Ο Γιάννης Οικονόμου οφείλει να δώσει λύσεις στη διαιτησία, στη βία, να βάλει τέλος στην τοξικότητα, να εφαρμόσει την ολιστική μελέτη και να αναπτύξει τον ελληνικό αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα.
Το ποδόσφαιρο είναι καυτή πατάτα για κάθε Υπουργό.
Ο ελληνικός αθλητισμός γενικότερα είναι καυτή πατάτα. Κανείς δεν ήταν απόλυτα αποδεκτός από τις ομάδες, κανείς δεν κατάφερε να ενώσει. Είτε είχαν καλές προθέσεις είτε όχι. Η τοξικότητα δεν αγγίζει μόνο το ποδόσφαιρο. Φαινόμενα βίας υπάρχουν και στο μπάσκετ και στο βόλεϊ. Ακόμα και στο πινγκ πονγκ…
Η εφαρμογή της ολιστικής μελέτης που εκπόνησαν FIFA και UEFA δεν έχει προχωρήσει. Σε κάθε περίπτωση ο νέος υφυπουργός αθλητισμού Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος διαδέχεται τον Λευτέρη Αυγενάκη, που δέχθηκε έντονη κριτική από ΠΑΟΚ, ΑΕΚ στο ποδόσφαιρο κι από τον Παναθηναϊκό στο μπάσκετ, έχει πάρα πολλά θέματα μπροστά του.
Πρώτα απ’ όλα να μπει τέλος στην τοξικότητα. Να σταματήσουν όλοι να ασχολούνται με τη διαιτησία. Να μην υπάρχει καχυποψία από τον κόσμο και τους παράγοντες των ομάδων. Να κάνει κινήσεις, ώστε να βγουν μπροστά οι πρωταγωνιστές, αθλητές και προπονητές κι όχι οι μεγαλομέτοχοι, οι πρόεδροι, τα στελέχη.
Η βία
Στην περίπτωση που μειωθεί η τοξικότητα θα έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα και για την καταπολέμηση της βίας. Τουλάχιστον εντός γηπέδων. Να μπει φρένο στις ανακοινώσεις, να εφαρμόζονται οι νόμοι και όσοι είναι αιτία να απομακρύνονται από τα γήπεδα οικογένειες και φίλαθλοι, να αντιμετωπίζονται ανάλογα. Να τιμωρούνται. Φυσικά για την πλήρη αντιμετώπιση της βίας κι εκτός γηπέδων, όπου η κατάσταση έχει ξεφύγει εδώ και χρόνια, δεν είναι μόνο δική του αρμοδιότητα. Απαιτείται συνεργασία και με άλλα υπουργεία και ειδικά αυτό της προστασίας του πολίτη.
Οι διαιτητές
Στο ποδόσφαιρο υπάρχει ήδη ενημέρωση ότι η UEFA δεν θα στέλνει elite διαιτητές. Εδώ οφείλουν όλοι να καθίσουν να βρουν λύση. Να δουν πόσοι ξένοι και τι επιπέδου, διαιτητές μπορούν να έρθουν. Πόσα ματς θα σφυρίζουν. Και φυσικά να αποφασιστεί τι θα γίνει και με τον αρχιδιαιτητή, με τον Μπένετ να φαίνεται ότι, εκτός απροόπτου, μένει ακόμα ένα έτος. Φυσικά όλα αυτά τα θέματα, επαναλαμβάνουμε ότι δεν αφορούν μόνο το ποδόσφαιρο.
Ανάπτυξη
Ο ελληνικός αθλητισμός έχει δεχθεί πολλά πλήγματα. Παρά τη διάθεση νέων παιδιών να αθληθούν, πολλά δεν βρίσκουν χώρους, οικονομικά τα πράγματα είναι δύσκολα και είναι φανερό και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ, αλλά και σε άλλα αθλήματα – με λίγες εξαιρέσεις – ότι δεν υπάρχει η παραγωγή περασμένων ετών.
Ολιστική μελέτη
Η FIFA-UEFA έχουν εκπονήσει την ολιστική μελέτη με στόχο ανεξάρτητη ΕΠΟ και δυνατό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Μία μελέτη, στην οποία δεν αναφέρεται κάτι για το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ και που είχε προκαλέσει έντονη διαμάχη της ομοσπονδίας με τον Αυγενάκη. Στην ίδια μελέτη προβλέπεται και η παρουσία CEO ή εκτελεστικού διευθυντή, οποίος θα έχει αυξημένα καθήκοντα και την ευθύνη για την ομαλή λειτουργία της ΕΠΟ κι ως προς τη στρατηγική που θα έχει εκπονήσει η Εκτελεστική Επιτροπή. Ας δούμε τα κυριότερα σημεία της:
Η UEFA χρηματοδοτεί προγράμματα που πραγματοποιούνται από τις ενώσεις-μέλη της για την βελτίωση συγκεκριμένων τομέων διακυβέρνησης που χρειάζονται ανάπτυξη. Στρατηγικό Πλάνο 1-5 ετών δημοσιευμένο, για να αξιολογούνται ετησίως ο Πρόεδρος και η ΕΕ της ΕΠΟ με μετρήσιμους δείκτες.
