Γιατί παραιτήθηκε η ιατροδικαστής από την υπόθεση του Βασίλη Καλογήρου

Γιατί παραιτήθηκε η ιατροδικαστής από την υπόθεση του Βασίλη Καλογήρου

Sportal newsroom 22:08 - 21.02.2025 / Ανανεώθηκε: 22:08 - 21.02.2025

Όλη η επιστολή- αίτημα εξαίρεσής που υπέβαλε η κυρία Λεονταρή - Τι λέει η ιατροδικαστής για την Καρυστιανού, τις θεωρίες συνωμοσίας, τις επιθέσεις που δέχθηκε στο διαδίκτυο

Παραιτήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, από την υπόθεση διερεύνησης των αιτιών θανάτου του 39χρονου ψυχολόγου Βασίλη Καλογήρου η ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεονταρή, προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας.

Ουσιαστικά η κυρία Λεονταρή υπέβαλε αίτημα εξαίρεσής της από την υπόθεση μιλώντας για κατακρεούργηση της προσωπικότητάς της στο διαδίκτυο μετά την ανάρτηση της Μαρίας Καρυστιανού, αλλά και για τις θεωρίες συνωμοσίας που εξυφάνθηκαν στη συνέχεια. Λίγο αργότερα όμως, με δήλωσή τους οι γονείς του Βασίλη Καλογήρου έκαναν γνωστό ότι εμπιστεύονται την ιατροδικαστή και ουδέποτε υπέβαλαν αίτημα εξαίρεσής της από την υπόθεση. Έτσι, σε δήλωσή τους, ο Κωνσταντίνος Καλογήρου και η Σοφία Αποστολάκη σημειώνουν ότι «πληροφορηθήκαμε την δήλωση αποχής της Ρουμπίνης Λεονταρή από τα καθήκοντά της σχετικά με την ιατροδικαστική εξέταση του υιού μας και δηλώνουμε ότι εμείς δεν έχουμε λόγο εξαιρέσεως και ουδόλως αιτηθήκαμε την εξαίρεσή της, την οποία και εμπιστευόμαστε».

Με την υπ’ αριθμό 3005/2/2770-ρκγ΄ έγγραφη παραγγελία του Τμήματος Ασφαλείας Λάρισας, δόθηκε εντολή στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας για τη διενέργεια Ιατροδικαστικής εξέτασης νεκροψίας-νεκροτομής επί της σορού του Βασιλείου Καλογήρου.

Στις 17-02-2025, με τη δημοσιοποίηση της εύρεσης της σορού του Βασιλείου Καλογήρου, έγιναν γνωστά και τα ονοματεπώνυμα των δύο ιατροδικαστών της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας, που συμμετείχαμε στην αυτοψία και αναλάβαμε εν συνεχεία και την διενέργεια της νεκροψίας-νεκροτομής της συγκεκριμένης σορού.

Την επόμενη ημέρα αργά το μεσημέρι μετά την ολοκλήρωση της νεκροψίας - νεκροτομής, ενημερώθηκα ότι:

α) στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης με τον τίτλο « Χ. com» (όπως μετονομάστηκε το twitter) η Μαρία Καρυστιανού, μητέρα ενός εκ των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, προέβη σε μία άκρως δυσφημιστική σε βάρος μου ανάρτηση στην οποία όλως αναληθώς, μου καταλόγιζε σπουδή και σκοπιμότητα στην εκτέλεση της συγκεκριμένης εντολής, πλημμελή εκ προθέσεως εκτέλεση των νεκροψιών - νεκροτομών των θυμάτων του δυστυχήματος, που επέφερε δήθεν την απόκρυψη χημικών ουσιών, απέδωσε σε εμένα εκφορά φράσεων που ουδέποτε διατύπωσα, και ισχυρίστηκε ότι, δήθεν, όλα εντάσσονται σε ένα καλά οργανωμένο σχέδιο.

β) όλα σχεδόν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα ενημερωτικά μέσα του ηλεκτρονικού τύπου αλλά και τηλεοπτικές εκπομπές, κατακλύσθηκαν από υβριστικές αναφορές σε βάρος μου, δυσμενή, συκοφαντικά και αναληθή σχόλια σχετικά με την επιστημονική μου επάρκεια και γνώση της ιατροδικαστικής επιστήμης, την αντικειμενικότητά μου, την αμεροληψία μου, την ηθική μου υπόσταση ακόμη και για τον απολύτως σύννομο βίο μου, μεταδίδοντας επίσης σαν είδηση, κατασκευασμένες πληροφορίες για την υπηρεσιακή μου πορεία αλλά και για κάθε έκφανση του ιδιωτικού και κοινωνικού μου βίου που πάντα χαρακτηρίζεται από ακεραιότητα και ανεξαρτησία.

