Επεισοδιακή συνάντηση στον Λευκό Οίκο - Τζογάρεις με τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο είπε ο Αμερικανός πρόεδρος - Μην κάνεις συμφωνία με τον δολοφόνο Πούτιν, απάντησε ο Ζελένσκι - Επίθεση και από τον Βανς
Στον Λευκό Οίκο για πέμπτη φορά τα τελευταία χρόνια, αυτή τη φορά όμως σε διαφορετικό πλαίσιο, έφτασε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Γρήγορα όμως το κλίμα εκτραχύνθηκε και ούτε λίγο ούτε πολύ ο Αμερικανός πρόεδρος έδιωξε τον Ουκρανό πρόεδρο λέγοντας του να επιστρέψει όταν θα είναι έτοιμος για ειρήνη. Το ότι ακυρώθηκε η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου ήταν το λιγότερο...
Σκοπός ήταν να υπογραφεί η συμφωνία για τις σπάνιες γαίες και το μοίρασμα των τεράστιων προσδοκώμενων κερδών με τις ΗΠΑ, αλλά μετά τα καλά λόγια από τον πρόεδρο Τραμπ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι άκουσε τον Αμερικανό ηγέτη να τον κατηγορεί.
Του είπε ανοιχτά ότι «δεν έχεις αρκετούς στρατιώτες, δεν μπορείς να μας πεις αν θες κατάπαυση του πυρός ή όχι». Και έπειτα : «Τζογάρεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν έχεις στα χέρια σου χαρτιά».
«Σου έδωσα δύναμη για να είσαι σκληρός. Δεν νομίζω ότι θα ήσουν σκληρός χωρίς τις ΗΠΑ. Ο λαός σου είναι πολύ γενναίος, αλλά είτε θα κάνεις συμφωνία είτε εμείς είμαστε εκτός. Αν βγούμε, θα το παλέψεις, αλλά δεν έχεις τα χαρτιά», είπε ευθέως στον Ζελένσκι για να του τονίσει σε άλλο σημείο: «Να γυρίσεις όταν θα είσαι έτοιμος για ειρήνη».
Τη σκυτάλη των επιθέσεων πήρε ο αντιπρόεδρος Τζ Ντ Βανς, μπροστά στον Ουκρανό ηγέτη και στους δημοσιογράφους. «Αυτό που κάνει την Αμερική καλή χώρα, είναι ότι εμπλέκεται σε διπλωματία», είπε.
«Τι είδους διπλωματία εννοείς, Τζέι Ντι», ρώτησε ο Ζελένσκι, κάνοντας τον Αμερικανό αντιπρόεδρο να εκραγεί και να τον κατηγορήσει ότι «οργανώνεις προπαγανδιστικά ταξίδια». «Έχεις πει μια φορά ευχαριστώ;», ρώτησε.
Όταν ο Ζελένσκι επιχείρησε να απαντήσει, παρενέβη ο Τραμπ και του είπε: «Μην μας πεις πώς θα νιώσεις, δεν είσαι σε θέση να το υπαγορεύσεις αυτό. Μπορείς να είσαι σε πολύ δύσκολη θέση. Τζογάρεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, τζογάρεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό που κάνεις προσβάλει τη χώρα σου».
Αυτή η πρωτοφανής μειωτική συμπεριφορά σόκαρε όσους ήταν παρόντες. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση της Ουκρανής πρεσβευτού στις ΗΠΑ, της Οκσάνα Μαρκάροβα που σχεδόν έβαλε τα κλάματα.
Κλείνοντας ο Τραμπ, πάντα με το θέαμα στην πίσω πλευρά του μυαλού του, είπε και αυτός ότι ο Ζελένσκι «δεν είναι και πολύ ευγνώμων» αλλά και ότι όλο αυτό που συνέβη στο Οβάλ Γραφείο «θα είναι πολύ καλό τηλεοπτικά».
Τι αφορά η συμφωνία
Από όσα γνωρίζουμε ως σήμερα, η συμφωνία για τα ουκρανικά ορυκτά επιτρέπει στις ΗΠΑ να εκμεταλλευτούν τον μεγάλο ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας, αλλά δεν περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας προς το Κίεβο, κάτι που ζητούσε επίμονα η Ουκρανία, αλλά από το οποίο φαίνεται ότι υπαναχώρησε.
Ο πρόεδρος Τραμπ πιστεύει ότι η συμφωνία δείχνει τη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια της Ουκρανίας και χρησιμεύει ως μήνυμα προς τη Ρωσία ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν την περιοχή.
Το Fox, που λέει ότι έχει εξασφαλίσει αντίγραφο της συμφωνίας, αναφέρει ότι είναι δομημένη έτσι ώστε να αποδώσουν οι επενδύσεις των Αμερικανών φορολογουμένων μέσω του διαμοιρασμού των εσόδων από την ανάπτυξη σπάνιων γαιών, καθώς και ενεργειακών πόρων όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Προβλέπεται ακόμη ο διαμοιρασμός των εσόδων από έργα υποδομής και κέντρα δεδομένων.
Πληροφορίες σε μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Ουκρανία θα καταβάλλει το 50% «όλων των εσόδων που θα προκύψουν από την μελλοντική εκμετάλλευση όλων των συναφών φυσικών πόρων που ανήκουν στην ουκρανική κυβέρνηση» στο ταμείο ανοικοδόμησης, το οποίο θα ανήκει και θα διαχειρίζονται από κοινού οι ΗΠΑ και η Ουκρανία. Στη συμφωνία δεν κατονομάζονται οι εν λόγω πόροι, αλλά περιγράφει ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται μέταλλα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλα ορυκτά, αλλά και υποδομές, όπως τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου και λιμάνια.
Η Ουάσινγκτον θα πάρει πίσω μερικά από τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχει κοστίσει ο εξοπλισμός που έχει προσφέρει στο Κίεβο μέσω ενός επενδυτικού ταμείου ανοικοδόμησης το οποίο θα συγκεντρώνει τα έσοδα από την πώληση των ουκρανικών σπάνιων γαιών. Και η Ουάσινγκτον φαίνεται ότι έκανε πίσω από την αρχική απαίτηση για τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια των κερδών.