Καταστατικό με όρια θητειών και ηλικιών για Πρόεδρο και μέλη ΕΕ, δίκαιη εκπροσώπηση γυναικών.
Αναλογική Συμμετοχή όλων των Ποδοσφαιρικών Φορέων, Συμβατική Συμφωνία σχέσης μεταξύ Επαγγελματικού-Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου. Διαφάνεια (εσωτερικός οικονομικός έλεγχος, αλλά και από ανεξάρτητη εταιρία, δημοσίευση στο site κάθε δραστηριότητας αναλυτικά).
Η νέα δομή της ΕΠΟ πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Προβλέπονται: Διευθύνων Σύμβουλος, αναπληρωτής Δ/Σ και Τεχνικός Διευθυντής. Ο ρόλος της εκλεγμένης Εκτελεστικής Επιτροπής είναι ΜΟΝΟ να εκπονεί στρατηγική. Τα επιχειρησιακά καθήκοντα και η λειτουργία της Ομοσπονδίας είναι αποκλειστική ευθύνη του CEO χωρίς παρεμβάσεις. Ομοίως και για τα καθήκοντα του Τεχνικού Διευθυντή (εθνικές ομάδες όλων των ηλικιών και φύλων, τα εκπαιδευτικά των προπονητών, η ανάπτυξη ποδοσφαίρου σάλας και παραλίας, η ερασιτεχνική άνθιση). Επισημαίνεται η ανεξαρτησία της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, στην οποία πρέπει να ανήκει και η Ένωση Διαιτητών.
Η ΓΣ πρέπει να αποτελείται από εκπροσώπους όλων των φορέων του ποδοσφαίρου με επαρκή και δίκαιη ισορροπία στην αναλογία των ψήφων. Έχει εντοπιστεί ανεπαρκής εκπροσώπηση όλων των φορέων του ποδοσφαίρου. Να προβλεφθεί με νόμο ότι, ειδικά για την ΕΠΟ, οι εκλογές θα διεξάγονται κάθε 4 χρόνια μεν, αλλά ΠΡΙΝ από τη διεξαγωγή των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, δηλαδή στο τέλος εκείνης της αγωνιστικής σεζόν και τουλάχιστον 30 ημέρες πριν από την έναρξη των νέων πρωταθλημάτων.
Τα μέλη της εκτελεστικής Επιτροπής δεν πρέπει να είναι εκλέκτορες της Γενικής Συνέλευσης, δεν πρέπει να ξεπερνούν τα ήδη 17 (αριθμός που χαρακτηρίζεται ως υψηλός) και πρέπει να διασφαλίζεται ότι υπάρχει ισορροπία εκπροσώπησης των σημαντικών φορέων (αναλογία εκλεγμένων από επαγγελματικό και ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο). Οι αποφάσεις σε θέματα που αφορούν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο πρέπει να ανατεθούν στην Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου. Να θεσπιστούν όρια θητειών. Είναι 5μελής με 4ετές συμβόλαιο, την απαρτίζουν ειδικοί επαγγελματίες από την αγορά με οικονομικά και διοικητικά προσόντα και προϋπηρεσίες, σεβαστοί στο ελληνικό ποδόσφαιρο και την κοινωνία. Ψηφίζεται η σύνθεσή της από την ΕΕ και επικυρώνεται από τη ΓΣ. Για να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία τους, τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους δεν πρέπει να έχουν σχέσεις σύγκρουσης συμφερόντων.
Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου. Αναβαθμίζεται.Θα έχει πλέον, αντί της Εκτελεστικής Επιτροπής, αποφασιστικό ρόλο σε όλα τα θέματα που αφορούν στις επαγγελματικές διοργανώσεις και στα κύπελλα, καθώς και στους κανονισμούς τους. Θα είναι 13μελής και θα συμμετέχουν οι Big-4 (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ), βάσει των τίτλων που έχουν κατακτήσει, αλλά και δύο εκπρόσωποι ποδοσφαιριστών.
Πειθαρχικές Επιτροπές. Το πειθαρχικό πλαίσιο και οι ποινές για δυσφημιστικές δηλώσεις πρέπει να γίνει πιο αυστηρό.
Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων. Κώδικας Καλής Διακυβέρνησης για το Περιφερειακό Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο εκπονημένος από ΕΠΟ. Ακύρωση συνδρομών των διαιτητών στις ΕΠΣ (απόφαση ΚΕΔ). Ταμείο Υποστήριξης Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου από ΕΠΟ-Κυβέρνηση.
