Μιανμάρ: Μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων – Πάνω από 1.600 νεκροί
i

© IMAGO / Xinhua

Μιανμάρ: Μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων – Πάνω από 1.600 νεκροί

Sportal newsroom 10:48 - 30.03.2025 / Ανανεώθηκε: 10:48 - 30.03.2025

Μονομερή κατάπαυση πυρός κήρυξαν οι αντάρτες της PDF για να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις αρωγής των σεισμοπλήκτων - Τουλάχιστον 17 νεκροί στην Μπανγκόκ.

Η ένοπλη πτέρυγα της σκιώδους κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Μιανμάρ, η οποία συντονίζει τον αγώνα κατά της χούντας που έχει καταλάβει την εξουσία, κήρυξε σήμερα μονομερή κατάπαυση του πυρός διάρκειας δύο εβδομάδων προκειμένου να διευκολύνει τις επιχειρήσεις αρωγής των πληγέντων από τον καταστροφικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 1.600 ανθρώπων.

Η Δύναμη Λαϊκής Αμυνας (People’s Defence Force / PDF) «θα σταματήσει για δύο εβδομάδες τις επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, με εξαίρεση τις αμυντικές ενέργειες, σε περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό», αρχής γενομένης από την 30ή Μαρτίου 2025, αναφέρει η ανακοίνωση του κινήματος.

Η PDF διαβεβαιώνει πως «θα συνεργαστεί με τον ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις» προκειμένου να διαφυλάξει την ασφάλεια και τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και τη δημιουργία προσωρινών καταυλισμών αρωγής των σεισμοπλήκτων σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της.

Τουλάχιστον 1.644 νεκροί

Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών που συγκλόνισε την Παρασκευή το κεντρικό τμήμα της Μιανμάρ έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.644 ανθρώπους, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό του στρατιωτικού καθεστώτος που κυβερνά αυτήν τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

Μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Τσι, το 2021, η χούντα της Μιανμάρ προσπαθεί να επιβάλει την εξουσία της, πολεμώντας τόσο τους αντάρτες της PDF όσο και ένοπλες μειονοτικές ομάδες που ελέγχουν αρκετές παραμεθόριες περιοχές.

Συνεχίζεται η αναζήτηση επιζώντων

Στο μεταξύ, συνεργεία διάσωσης στη Μιανμάρ συνεχίζουν για δεύτερο 24ωρο τον αγώνα εντοπισμού επιζώντων. Σε πολλές περιπτώσεις, οι διασώστες εργάζονται με γυμνά χέρια, χωρίς επαρκή προστατευτικό εξοπλισμό.

Στη Μανταλέι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, μια γυναίκα 30 ετών, η Πίου Λάι Κάινγκ, απεγκλωβίστηκε από το 12ώροφο Sky Villa Condominium έπειτα από 30 ώρες.

Στο ίδιο κτίριο εκφράζονται φόβοι για περισσότερους από 90 παγιδευμένους ανθρώπους.

Διεθνής βοήθεια

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε έξι περιοχές και απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια — ένα σπάνιο βήμα για το απομονωμένο στρατιωτικό καθεστώς.

Ηδη, η Ρωσία και η Κίνα έστειλαν ομάδες διάσωσης και ανθρωπιστικό υλικό. Η Ινδία απέστειλε διασώστες και ιατρική υποστήριξη, ενώ η Μαλαισία προανήγγειλε αποστολή 50 ατόμων.

Το έργο των διασωστών δυσχεραίνεται από τις καταστροφές σε δρόμους, γέφυρες και νοσοκομεία, αλλά και από τον παρατεταμένο εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη χώρα μετά το πραξικόπημα του 2021.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι έχουν καταστραφεί κρίσιμες υποδομές, περιλαμβανομένων νοσοκομείων, πανεπιστημίων, ιστορικών και θρησκευτικών χώρων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για «τεράστια απειλή» για την υγεία και ετοιμάζεται να ενισχύσει την παρουσία του.

Τουλάχιστον 17 νεκροί στην Μπανγκόκ

Τονίζεται παράλληλα ότι στη γειτονική Ταϊλάνδη, ο απολογισμός από τον ισχυρό σεισμό ανήλθε στους 17 νεκρούς στην Μπανγκόκ, όπως ανέφεραν σήμερα οι αρχές της ταϊλανδικής πρωτεύουσας.

Η μητροπολιτική αρχή της Μπανγκόκ ανακοίνωσε πως 32 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 83 παραμένουν αγνοούμενοι, με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν θαφτεί κάτω από τα μπάζα που προκάλεσε η κατάρρευση ενός 33ώροφου ουρανοξύστη υπό ανέγερση σε μια συνοικία της ταϊλανδικής πρωτεύουσας.

Πηγή: kathimerini