Σεισμός: Απανωτές δονήσεις μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού - «Ανεβαίνει το επίπεδο κινδύνου»

Σεισμός: Απανωτές δονήσεις μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού - «Ανεβαίνει το επίπεδο κινδύνου»

Sportal newsroom 10:48 - 02.02.2025 / Ανανεώθηκε: 10:49 - 02.02.2025

Δύο δονήσεις άνω των 4R σήμερα - Τι αποφασίστηκε μετά την έκτακτη σύσκεψη - Κλειστά σχολεία και ακύρωση εκδηλώσεων

Με έναν καταιγισμό εκατοντάδων σεισμικών δονήσεων, η μεγαλύτερη εκ των οποίων 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στις 9:22 σήμερα το πρωί 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αμοργού, συνεχίζεται η έντονη δραστηριότητα των τελευταίων ημερών, κυρίως βορειοανατολικά της Σαντορίνης, κοντά στο ηφαίστειο Κολούμπο.

Σεισμοί στη Σαντορίνη: 4,1 και 4,5 Ρίχτερ στην Αμοργό

Το πρωί της Κυριακής σημειώθηκε νέος σεισμός μεγέθους 4,1 Ρίχτερ στις 08:48, λίγη ώρα αργότερα σημειώθηκε νέα δόνηση ακόμα πιο ισχυρή μεγέθους 4,5 Ρίχτερ. Είχαν προηγηθεί άλλοι 11 σεισμοί μέσα σε λίγη ώρα στην ίδια περιοχή.

Σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 08:48 το πρωί της Κυριακής, είχε επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 21 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 13,5 χιλιόμετρα.

Η νέα ισχυρή δόνηση σημειώθηκε στις 09:22 το πρωί της Κυριακής, είχε επίκεντρο 22 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 14,6 χιλιόμετρα.

Από το πρωί της Κυριακής έχουν γίνει δεκάδες σεισμοί πάνω από 3,4 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό. Ο μεγαλύτερος ήταν μεγέθους 3,7 Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 7:29.

Οι ειδικοί πάντως επιμένουν ότι η σεισμική δραστηριότητα είναι τεκτονική, προέρχεται από τα ρήγματα της λεκάνης της Ανύδρου και όχι ηφαιστειακή, αν και επ’ αυτού υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ τους.

Το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Ο γνωστός σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, έκανε μια ανάρτηση σχετικά με το μπαράζ σεισμικών δονήσεων στα νησιά αυτά αλλά και στα μικρότερα γύρω τους.

Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου: «Σεισμοί στη Σαντορίνη-Αμοργό. Τις τελευταίες ώρες συνεχίστηκε αμείωτη η σεισμική δράση με πολλούς σεισμούς μεγέθους πάνω από 3.5. Πριν λίγη ώρα έγινε 4.5. Όπως τόνισα από χθες, οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί, και το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει σε σχέση με αυτό πριν 48 ώρες, λόγω της αύξησης του πλήθους των σεισμών, αύξησης των μεγεθών τους και μετατόπισης των επικέντρων προς βορειοανατολικά».

Σαντορίνη σεισμοί: Ανησυχία από το μπαράζ σεισμικών δονήσεων – Προληπτικά μέτρα

Η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου πάντως έλαβε μέτρα, όπως το κλείσιμο των σχολείων και η αποφυγή συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους στη Σαντορίνη.

Ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), Κώστας Παπαζάχος, ξεκαθάρισε ότι είναι λάθος να συνδέεται η σεισμική έξαρση αυτών των ημερών με τη σεισμοηφαιστειακή κρίση που είναι σε εξέλιξη από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2024 στο εσωτερικό της καλδέρας.

Με άρθρο του στην τοπική ιστοσελίδα της Σαντορίνης atlantea.news, ο κ. Παπαζάχος εξηγεί ότι αυτή τη στιγμή, στη Σαντορίνη συμβαίνουν τώρα δύο διαφορετικά φαινόμενα: «Έχουμε μέσα στην καλδέρα της Σαντορίνης μία σεισμική δραστηριότητα με μικρούς σεισμούς (με μεγέθη έως ~4), κυρίως στο ρήγμα της Καμένης, από την Παλαιά Καμένη έως τα Φηρά. Η σεισμικότητα αυτή οφείλεται σε παραμόρφωση της βόρειας καλδέρας του ηφαιστείου, ενώ και τα δύο φαινόμενα έχουν ανιχνευθεί έγκαιρα από τα δίκτυα του ΙΜΠΗΣ, το οποίο και ενημέρωσε πρώτο την Ελληνική Πολιτεία. Το φαινόμενο (που είναι ακόμα σε εξέλιξη) είναι παρόμοιο με αυτό του 2011-2012, δηλαδή οφείλεται στο ίδιο ηφαιστειακό κέντρο, και εξελίσσεται όπως και το προηγούμενο, δηλαδή σχετικά αργά (σε βάθος πολλών μηνών).

Πηγή: protothema.gr