Έρχεται νέα αύξηση στις τιμές του ψωμιού - Πού θα φτάσει η τιμή της φρατζόλας
i

© Intime

Έρχεται νέα αύξηση στις τιμές του ψωμιού - Πού θα φτάσει η τιμή της φρατζόλας

Sportal newsroom 14:08 - 30.03.2025

Τι ανεβάζει το κόστος παραγωγής.

Νέες ανατιμήσεις αναμένονται στην τιμή του ψωμιού, λόγω των αυξήσεων στην ενέργεια, αλλά και την άνοδο των τιμών των σιτηρών.

Σύμφωνα με τους αρτοποιούς, η μέση τιμή της φρατζόλας διαμορφώνεται στα 1,2 ευρώ, ενώ μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 1,40 ευρώ. Σύμφωνα με το ERTNews, το μαλακό αλεύρι που χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον οι αρτοποιοί για την παρασκευή ψωμιού σήμερα κοστίζει 48-49 λεπτά το κιλό, με τις αλευροβιομηχανίες να έχουν ανακοινώσει αυξήσεις 4-5 λεπτών, ανεβάζοντας το κόστος στα 52-54 λεπτά το κιλό.

«Δυστυχώς μετά από πάρα πολύ καιρό η ενέργεια έχει ανέβει πάνω από 120%. Από ‘κει που πληρώναμε 8 λεπτά την κιλοβατώρα, τώρα πληρώνουμε 19 λεπτά. Το αλεύρι έχει ακριβύνει, οι πρώτες ύλες, βούτυρα, λάδια, σουσάμι. Είναι αναπόφευκτο να ανεβάσουμε τις τιμές», ανέφερε ο πρόεδρος Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών, Παναγιώτης Σαχινίδης, στο ΕΡΤNews. Η αύξηση της τιμής του ψωμιού από τα 80 λεπτά το 2020 στα 1,2 ευρώ έχει πλήξει ήδη την κατανάλωση, η οποία έχει μειωθεί κατά περίπου 22.000 τόνους τα τελευταία χρόνια.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την κατανάλωση ψωμιού

Σύμφωνα με την Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ, η μέση μηνιαία κατανάλωση ψωμιού ανά νοικοκυριό υποχώρησε στα 8,1 κιλά το 2023 από περίπου 8,5 κιλά το 2022, ενώ η ημερήσια κατανάλωση υπολογίζεται στα 100 γραμμάρια ανά άτομο, όταν το 2011 ήταν 200 γραμμάρια. «Είναι σίγουρο ότι θα μειώσεις αυτό που θα πάρεις, δηλαδή και εγώ καθημερινά μειώνω καλώς ή κακώς γιατί τα έξοδα ανεβαίνουν» αναφέρει καταναλωτής, ενώ άλλος υποστηρίζει ότι «χωρίς ψωμί δεν γίνεται είναι από τα βασικά είδη, εντάξει μπορεί να το περιορίσει κάποιος κάπως ή να παίρνει λιγότερη ποσότητα».

Πηγή: athensvoice