίας γραμμής. Αυτό γιατί με το ξεκίνημα των φιλικών έχασε με τραυματισμούς τους δύο παίκτες που αποκτήθηκαν για το κέντρο και ο λόγος για τους Στάμενιτς, Γκαρθία. Ο πρώτος αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο φιλικό με τη Νότιγχαμ και στη συνέχεια με τον Άρη Λεμεσού, δείχνοντας καλά στοιχεία αλλά και ότι έχει μείνει πίσω από άποψη φυσικής κατάστασης. Αντιθέτως, ο Γκαρθία δεν κατάφερε να λάβει μέρος σε κανένα από τα φιλικά παιχνίδια της προετοιμασίας! Κι αυτό, είναι ένα ζήτημα, γιατί η λογική λέει πως θα τον δούμε Σεπτέμβρη πλέον…

Επίσης έλειπε και ο Έσε με την Αργεντινή στους Ολυμπιακούς Αγώνες και έτσι ο Μεντιλίμπαρ έδωσε περισσότερο χρόνο συμμετοχής στους μικρούς Μπακούλα, Μουζακίτη ενώ πήγε και σε λύσεις ανάγκης για το κέντρο χρησιμοποιώντας στα περισσότερα φιλικά ως χαφ τον Ντόι και σε λιγότερα τους Ρέτσο, Μπιανκόν. Όμως σε αυτό είχε και ένα θετικό όπως αναφέραμε, να πάρουν περισσότερα ματς στα πόδια τους οι Μπακούλας, Μουζακίτης αλλά και ο Ντόι να παίξει στη φυσική του θέση.

Οι δύο νεαροί παίκτες, οι οποίοι αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης με τους Κ19 την προηγούμενη σεζόν, έδειξαν αρκετά στοιχεία από το ταλέντο τους. Στο πρώτο μισό της προετοιμασίας ο Μουζακίτης ήταν αυτός που ξεχώρισε στο κέντρο, σημειώνοντας μάλιστα και ένα τρομερό γκολ με σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή με το αριστερό πόδι. Και στο δεύτερο μισό ο Μπακούλας έκανε το... come back και στα φιλικά με Ρόμα και Νότιγχαμ Φόρεστ πραγματοποίησε πολύ καλές εμφανίσεις.

Στις σταθερές αξίες για το χώρο του κέντρου συγκαταλέγεται ο Τσικίνιο. Ο Πορτογάλος μέσος αν εξαιρέσει κανείς το πρώτο φιλικό με τον Άγιαξ, από εκεί και πέρα σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια ήταν ο γνωστός Τσικίνιο. Τρέξιμο δίχως σταματημό, δημιουργικός για τους συμπαίκτες του, αλλά και για τον εαυτό του ψάχνοντας το γκολ και πάντα συνεπής στα ανασταλτικά του καθήκοντα.

Τα στοιχήματα και οι μεγάλες προσδοκίες των εξτρέμ

Φτάσαμε και στα εξτρέμ, εκεί όπου γίνεται αρκετός λόγος αφού από την αρχή του καλοκαιριού μέχρι τώρα ο μεγάλος στόχος του Ολυμπιακού είναι ο Ντανιέλ Ποντένσε. Ο εξτρέμ της Γουλβς πέρσι ήταν από τους πρωταγωνιστές των «ερυθρόλευκων» για την κατάκτηση του Conference League και οι Πειραιώτες θέλουν και προσπαθούν να τον κάνουν δικό τους.

Ας αναλύσουμε, όμως, τους παρόντες...

Ο Ολυμπιακός άρχισε την προετοιμασία του έχοντας ανανεώσει το συμβόλαιο του Μασούρα, ο οποίος αποτελεί σταθερή αξία για την ομάδα στο χώρο των εξτρέμ και όχι μόνο. Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής σε όλα τα φιλικά ήταν ιδιαίτερα κινητικός, επιθετικός και δημιουργικός, κρατώντας όπως πάντα τη θέση του και βοηθώντας στην άμυνα. Ο γνωστός Μασούρας δηλαδή, ένα από τα βασικά εργαλεία της ομάδας. Τον ξέρεις, σε ξέρει, το γεγονός ότι αποφάσισε να μείνει χωρίς να έχει εξασφαλισμένη τη θέση του στην εντεκάδα, εμένα μου λέει πολλά.