Διευθύνων Σύμβουλος. Δημιουργία της θέσης, που ουσιαστικά θα διοικεί την Ομοσπονδία. Απαραίτητα απαιτούμενα προσόντα, επαγγελματισμός και εμπειρία.
Τεχνικός Σύμβουλος. Υπεύθυνος για όλη την ποδοσφαιρική πυραμίδα, σε όλα τα φύλα και τις ηλικίες. Σχεδιάζει το παρόν και το μέλλον, στοχεύει στην ανάπτυξη, έχει την ευθύνη και των προπονητικών σεμιναρίων και διπλωμάτων. Πρέπει να είναι έμπειρος ποδοσφαιριστής, που έχει αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο, που έχει εργαστεί ως προπονητής, με διεθνές δίπλωμα, ιδεατά UEFAPro, αποδεκτός και αναγνωρίσιμος από τους φορείς του ποδοσφαίρου, με ικανότητες ηγεσίας, οργάνωσης, στρατηγικού σχεδιασμού και δίκτυο.
Προπονητές. Να δυναμώσει η Πανελλήνια Ένωση Προπονητών Ποδοσφαίρου. Να αναπτυχθεί περαιτέρω η συνεργασία της ΕΠΟ με τα Πανεπιστήμια για εξομοίωση πτυχίων με UEFAB.
Διαιτησία. Αποκλειστική αρμοδιότητα της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας με απόλυτη ανεξαρτησία από Λίγκες, ομάδες και ΕΠΣ. Η ΚΕΔ μπορεί να στέλνει δυσφημιστικές δηλώσεις εναντίον μελών της στον Ποδοσφαιρικό Εισαγγελέα. Ξένος Αρχιδιαιτητής τις δύο επόμενες σεζόν. Τροποποίηση νόμου για να προστατευτούν οι διαιτητές από αγωγές για λάθη ενόσω σφυρίζουν.
Ακεραιότητα-Χειραγωγημένοι Αγώνες-Αντιντόπινγκ. Επαναλαμβάνει το άρθρο 12 του Πειθαρχικού Κανονισμού UEFA, που μεταξύ άλλων αναφέρει και: «Η ακεραιότητα των αγώνων και των διοργανώσεων παραβιάζεται από οποιονδήποτε… που συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα στο Στοίχημα ή παρόμοιες δραστηριότητες σχετικές με τις διοργανώσεις ή όποιον έχει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό ενδιαφέρον σε ανάλογες δραστηριότητες». Από τα χειρότερα ρεκόρ στημένων αγώνων η Ελλάδα (200 ματς από το 2010) και πρωταθλήτρια στην Ευρώπη την τελευταία 4ετία με 122, εκ των οποίων στα 57 συμμετείχαν οι ίδιες πέντε ομάδες.
Ασφάλεια και Προστασία. Την τελευταία 3ετία η Ελλάδα έχει το 2ο χειρότερο ρεκόρ ποδοσφαιρικής βίας και επεισοδίων σε αγώνες Champions League και Europa League από τις 55 Ομοσπονδίες της UEFA. Η ίδια άσχημη εικόνα υπάρχει και στις εγχώριες διοργανώσεις.
19:42 - 25.06.2023
Χαμός στο Twitter για τους «Σπαρτιάτες» - «Οι ίδιοι μασκαρεμένοι»
Τεράστιες είναι οι αντιδράσεις στο Twitter με φόντο την πιθανή είσοδο του κόμματος «Σπαρτιάτες» στην Ελληνική Βουλή.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο επηρεάζεται από τη σχέση ιδιοκτητών ΜΜΕ με ποδοσφαιρικές ομάδες. H κάλυψη των αγώνων σημαδεύεται από «διαίρεση» των ΜΜΕ. Ο σχολιασμός των ποδοσφαιρικών ζητημάτων σπάνια παρατηρείται ως «ουδέτερος». Κάποια ΜΜΕ κυριαρχούνται από πομπώδεις τίτλους και όχι ισορροπημένα ρεπορτάζ. Ασκούν πίεση σε αξιωματούχους των αγώνων και πειθαρχικά όργανα. Τα επίπεδα μίσους αντιπάλων οπαδών όχι μόνο καταγράφονται στα ΜΜΕ, αλλά υποδαυλίζονται και αναζωπυρώνονται από τα μονόπλευρα ρεπορτάζ.
Σύνοψη ολιστικής μελέτης. Η ελληνική Κυβέρνηση να επικεντρώσει στα θέματα της ακεραιότητας των αγώνων, προκειμένου να πολεμήσει την απειλή των χειραγωγημένων αγώνων, της διαφθοράς και της βίας. Η ελληνική Κυβέρνηση να υποστηρίξει προγράμματα ανάπτυξης στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο με τα έσοδά της από το Στοίχημα, χρηματοδοτώντας τις ΕΠΣ. Επένδυση σε Εθνικό Ποδοσφαιρικό Κέντρο, που θα φιλοξενεί όλες τις εθνικές ομάδες.