Αυτές είναι οι 10 υποθέσεις οπαδικής βίας: Από τον Φιλόπουλο στον Κατσούρη
i

©Intime

Αυτές είναι οι 10 υποθέσεις οπαδικής βίας: Από τον Φιλόπουλο στον Κατσούρη

Sportal newsroom 11:57 - 13.12.2023 / Ανανεώθηκε: 11:19 - 14.08.2024

Αυτή είναι η λίστα με τις υποθέσεις οπαδικής βίας που παρέδωσε ο Γιάννης Οικονόμου στην εισαγγελία.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτης Γιάννης Οικονόμου και αναπληρωτής Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης βρέθηκαν την Τρίτη (12/12) στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να ζητήσουν εκ μέρους της Κυβέρνησης την αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς, μετά τα τελευταία γεγονότα στο Ρέντη και τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού από ναυτική φωτοβολίδα. Στόχος να βρεθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί, αλλά την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο.

Η λίστα που παρέδωσε ο αρμόδιος υπουργός, στην οποία θα προστεθούν και άλλα στοιχεία, αφορούν 30 υποθέσεις που έχουν εξελιχθεί από το 2007, μετά την υπόθεση δολοφονίας του Μιχάλη Φιλόπουλου στην Παιανία, σε ένα «ραντεβού» θανάτου ανάμεσα σε οπαδούς Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Ανάμεσα στους 200 χούλιγκαν, πέρα από αδικήματα αθλητικής βίας, υπάρχουν άτομα που έχουν κατηγορηθεί για την υλοποίηση συμβολαίων θανάτων, κατοχή όπλων, διακίνηση ναρκωτικών, εκβιασμούς και σωματικές βλάβες.

Πέρα από τα ονόματα των περίπου 200 χούλιγκαν υψηλού ρίσκου, όπως χαρακτηρίζονται, στην λίστα παρατίθενται και 30 υποθέσεις που ενεπλάκησαν. Μεταξύ αυτών των υποθέσεων είναι οι παρακάτω, σύμφωνα με το «Law and Order»:

Η λίστα με τις 10 υποθέσεις οπαδικής βίας:

  • Επεισόδια ΠΑΣ Γιάννενα-Ολυμπιακός 2022- 2023, όπου ο αγώνας διακόπηκε τρεις φορές και τραυματίστηκαν σοβαρά οπαδοί για τους οποίους απαιτήθηκε νοσηλεία σε νοσοκομείο.
  • Πρόσφατα επεισόδια στον Βόλο, στο περιθώριο του αγώνα της τοπικής ομάδας με τον ΟΣΦΠ, όπου οπαδοί εισέβαλλαν στον αγωνιστικό χώρο
  • Επιθέσεις οπαδών της ΑΕΚ στους αστυνομικούς στο περιθώριο αναμέτρησης με τον Άγιαξ στη Νέα Φιλαδέλφεια
  • Την τοποθέτηση εμπρηστικού μηχανισμού στο κατάστημα διαιτητή Ανδρέα Γκάμαρη στις 16 Νοεμβρίου 2023.
  • Επίθεση σε αστυνομικούς της ΟΠΚΕ στο περιθώριο αναμέτρησης μπάσκετ Ολυμπιακού- Παναθηναϊκού στο μπάσκετ. 
  • Επίθεση σε γυναίκα χούλιγκαν του ΠΑΟ στο Ίλιον 
  • Συγκρούσεις οπαδών στη Μαλακάσα στα ΣΕΑ
  • Ένας 47χρονος οπαδός του ΠΑΟ πυροβολεί και τραυματίζει σοβαρά έναν 32χρονο ομογενή από την Γεωργία στις 9 Σεπτεμβρίου 2021, έξω από το Κέντρο Υγείας στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ο δράστης είχε κατηγορηθεί για εκβιασμούς, ως μέλος εκβιαστικής ομάδας στην οποία ηγείτο ένας 51χρονος, γνωστός με το προσωνύμιο «Θαμνάκιας», «Μεγάλος» ή «Τρελός», που στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για επίθεση σε βάρος του διαιτητή Κύρου Βασάρα. Ο 47χρονος είχε πυροβολήσει και το 2018, οπαδό της ομάδας που υποστηρίζει, μέσα στο γήπεδο. 
  • Υπόθεση Κατσουρή (ΑΕΚ). 
  • Υπόθεση δολοφονίας Φιλόπουλου, με την επισήμανση ότι πρόσωπα που μετείχαν σε αυτή και εμπεριέχονται σε εκείνη τη δικογραφία, μεταξύ των οποίων και σημερινό στέλεχος ομάδας, συνδέονται με τα πρόσφατα γεγονότα στου Ρέντη.

40 ύποπτοι και «ομερτά»

Όσα συνέβησαν στο κλειστό γυμναστήριο Μελίνα Μερκούρη, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς, ήταν προγραμματισμένα «αντίποινα» για όσα είχαν εξελιχθεί πρόσφατα στον Βόλο με τις αστυνομικές δυνάμεις. Ανάμεσα στους 424 προσαχθέντες, υπάρχουν άτομα που είχαν πρωταγωνιστήσει πρόσφατα στα επεισόδια στον Βόλο.

Επιπλέον, για την περίπτωση του Ρέντη με τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού, τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, έχουν ως ύποπτους μια ομάδα 40 ατόμων, για τους οποίους αναζητούν στοιχεία που θα εδραιώσουν την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.