Στα εξτρέμ ένα από τα στοιχήματα του Ολυμπιακού ήταν ο Ζέλσον Μαρτίνς. Η ποιότητα του Πορτογάλου είναι αδιαμφισβήτητη, όμως μέχρι την προηγούμενη σεζόν ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς. Τώρα όμως ολοκλήρωσε την προετοιμασία των «ερυθρόλευκων» χωρίς να αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα. Ήταν απόλυτα υγιής και αποτέλεσε τον πρώτο σκόρερ του Ολυμπιακού στα φιλικά και μία μόνιμη απειλή για όλες τις άμυνες που βρήκε απέναντί του ο Μαρτίνς. Ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος μπορεί να κάνει πολλά πράγματα μέσα στο γήπεδο και έδειξε ότι έχει την όρεξη και τη διάθεση να τα κάνει.

Επίσης ένα άλλο… στοίχημα ήταν η απόκτηση του Κρίστοφερ Βέλντε. Ένας ποδοσφαιριστής από τη Νορβηγία, ο οποίος τα δύο προηγούμενα χρόνια έκανε καλές σεζόν στην Πολωνία και τη Λεχ Πόζναν. Οι άνθρωποι των «ερυθρόλευκων» τον εντόπισαν, η διοίκηση έκανε τα πάντα για να αποκτηθεί και από την πρώτη στιγμή που μπήκε στην ομάδα είναι ίσως ο πιο διαδραστικός ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού. Και μάλιστα με το «καλημέρα», σημειώνοντας τρία γκολ σε τέσσερα φιλικά που έλαβε μέρος! Ο Βέλντε, είναι αναμφισβήτητα το μεγάλο κέρδος, γιατί είναι μεταγραφή και δείχνει πως θα βγει.

Στα ερωτηματικά για τους μεσοεπιθετικούς των «ερυθρόλευκων» είναι και ο Πεπ Μπιέλ. Ο Ισπανός ποδοσφαιριστής επέστρεψε στην Ελλάδα, ο Ολυμπιακός τον κράτησε στο ρόστερ του παρά τις όποιες «ενοχλήσεις», πιστεύοντας ότι μπορεί να αναγεννηθεί και να «δέσει» φέτος με την ομάδα. Στα πρώτα φιλικά έδειξε να ψάχνεται, αλλά όσο περνούσε ο καιρός έβγαλε την διάθεση να βοηθήσει και αυτός πρωτίστως τον εαυτό του για να φτάσει στο σημείο που έκανε τον Ολυμπιακό να τον αγοράσει, αλλά και να βοηθήσει την ομάδα. Στα φιλικά με Ρόμα και Άρη Λεμεσού ήταν κινητικός και ο Μεντιλίμπαρ το είδε αυτό...

Άργησε να δει την επίθεσή του

Όπως στη μεσαία γραμμή ο Ολυμπιακός στάθηκε άτυχος και με την επίθεσή του. Ο Ελ Κααμπί, ο οποίος επίσης ανανέωσε το συμβόλαιό του, τραυματίστηκε στις πρώτες του προπονήσεις και επέστρεψε μόλις τώρα παίζοντας για πρώτη φορά για λίγα λεπτά με τον Άρη Λεμεσού στην Κύπρο. Ο Γιάρεμτσουκ ήρθε στους «ερυθρόλευκους» μετά την Ολλανδία και έτσι ο Ολυμπιακός έβγαλε την προετοιμασία του έχοντας το μεγαλύτερο διάστημα ως μοναδικό διαθέσιμο επιθετικό τον 17χρονο Κωστούλα.

