Τρομάζει δικαιολογημένα ο ενισχυμένος και ενωμένος Παναθηναϊκός

Τρομάζει δικαιολογημένα ο ενισχυμένος και ενωμένος Παναθηναϊκός

Ηλίας Λαλιώτης 22:10 - 17.09.2024 / Ανανεώθηκε: 22:14 - 17.09.2024

Ο Παναθηναϊκός έδωσε το πρώτο δείγμα γραφής στην Κύπρο, επιβεβαιώνοντας γιατί ξεκινά ως φαβορί τη νέα σεζόν στην EuroLeague. Γράφει ο Ηλίας Λαλιώτης

Η περίοδος που διανύουμε είναι γεμάτη ανυπομονησία, ενθουσιασμό και όνειρα για τον μπασκετικό κόσμο. Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της σεζόν έχει ξεκινήσει και ειδικά στην Ελλάδα, όπου το συγκεκριμένο άθλημα λατρεύεται δικαιολογημένα και προσφέρει μεγάλες χαρές στον κόσμο, τα συναισθήματα είναι και πιο έντονα.

Από τη στιγμή, μάλιστα, που Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός κατέγραψαν ορισμένες από τις πιο εντυπωσιακές κινήσεις της μεταγραφικής περιόδου, η προσμονή για τα επίσημα ματς γίνεται ακόμα πιο γλυκιά. Ταυτόχρονα, όμως, αποκτούν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον οι πρώτες εικόνες των νέων ομάδων που έχουν «χτίσει». Είναι περιττό να επαναλάβω πως τα αποτελέσματα στα φιλικά παιχνίδια δεν λένε κάτι σπουδαίο, ωστόσο, προσφέρουν σημαντικά στοιχεία για ανάλυση και εξαγωγή συμπερασμάτων και προβλέψεων.

Δέκα ομάδες, πέντε... αιώνια ντέρμπι: Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ της Euroleague με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό στο επίκεντρο (vid)
EUROLEAGUE

14:33 - 17.09.2024

Δέκα ομάδες, πέντε... αιώνια ντέρμπι: Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ της Euroleague με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό στο επίκεντρο (vid)

Η Euroleague προανήγγειλε το «Rivalries», μίας σειράς πέντε επεισοδίων για την αγωνιστική εμπειρία που προκύπτει από τα μεγάλα ντέρμπι στην Ευρώπη. Η Αθήνα και ο Πειραιάς αποτελούν σημείο αναφοράς, ενώ το... ταξίδι περιλαμβάνει την Ισπανία, την Τουρκία, την Ιταλία και τη Σερβία.

Στο δικό μου μυαλό, ο πρωταθλητής Ευρώπης ξεκινά πάντα ως ένα μεγάλο φαβορί και την επόμενη σεζόν. Ίσχυε πάντα και δεν θα αλλάξει τώρα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων (και ανακατατάξεων το καλοκαίρι που μεσολάβησε).

Έτσι και τώρα ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, κουβαλά τη συγκεκριμένη ταμπέλα. Στην Κύπρο, ωστόσο, θεωρώ πως έδωσε ένα πρώτο δείγμα γραφής ικανό να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες των φίλων του και τους… φόβους των αντιπάλων του. Διατηρώντας 12 παίκτες του περσινού του κορμού ο Εργκίν Αταμάν είχε ήδη φροντίσει να έχει στα χέρια του ένα σημαντικό «όπλο» για το ξεκίνημα της νέας σεζόν. Αυτό της ομοιογένειας και της χημείας. Στα φιλικά με Μπάγερν Μονάχου και Μακάμπι Τελ Αβίβ φανέρωσε κι άλλα σημαντικά στοιχεία, όμως, τα οποία έρχονται να επιβεβαιώσουν όσα μαθαίνω και μέσα από το ρεπορτάζ των έως τώρα προπονήσεων.

Οι «παλιοί» έχουν επιστρέψει μετά από μια άκρως επιτυχημένη σεζόν με ανάλογη «πείνα» και προσήλωση. Δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση να έχουν «επαναπαυτεί στις δάφνες τους» και να… γιορτάζουν ακόμα τους περσινούς τίτλους. Έχουν ήδη μεγάλο κίνητρο για να επιβεβαιώσουν πως είναι η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη.

Σε αυτά τα συστατικά ήρθαν να προστεθούν και τρεις παίκτες που ήδη μοιάζουν να κουμπώνουν ιδανικά στο σύνολο και να καλύπτουν «τρύπες» που δεν είχαν στοιχίσει πέρυσι. Ξεκινώντας από τον Λορέντζο Μπράουν, αξίζει να αναφέρουμε αυτό που έκανε εντύπωση σε προπονητικό επιτελείο και τους συμπαίκτες του, από τις πρώτες μέρες προετοιμασίας στη Σλοβενία. Μέσα σε δύο προπονήσεις ο Αμερικανός γκαρντ είχε μάθει σχεδόν όλα τα συστήματα του Αταμάν και κατανόησε τον τρόπο που θέλει από αυτόν να παίζει. Το επιβεβαίωσε η παρουσία του σε όλα τα φιλικά παιχνίδια μέχρι τώρα. Σαν να βλέπεις έναν παίκτη που βρίσκεται στον Παναθηναϊκό εδώ και χρόνια! Ο οποίος ισχυροποιεί τη γραμμή των γκαρντ, δίνει ακόμα περισσότερη δημιουργία, αλλά και τη δυνατότητα να «τρέξει» η ομάδα του, κάτι που δεν έκανε πέρυσι.

