Τώρα πια και ο Ντιέγκο Αλόνσο έμαθε

Ντιέγκο Αλόνσο

i

Intime

Τώρα πια και ο Ντιέγκο Αλόνσο έμαθε

Μπάμπης Τσιμπίδας 13:23 - 08.07.2024 / Ανανεώθηκε: 13:37 - 08.07.2024

Με την επιστροφή του Παναθηναϊκού από την Αυστρία, έκλεισε και ο κύκλος των δεύτερων ευκαιριών για μία σειρά ποδοσφαιριστών. Πλέον, ο προπονητής και η διοίκηση καλούνται να πάρουν τις αναγκαίες αποφάσεις, όσο σκληρές και αν είναι.

Ασφαλώς, ο Παναθηναϊκός προβλημάτισε εναντίον (και) της Μπράουνσβαϊκ. Όποιος αρνηθεί το προφανές, θα είναι παράλογος. Ωστόσο, από τον προβληματισμό μέχρι την απαξίωση, η απόσταση είναι μεγάλη. Για έναν σύλλογο που δεν εχει εντάξει στην προετοιμασία τους πιο ποιοτικούς παίκτες του και αναμένει τις τρεις κομβικές μεταγραφές του - δύο βασικοί εξτρέμ και ένας αριστερός μπακ.

Στον αντίποδα, αυτό δεν σημαίνει ότι οι προπονήσεις και τα φιλικά του Παναθηναϊκού, δεν επιτρέπουν την εξαγωγή συμπερασμάτων. Κυρίως για τους ποδοσφαιριστές οι οποίοι γυμνάστηκαν υπό τις οδηγίες του Ντιέγκο Αλόνσο το προηγούμενο δεκαπενθήμερο. Αθλητές οι οποίοι δεν νιώθουν σίγουροι για την παραμονή τους στο «Γεώργιος Καλαφάτης» και θα είχαν την ευκαιρία να πείσουν για τη χρησιμότητα τους, έναν προπονητή με τον οποίο δεν είχαν συνεργαστεί ξανά.

Το μείζον ερώτημα, λοιπόν, είναι ένα: ποια άποψη σχημάτισε ο Αλόνσο για το βάθος του ρόστερ του; Ίσως ο 49χρονος head coach να μην έχει τελειώσει με την αξιολόγηση του, αλλά σίγουρα πια έχει γνώση και αντίληψη. Τις οποίες έχει διαμορφώσει στον μεγαλύτερο βαθμό, σε συνδυασμό με τους περσινούς αγώνες που είχε παρακολουθήσει πριν αναλάβει.

Πλησιάζει η ώρα που ο προπονητής θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον εργοδότη του και θα συζητήσουν για τα συμπεράσματα του. Ο Αλόνσο θα παραδώσει τις εισηγήσεις του για την περαιτέρω μεταγραφική ενίσχυση και θα δρομολογήσει εξελίξεις. Πλέον, ο Αλόνσο ξέρει και έχει αξία να μάθουμε και εμείς, τι εισηγήθηκε για συγκεκριμένους παίκτες. Οι οποίοι έχουν δουλέψει με διαφορετικά πρόσωπα στην τεχνική ηγεσία και έχουν δώσει την εντύπωση πως δεν χωρούν σε ένα ρόστερ πρωταθλητισμού.

Στην ΑΕΚ, ο Μάριος Ηλιόπουλος σε μία γενναία απόφαση, στήριξε τον Ματίας Αλμέιδα και έθεσε αμέσως εκτός πλάνων τους δύο τερματοφύλακες Στάνκοβιτς και Αθανασιάδη. Χωρίς να νοιαστεί για το κόστος, που δεν είναι αμελητέο ειδικά για τον Σέρβο γκολκίπερ. Τους αντικατέστησε με τον Αλμπέρτο Μπρινιόλι και κατά τα φαινόμενα με τον Θωμά Στρακόσα, λειτουργώντας με ποδοσφαιρική λογική και αποδεικνύοντας πως η επιθυμία του Αλμέιδα είναι διαταγή.

Ο οργανισμός του Παναθηναϊκού δεν έχει νόημα να προσπαθεί να βγάλει... από τη μύγα ξύγγι. Κάποιοι παίκτες έχουν κριθεί πια επαρκώς, από διαφορετικά πρόσωπα και φαίνεται ότι δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις ενός συλλόγου που πρωταγωνιστεί. Δεν πρόκειται για προσωπικές διαφορές, ούτε για προηγούμενα με ορισμένους. Απλώς, ο Παναθηναϊκός δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει τη... νιοστή ευκαιρία αθλητών, μήπως αναγεννηθούν.

Πλέον, ο Αλόνσο έμαθε. Ίσως να έχει ερωτηματικά για δύο-τρεις και να χρειάζεται λίγο χρόνο για να αποσαφηνίσει τις σκέψεις του. Αλλά σε γενικές γραμμές, εκτιμώ πως ο 49χρονος κόουτς έχει δει αυτά που είχαν δει και οι προκάτοχοι του. Ενδεχομένως ορισμένοι να βοηθήσουν ως συμπληρωματικοί, γιατί προφανώς δεν είναι εφικό να ξηλωθεί ένα μεγάλο μέρος του δυναμικού. Μία απόφαση που εναπόκειται στην προπονητή.

Πάντως, όσοι δεν μπορούν να υπηρετήσουν τις ανάγκες της ομάδας, δεν έχει νόημα να παραμείνουν στο Κορωπί. Η διοίκηση και ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, Γιάννης Αλαφούζος, ας ασχοληθούν με τα υπόλοιπα και να τροφοδοτήσουν τον Αλόνσο με τα «όπλα» που χρειάζεται για να εμφυσήσει τη φιλοσοφία του.