Ο νεαρός φορ, έχοντας εμπειρία όχι μόνο από το ευρωπαϊκό με τους Νέους αλλά και από επαγγελματικό πρωτάθλημα και συγκεκριμένα τη Super League 2 με τη δεύτερη ομάδα, έδωσε τις δικές του μάχες. Έτρεξε, ανταποκρίθηκε τακτικά στα «θέλω» του Μεντιλίμπαρ, έβγαλε μία ασίστ στα φιλικά, αλλά δεν μπόρεσε να βρει το γκολ που θα τον «ξεκλείδωνε» και τον ίδιο ψυχολογικά. Βέβαια όπως με τους παίκτες στο κέντρο έτσι και στην επίθεση το θετικό ήταν πως ο Μεντιλίμπαρ είχε την ευκαιρία να τσεκάρει για ένα μεγάλο διάστημα τον Κωστούλα και να δει την αξία του μικρού, προκειμένου να έχει μία ολοκληρωμένη άποψη για την απόφαση που θα πάρει για τη συνέχεια.

Από εκεί και πέρα, ο Γιάρεμτσουκ έπαιξε σε τρία φιλικά, με Τερνάνα, Νότιγχαμ Φόρεστ και Άρη Λεμεσού. Έδειξε καλά στοιχεία, είναι φορ περιοχής και ξέρει να κινείται με την μπάλα και χωρίς αυτήν μέσα στα πλαίσια της περιοχής. Όμως είναι «βαρύς», κάτι το οποίο θα αλλάξει στην πορεία αφού θα κάνει περισσότερες προπονήσεις με την ομάδα, αφού μέχρι την ημέρα που πήρε μεταγραφή στους Πειραιώτες, η τελευταία του επαφή σε αγώνα ήταν στη φάση των ομίλων του Euro με την Ουκρανία.

Οι αποφάσεις του Μεντιλίμπαρ

Τώρα αυτό που απομένει είναι να δούμε τι θα αποφασίσει ο Μεντιλίμπαρ για το ρόστερ του. Ποιους παίκτες θα κρατήσει για να τους έχει στη διάθεσή του και ποιους θα ζητήσει από τη διοίκηση να παραχωρηθούν αλλού για να πάρουν το χρόνο συμμετοχής που πρέπει, έτσι ώστε να βελτιωθούν. Αυτό το τελευταίο, αφορά περισσότερο τους παίκτες των Νέων που δεν έχει σκοπό να τους κρατήσει στο ρόστερ για τη νέα σεζόν. Είναι δεδομένο ότι η ομάδα θα ενισχυθεί, πως θα πάρει παίκτες έτοιμους για να μπουν και να βοηθήσουν.

Προφανώς και ο στόχος να επιστρέψει η ομάδα στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος είναι ο νούμερο ένα. Ναι, ως κάτοχος του Conference League δεν θα γυρίσει την πλάτη στα ματς του Europa League, αλλά δεν έχει άγχος να αποδείξει. Θέλει να είναι ανταγωνιστικός εκεί, αλλά κυρίως, να επιστρέψει στον τίτλο εντός των συνόρων.

Η ομάδα, έχει χάσει παίκτες σε σύγκριση με αυτή που κατέκτησε το Conference League. Κι εκτιμώ, πως θα γίνει ότι πρέπει, για να είναι «οκ» στα επίσημα ματς. Ξέρουν και στη διοίκηση άλλωστε, πως μεταγραφές μπορούν να έρθουν και στο τέλος και με καλύτερους όρους. Βλέπετε το γεγονός ότι η ομάδα δεν δίνει προκριματικούς αγώνες για να μπει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, της δίνει μια τεράστια ανάσα. Έκανε τα φιλικά της, έχει δύο ματς που χρήζουν προσοχής αλλά δεν… τρομάζουν κιόλας στις δύο πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος και μπορεί μέσω κινήσεων, να αναβαθμίσει και άλλο το ρόστερ της.

Δεν είναι βλέπετε μόνο ο Ποντένσε ή ο Όρτα. Πάντα με τον Ολυμπιακό του Βαγγέλη Μαρινάκη, το τέλος των μεταγραφών μπορεί να κρύβει κι εκπλήξεις…

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!