Χρησίμευσε ως έμπνευση για το «Dial of Destiny» στην τελευταία ταινία του Indiana Jones.
Και τώρα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί τελικά να έχουν λύσει το μυστήριο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.
Χρονολογείται πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια, η μυστηριώδης αρχαία ελληνική συσκευή θεωρείται γενικά ο αρχαιότερος υπολογιστής στην ιστορία.
Ορισμένοι επιστήμονες την περιγράφουν ως το πιο πολύπλοκο κομμάτι μηχανικής που έχει διασωθεί από τον αρχαίο κόσμο.
Άλλοι λένε ότι επρόκειτο για μια χειροκίνητη μηχανική συσκευή που χρησιμοποιούνταν για την πρόβλεψη των θέσεων του ήλιου, της σελήνης και των πλανητών.
Το επίπεδο της πολυπλοκότητάς του είναι τέτοιο που οι λάτρεις των εξωγήινων έχουν κάνει ακόμη και τρελές προτάσεις ότι θα μπορούσε να είναι απόδειξη ότι εξωγήινοι μετέδωσαν γνώσεις σε αρχαίους ανθρώπινους πολιτισμούς.
Όμως μια νέα μελέτη προτείνει μια εναλλακτική θεωρία για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.
Ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Μαρ ντελ Πλάτα στην Αργεντινή θεωρούν τώρα ότι ήταν περισσότερο ένα παιχνίδι παρά ένας λειτουργικός υπολογιστής.
Το 1901, δύτες που έψαχναν για σφουγγάρια στις ακτές του ελληνικού νησιού Αντικύθηρα, ανακάλυψαν μια μηχανική συσκευή ανάμεσα στα ερείπια ενός βυθισμένου πλοίου.
Το μυστηριώδες αντικείμενο, κατασκευασμένο από χαλκό, χρονολογήθηκε στα τέλη του δεύτερου ή στις αρχές του πρώτου αιώνα π.Χ., και από τότε υπήρξε μεγάλη συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με τον σκοπό του.
Δυστυχώς, η συσκευή σε μέγεθος κουτιού παπουτσιών είχε σπάσει σε θραύσματα και είχε διαβρωθεί, γεγονός που συνέβαλε σε αβεβαιότητες και τραβηγμένες θεωρίες γύρω από τον αρχικό της σκοπό.
Δεδομένου ότι έχει βρεθεί ποτέ μόνο μία τέτοια συσκευή, ορισμένοι έχουν προτείνει ότι είχε μια απόκοσμη προέλευση - ένα δώρο από έναν μακρινό πλανήτη.
Αλλά η κοινή υπόθεση, που βασίζεται σε δεκαετίες έρευνας και ανάλυσης, είναι ότι ο λεγόμενος Μηχανισμός των Αντικυθήρων λειτουργούσε ως ένα είδος χειροκίνητου μηχανικού υπολογιστή.
Πώς δούλευε ο μηχανισμός
Αποτελούμενος από έως και 40 χάλκινα γρανάζια και γρανάζια, επέτρεπε στους αρχαίους Έλληνες να προβλέπουν την κίνηση των άστρων και των πλανητών με εκπληκτική ακρίβεια.
Ο χρήστης γύριζε μια μικρή χειροκίνητη μανιβέλα - που σήμερα έχει χαθεί - η οποία κινούσε ένα σύστημα από περίπου 40 ή περισσότερα εσωτερικά γρανάζια και γρανάζια.
Στο μπροστινό μέρος, δείκτες έδειχναν πού βρίσκονταν ο ήλιος και η σελήνη στον ουρανό και υπήρχε ένδειξη της φάσης της σελήνης.
Για τη νέα αυτή μελέτη, οι επιστήμονες του Εθνικού Πανεπιστημίου της Μαρ ντελ Πλάτα δημιούργησαν μια προσομοίωση του τεχνουργήματος σε υπολογιστή.
Συγκεκριμένα, εξέτασαν τα τριγωνικά «δόντια» των γραναζιών, τα οποία λέγεται ότι είναι αναπόσπαστο μέρος της λειτουργίας του μηχανισμού.
Διαπίστωσαν ότι οι κατασκευαστικές ανακρίβειες θα προκαλούσαν την εμπλοκή της συσκευής τόσο συχνά που θα ήταν άχρηστη.
Μια τέτοια εμπλοκή, που προκαλούνταν από το γύρισμα της μανιβέλας, θα καθιστούσε τη συσκευή ανεφάρμοστη για επιστημονική χρήση.
Με βάση όσα γνωρίζουμε για το σχήμα της, «οι κατασκευαστικές ανακρίβειες αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα εμπλοκής ή αποσύνδεσης του γραναζιού», επισημαίνει η ομάδα.
Εν τω μεταξύ, το τριγωνικό σχήμα των δοντιών «έχει ως αποτέλεσμα τη μη ομοιόμορφη κίνηση, προκαλώντας επιτάχυνση και επιβράδυνση καθώς κάθε δόντι εμπλέκεται».
Το ερευνητικό ζεύγος καταλήγει προτείνοντας ότι αν η συσκευή μπλοκάρει συνεχώς, ίσως να μην ήταν τίποτα περισσότερο από ένα έξυπνο παιχνίδι, φτιαγμένο για ένα παιδί.
Ωστόσο, επισημαίνουν πόσος χρόνος και πόση προσπάθεια πρέπει να καταβλήθηκε για την κατασκευή της συσκευής, καθώς και τη δεξιοτεχνία που απαιτείται.
Φαίνεται απίθανο κάποιος να κατασκεύαζε μια τόσο πολύπλοκη αλλά μη λειτουργική συσκευή, προσθέτει η ομάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το ένα τρίτο περίπου του Μηχανισμού των Αντικυθήρων έχει διασωθεί, οπότε κάποια κρίσιμα μέρη της συσκευής είναι πιθανό να έχουν χαθεί.
Επομένως. η συσκευή πρέπει να έχει κατασκευαστεί πιο αξιόπιστα από ό,τι δείχνει η προσομοίωσή τους (τονίζουν ότι τα «αποτελέσματά τους πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή»).
Όπως και να έχει, η ομάδα ζητά «πιο εκλεπτυσμένες τεχνικές για την καλύτερη κατανόηση της πραγματικής ακρίβειας και λειτουργικότητας του Μηχανισμού των Αντικυθήρων».
Προηγουμένως, ο Βρετανός αστροφυσικός Mike Edmunds κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πρωταρχικός σκοπός του Μηχανισμού των Αντικυθήρων ήταν περισσότερο μια εκπαιδευτική επίδειξη παρά ένα εργαλείο για την πραγματοποίηση πρακτικών και ακριβών αστρονομικών προβλέψεων.
Η ομάδα συμφωνεί: «Σύμφωνα με τις υποθέσεις μας, τα σφάλματα που εντοπίστηκαν από τον Edmunds υπερβαίνουν τα ανεκτά όρια που απαιτούνται για την αποφυγή αστοχιών».
Η μελέτη έχει δημοσιευτεί στον διακομιστή προδημοσιεύσεων arXiv, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους.
Πηγή: newsbomb.gr