Στη μακρά διάρκεια της σταδιοδρομίας μου έχω αντιμετωπίσει χιλιάδες ιατροδικαστικά περιστατικά, πολλές φορές ανάμεσα σε αντιτιθέμενα συμφέροντα, απόψεις και αντιδικίες. Πάντοτε οι επιστημονικές μου θέσεις δικαιώθηκαν. Ορισμένες φορές οι δυσαρεστημένοι, για να με εκδικηθούν, ή οι έχοντες συγκεκριμένα συμφέροντα, για να κάμψουν το φρόνημά μου, με απείλησαν, με κατηγόρησαν και με καταδίωξαν με θεμιτούς και αθέμιτους τρόπους, εντός και εκτός των δικαστηρίων, χρησιμοποιώντας και ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης προς βλάβη εμού και προς επηρεασμό της εκάστοτε δικαστικής κρίσης. Σε όλες όμως ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις, η αθώωση μου είναι αμετάκλητη.

Την υπηρεσιακή ως εκ της καθ’ ύλην, κατά τόπον και κατά λειτουργία εμπλοκή μου στην υπόθεση του Βασίλειου Καλογήρου επιχειρούν ήδη να σπιλώσουν, με ψεύδη, υποψίες και συνομωσιολογικά σενάρια, με στόχο να προκαταλάβουν την κοινή γνώμη και να απαξιώσουν τελικά το πόρισμα της ιατροδικαστικής έρευνας με αυθαίρετα συμπεράσματα.

Ούτε ως άτομο ούτε ως υπάλληλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, διαθέτω μηχανισμούς άμυνας και απάντησης στις διασπειρόμενες και εκτοξευόμενες εναντίον μου χυδαιότητες και ψεύδη. Η φωνή μου στον δημόσιο χώρο, για να υπερασπισθώ την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας και το πρόσωπό μου, είναι ασθενής.

Για λόγους δεοντολογίας και με δεδομένο ότι επλήγη βάναυσα έως σημείου κατακρεούργησης η προσωπικότητά μου, η επιστημονική μου και υπηρεσιακή μου τιμή και υπόληψη και θεωρώντας ότι υπό τις προεκτεθείσες συνθήκες, έχω υπηρεσιακό καθήκον να περιφρουρήσω το κύρος της Υπηρεσίας, της οποίας έχω την τιμή να προΐσταμαι, και την προσωπική, επιστημονική και υπηρεσιακή μου αξιοπρέπεια,

Αιτούμαι

Να αποδεχτείτε την παρούσα δήλωση αποχής μου από κάθε περαιτέρω ενέργεια όπως και από την αξιολόγηση ευρημάτων, εργαστηριακών αποτελεσμάτων, σύνταξης της ιατροδικαστικής έκθεσης νεκροψίας νεκροτομής, του Βασιλείου Καλογήρου, καθώς ως είναι αυτονοήτως εύληπτο, υπό τις ανωτέρω συνθήκες δεν μου επιτρέπεται να ενεργήσω ελεύθερα κατά επιστήμη και συνείδηση, ενώ στο όποιο πόρισμα μου είναι απολύτως βέβαιο ότι θα αποδοθούν, δήθεν, εσκεμμένες προθέσεις και θα δοθούν ερμηνείες που σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται με επιστημονική κρίση.

Η κυρία Λεονταρή ήταν η μία εκ των δύο ιατροδικαστών του Δημοσίου στην υπόθεση, ενώ και η οικογένεια είχε ορίσει από την πλευρά της, τεχνικό σύμβουλο.

Την παρουσία της κυρίας Λεονταρή στην υπόθεση είχε σχολιάσει δυσμενώς σε ανάρτησή της, η κυρία Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών, γεγονός που επικαλείται στο αίτημά της να εξαιρεθεί από την υπόθεση, η ιατροδικαστής:

«Έκπληκτη διαβάζω ότι και για τον αδικοχαμένο Βασίλη Καλογήρου, τον γιο της Εισαγγελέως των Τεμπών, έσπευσε και επιλήφθηκε η ίδια Ιατροδικαστής των Τεμπών, η κα. Ρουμπίνη Λεοντάρη. Η ίδια Ιατροδικαστής, που τη στιγμή του μεγάλου πόνου μου, μου είπε ότι δήθεν το παιδί μου πέθανε ακαριαία», έγραφε η κυρία Καρυστιανού.

Πηγή: protothema.gr