Το ποδόσφαιρο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την πολιτική στην Τουρκία. Κι αυτό έχουν φροντίσει να δείξουν οι οπαδοί των ομάδων και ιδιαίτερα της Μπεσίκτας, οι οποίοι συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και το 2013 με τα επεισόδια του Γκεζί.
Πυρετός επικρατεί στα επιτελεία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία. Οι συσκέψεις είναι συνεχείς με τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα να αναζητούν τη στρατηγική που θα τους δώσει τη νίκη στις 28 Μαΐου.
09:10 - 18.05.2023
Ποιες εκλογές; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παίξει ποδόσφαιρο μια μέρα πριν τις κάλπες
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι του Σαββάτου (20/5), μία μέρα πριν τις εκλογές θα παίξει μπάλα στα play offs του ποδοσφαιρικού τουρνουά που συμμετέχει η ομάδα του.
Στην Τουρκία όμως ποδόσφαιρο και εκλογές είναι συνυφασμένα. Οπαδοί αρκετών ομάδων, όπως των Φενέρμπαχτσε και Μπεσίκτας δεν απέχουν από τα πολιτικά δρώμενα και κατά τη διάρκεια αγώνων πρωταθλήματος τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο 2023 μετά τους φονικούς σεισμούς, φώναζαν συχνά το σύνθημα «παραιτήσου, κυβέρνηση».
Με αυτόν τον τρόπο επανέφεραν τη συζήτηση για την «πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου» και προκάλεσαν την οργή της κυβέρνησης και του Ντεβλέτ Μπαχτσελί που ζήτησε να διεξάγονται οι ποδοσφαιρικοί αγώνες χωρίς την παρουσία φιλάθλων. Από την πλευρά τους, οπαδοί έξι ομάδων απάντησαν ότι «είναι αδύνατον ο αθλητισμός να μείνει εκτός πολιτικής».
12:17 - 17.05.2023
Ο αθλητισμός δηλώνει «παρών» στις Εκλογές του 2023 - Οι υποψηφιότητες
Ο «πολιτικός πυρετός» έχει αρχίσει ήδη να... εξαπλώνεται στην Ελλάδα, με τις Εκλογές για το 2023 να πλησιάζουν. Αρκετοί είναι οι άνθρωποι του αθλητισμού που αποφάσισαν να θέσουν υποψηφιότητα, τόσο πρώην όσο και νυν, με φόντο τη φετινή «μάχη της κάλπης».
Οι οπαδοί των τουρκικών συλλόγων ξεκίνησαν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τους το 2013 με τα επεισόδια του Γκεζί. Οι φανατικοί φίλοι της Μπεσίκτας «Τσαρσί», ήταν στο επίκεντρο των διαμαρτυριών, ενώ την ίδια χρονιά οπαδοί περικύκλωσαν το γραφείο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Ντολμάμπαχτσε, με την αστυνομία να παρεμβένει και 20 οπαδοί να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη.
Μετά από αυτά τα επεισόδια, το Υπουργείο Αθλητισμού πήρε μέτρα και αποφάσισε να προβάλει διαφημίσεις στην τηλεόραση προειδοποιώντας τους γονείς για τους κινδύνους του πολιτικού ακτιβισμού. Μία από αυτές ανέφερε ότι ο πολιτικός ακτιβισμός είναι η αρχή μιας διαδρομής που μπορεί να οδηγήσει σε τρομοκρατικές ενέργειες και στο τέλος εμφανίζεται στην οθόνη η εικόνα ενός βομβιστή αυτοκτονίας.
Αντί όμως να ηρεμήσουν τα πνεύματα στις τάξεις των οπαδών των τουρκικών ομάδων, η κατάσταση ξέφυγε. Οπαδοί των ομάδων σε πολλές περιοχές της χώρας ξεκινούσαν τις διαδηλώσεις τους από το 34ο λεπτό των αγώνων, εμπνευσμένοι από τον αριθμό κυκλοφορίας που φέρουν τα αυτοκίνητα της Κωνσταντινούπολης.
Οι διαδηλώσεις για το Γκεζί έκαναν τους οπαδούς της Φενερμπαχτσέ, της Μπεσίκτας και της Γαλατασαράι να ενωθούν, με μπροστάρηδες τους «Τσαρσί», οι οποίοι υιοθετούσαν τον αντιπολιτευτικό λόγο και τοποθετούνταν στα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα. Η αντιφασιστική ρητορική ήταν από τα χαρακτηριστικά της ομάδας.
Υπενθυμίζεται ότι το 2008 αιφνιδίασαν τους πάντες αποφασίζοντας την κατάργηση του συνδέσμου τους, όμως πέντε χρόνια αργότερα πρωτοστάτησαν στις διαδηλώσεις του κατά του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας στο πλευρό τους και τους Ultras των Γαλατασαράι και Φενέρμπαχτσε. Οι «Τσαρσί» διαχωρίζουν τους εαυτούς τους από τους υπόλοιπους συνδέσμους της Μπεσίκτας ξεκινώντας την δράση τους, την σεζόν 1981/82. Η ονομασία του συνδέσμου παραπέμπει στην κεντρική αγορά που βρίσκεται στην περιοχή του Μπεσίκτας.