Δολοφονία Μιχάλη Κατσούρη: Για κακούργημα ελέγχονται πέντε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που δεν απέτρεψαν τους Κροάτες χούλιγκαν

Δολοφονία Μιχάλη Κατσούρη: Για κακούργημα ελέγχονται πέντε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που δεν απέτρεψαν τους Κροάτες χούλιγκαν

Sportal newsroom 18:35 - 19.09.2024 / Ανανεώθηκε: 18:35 - 19.09.2024

Έναν και πλέον χρόνο μετά από τα αιματηρά επεισόδια έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια που είχε ως συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του Μιχάλη Κατσούρη, πέντε υψηλόβαθμοι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται αντιμέτωποι με κακουργηματικές ευθύνες για όσα αδιανόητα συνέβησαν στις 7 Αυγούστου 2023 μετά την είσοδο των Κροατών χούλιγκαν στην Ελλάδα.

Με παραγγελία της Εισαγγελίας Εφετών, οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ θα ελεγχθούν για το κακούργημα της έκθεσης με ενδεχόμενο δόλο, για τους Κροάτες χούλιγκαν, μετά την είσοδο των οποίων στη χώρα μας και τα σοβαρά επεισόδια, δολοφονήθηκε ο οπαδός της ΑΕΚ Μιχάλης Κατσούρης.

Η Εισαγγελία Εφετών διαφώνησε με την Εισαγγελία Πρωτοδικών η οποία είχε ζητήσει την αρχειοθέτηση της δικογραφίας.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας πρωτοδικών ζήτησε την αρχειοθέτηση της δικογραφίας, κρίνοντας πως δεν στοιχειοθετείται, ελλείψει δόλου, το αδίκημα της παράβαση καθήκοντος. Ωστόσο, ο εισαγγελέας εφετών διαφώνησε με αυτήν την κρίση και επέστρεψε τη δικογραφία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας πρωτοδικών έκρινε ότι οι αστυνομικοί τελούσαν σε θέση εγγυητή της δημόσιας τάξης και των εννόμων αγαθών των πολιτών και ήταν αρμόδιοι να εντοπίζουν, να παρακολουθούν και να καταγράφουν τους οπαδούς, αποτρέποντας ενδεχόμενα επεισόδια.

Αδερφός Μιχάλη Κατσούρη: «Γιατί άφησαν ελεύθερους αυτούς τους ανθρώπους, δεν θα δικαστούν ποτέ»
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

22:52 - 29.02.2024

Αδερφός Μιχάλη Κατσούρη: «Γιατί άφησαν ελεύθερους αυτούς τους ανθρώπους, δεν θα δικαστούν ποτέ»

Ο ετεροθαλής αδερφός του Μιχάλη Κατσούρη μίλησε στην ΕΡΤ και μεταξύ άλλων τόνισε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που συμμετείχαν στα επεισόδια δεν θα δικαστούν ποτέ.

Ωστόσο, όπως αναφέρει, δεν ενήργησαν ως όφειλαν, αλλά, άλλοτε με παραλείψεις και άλλοτε με εσφαλμένες ενέργειες, συντέλεσαν στη δημιουργία πρόσφορων συνθηκών, όχι μόνο να διατρέξουν τρία κράτη (Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ελλάδα) αλλά και να εισέλθουν στην Αθήνα, να κινηθούν ανενόχλητοι με μέσα μαζικής μεταφοράς, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και οπλισμένοι, να προσεγγίσουν το γήπεδο της ΑΕΚ στον Περισσό και να επιδοθούν σε συμπλοκές, εμπρησμούς και καταστροφές, προκαλώντας εν τέλει, μεταξύ άλλων, τον τραυματισμό πλειόνων και το θανάσιμο τραυματισμό ενός φιλάθλου αυτής.

Παρά, αυτή την αποδοχή, η εισαγγελέας δεν διέγνωσε ποινικές ευθύνες για τους πέντε αστυνομικούς, κρίνοντας πως δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης εκ μέρους τους «οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης» και, ιδίως, της πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξης της παράβασης καθήκοντος, καθώς δεν υπήρχε δόλος.

Αντίθετη όμως, ήταν η άποψη του αρμόδιου εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος και την επιστροφή της στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για να ληφθούν ανωμοτί καταθέσεις στη συνέχεια να ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελικός λειτουργός διαφώνησε, καθώς είχε την γνώμη ότι στοιχειοθετείται το αδίκημα της έκθεσης σε βαθμό κακουργήματος για τους πέντε αστυνομικούς. Όπως επισημαίνεται, το αδίκημα διέπεται από ενδεχόμενο δόλο ως προς την επέλευση του κινδύνου και από αμέλεια ως προς το επελθόν αποτέλεσμα του τραυματισμού πλειόνων φιλάθλων και, ιδίως, του θανάσιμου τραυματισμού του φιλάθλου Μ. Κατσούρη.

Παράλληλα, έκρινε ότι θα πρέπει να αρχειοθετηθείς το σκέλος της υπόθεσης που αφορά στις ποινικές ευθύνες των υπευθύνων οργάνων της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης.

Πηγή: Newsit.gr