Η πολύ ευχάριστη έκπληξη στην Κύπρο ήταν φυσικά ο Ομέρ Γιουρτσεβέν, ο οποίος στα «χαρτιά» ήταν μια ποιοτική αναβάθμιση στη θέση πίσω από τον Λεσόρ, αλλά στα πρώτα του παιχνίδια δείχνει ικανός να δημιουργήσει ένα αχτύπητο δίδυμο «πύργων» με τον Γάλλο σέντερ. Τα τελειώματά του κοντά στο καλάθι ήταν πολύ καλά, ο συγχρονισμός του και οι τοποθετήσεις του στα ριμπάουντ (αμυντικά και επιθετικά) εντυπωσιακός, ενώ αυτό που έχουν ξεχωρίσει προπονητές και συμπαίκτες του είναι και τα πολύ αποτελεσματικά σκριν που κάνει και απλοποιούν το επιθετικό παιχνίδι των γκαρντ. Σε 36:33 λεπτά συμμετοχής σε δύο παιχνίδια ο Τούρκος μέτρησε 34 πόντους, 13 ριμπάουντ, με 13/18 δίποντα, 2/3 τρίποντα και 2/4 βολές!

Το πιο σημαντικό όνομα, βάσει καριέρας στο NBA, από αυτά που ήρθαν το φετινό καλοκαίρι είναι φυσικά του Τσεντί Οσμάν. Ο Τούρκος φόργουορντ υπερκάλυψε και το τελευταίο κενό που υπήρχε στο ρόστερ. Μπορεί να δώσει μέγεθος, καλό σουτ, ριμπάουντ, σκορ στο τρανζίσιον και πολλά διαφορετικά σχήματα στον Εργκίν Αταμάν. Στα δύο φιλικά ήταν ξεκάθαρο πως θέλει ακόμα χρόνο προσαρμογής, μιας και έχει κάνει 3 μόλις προπονήσεις με την υπόλοιπη ομάδα, αλλά η ποιότητα και το ταλέντο του είναι αδιαμφισβήτητα.

Όλα τα παραπάνω δεν τα βλέπουμε μόνο εμείς. Τα βλέπουν και οι διαφόρων ειδών… αντίπαλοι του Παναθηναϊκού. Οπότε είναι «λογικό» να ψάχνουν ευκαιρίες και να βλέπουμε φαινόμενα όπως αυτό του τελευταίου διήμερου. Δηλαδή μια προσπάθεια να διογκωθούν γεγονότα και να διαταραχθεί η ηρεμία της ομάδας. Στο χέρι όλων στο Τριφύλλι είναι να απαντήσουν εμφατικά εντός παρκέ.

Η ανακοίνωση του Παναθηναϊκού με αφορμή το πανό στο τουρνουά της Κύπρου και τις δηλώσεις Αταμάν
EUROLEAGUE

17:23 - 17.09.2024

Η ανακοίνωση του Παναθηναϊκού με αφορμή το πανό στο τουρνουά της Κύπρου και τις δηλώσεις Αταμάν

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR εξέδωσε ανακοίνωση ενότητας ανάμεσα στην ομάδα, τον Εργκίν Αταμάν, τον κόσμο και τη Θύρα 13, με αφορμή το πανό που ανέβηκε στο τουρνουά της Κύπρου και τις δηλώσεις του προπονητή.

ΥΓ1. Η βραδιά της 21ης Σεπτεμβρίου θα είναι ιστορική. Η διεξαγωγή του τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος» πλησιάζει και με αυτά που ετοιμάζει η ΚΑΕ Παναθηναϊκός, όσοι θα έχουν την τύχη να βρίσκονται στο Καλλιμάρμαρο θα μιλούν για την υπόλοιπη ζωή τους για αυτή την εμπειρία.

ΥΓ2. Από τη θριαμβευτική νίκη του Βαγγέλη Λιόλιου στις εκλογές της ΕΟΚ δύο πράγματα μου έκαναν εντύπωση. Ότι ο Ολυμπιακός ήταν ο μοναδικός σύλλογος που έβγαλε συγχαρητήρια -σχεδόν πανηγυρική κατά την άποψή μου- ανακοίνωση και η δήλωση του προέδρου της ομοσπονδίας για «λευκή επιταγή» να κάνει ό,τι θέλει. Ελπίζω μόνο το δικό μου μυαλό να πηγαίνει συνειρμικά στο περσινό Game 4 των τελικών…