«Δεν έχουμε δει ποτέ έναν Πρόεδρο να προτείνει μια τόσο δραστική αύξηση στους δασμούς σε μια εποχή όπου δεν υπάρχει εθνική έκτακτη ανάγκη».
Τη μεγαλύτερη αύξηση εισπράξεων από φόρους σε καιρό ειρήνης μετά το 1945, θα έχει καταφέρει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εάν ισχύει αυτό που δήλωσε ο βοηθός του Λευκού Οίκου, Πίτερ Ναβάρο: πάνω από 6 ζεστά τρισ. δολάρια σε ομοσπονδιακά έσοδα την επόμενη δεκαετία. Πως βγαίνει όμως αυτό το αστρονομικό ποσό από τους δασμούς;
Μιλώντας στο Fox News, την Κυριακή 30 Μαρτίου, ο Ναβάρο, είπε ότι οι δασμοί του στις εισαγωγές αυτοκινήτων, που θα τεθούν σε ισχύ την Τετάρτη 2 Απριλίου, θα συγκεντρώνουν 100 δισ. δολ. ετησίως.
Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ εισάγουν αγαθά αξίας άνω των 3 τρισ. δολ. ετησίως, η Washington Post εκτιμά ότι πρόσθετοι δασμοί έως 20% σε όλα τα αγαθά θα μπορούσαν να αυξήσουν σχεδόν 600 δισ. δολάρια τα ετήσια έσοδα ή 6 τρισ. δολάρια την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με όσα είπε ο Ναβάρο.
Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, οι δηλώσεις του Ναβάρο υποδηλώνουν ότι ο Τραμπ ετοιμάζει νέα δραματικά μέτρα την Τετάρτη, τα οποία ο πρόεδρος έχει αναφέρει ως «Ημέρα Απελευθέρωσης».
«Ο Ναβάρο είναι από τις πιο επιθετικές φωνές για το εμπόριο στον στενό κύκλο του προέδρου και δεν ήταν αμέσως ξεκάθαρο εάν έκανε προεπισκόπηση της επίσημης κυβερνητικής πολιτικής ή μιλούσε για τη μία πλευρά μιας εσωτερικής συζήτησης για τους δασμούς» σημειώνει το αμερικανικό δημοσίευμα.
«Οι δασμοί θα κάνουν την Αμερική ξανά μεγάλη»
Τα σχόλια του Ναβάρο είναι βέβαιο ότι θα κλονίσουν τις αγορές εν μέσω εντεινόμενων φόβων για τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο που έχει εγκαινιάσει ο Τραμπ από τον Ιανουάριο. Αν και στην αρχή οι επενδυτές φαινόταν να επευφημούν την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, στη συνέχεια ανασκουμπώθηκαν σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα, με τον δείκτη αναφοράς S&P 500 να ολοκληρώνει το πρώτο τρίμηνο με πτώση περίπου 5%.
Η μεγαλύτερη αύξηση στους δασμούς μετά τον Β’ ΠΠ
Ένα δασμολογικό καθεστώς που αποφέρει 600 δισ. δολ. ετησίως θα ισοδυναμούσε με τη μεγαλύτερη αύξηση των ομοσπονδιακών φορολογικών εσόδων από τον Β’ Π.Π, σύμφωνα με την ειδική στον προϋπολογισμό Τζέσικα Ρίντλ, ανώτερη συνεργάτιδα στη δεξαμενή σκέψης Ινστιτούτο Μανχάταν.
«Δεν έχουμε δει ποτέ έναν Πρόεδρο να προτείνει μια τόσο δραστική αύξηση φόρου σε μια εποχή όπου δεν υπάρχει εθνική έκτακτη ανάγκη» και η οικονομία ήδη επιβραδύνεται, είπε ο Ρίντλ. «Απλώς δεν ακούτε αριθμούς όπως 6 τρισ. δολ. για 10 χρόνια σε νομοθετικές ή εκτελεστικές διαταγές».
Η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει ότι οι απότομοι δασμοί είναι απαραίτητοι για να επαναφέρουν τις θέσεις εργασίας στην παραγωγή και τη μεταποίηση στις ΗΠΑ. «Το μήνυμα είναι ότι οι δασμοί είναι φορολογικές μειώσεις. Οι δασμοί είναι θέσεις εργασίας. Οι δασμοί είναι η εθνική ασφάλεια», είπε ο Ναβάρο. «Οι δασμοί θα κάνουν την Αμερική ξανά μεγάλη».
Πως βγαίνουν τα νούμερα;
Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ θα δαπανήσουν σχεδόν 900 δισ. δολάρια στην άμυνα και ήδη χάνουν 4 τρισ. δολ. ετησίως λόγω φορολογικών περικοπών του Τραμπ, τα έσοδα των δασμών 600 δισ. δολαρίων ετησίως αναμένεται, θεωρητικά, να καλύψουν το κενό. Ωστόσο, όπως σημειώνει η Washington Post, οικονομολόγοι λένε ότι νέοι φόροι αυτού του μεγέθους θα μπορούσαν επίσης να ενισχύσουν την αστάθεια στη Wall Street και να αυξήσουν περαιτέρω τον κίνδυνο ύφεσης των ΗΠΑ.
Ο Ναβάρο δεν έδωσε λεπτομέρειες για να εξηγήσει την τεράστια πρόβλεψή του για έσοδα, αλλά ήδη ο Τραμπ αναβίωσε την ιδέα της επιβολής ενιαίου καθολικού συντελεστή σε όλες τις εισαγωγές, ανεξαρτήτως προϊόντως ή χώρας προέλευσης, καθορίζοντάς τον έως και 20%.
Ωστόσο, ειδικοί υποστηρίζουν ότι ένας τέτοιος φόρος τελικά θα αύξανε πολύ λιγότερο, επειδή το κόστος θα μετακυλίεται στους Αμερικανούς καταναλωτές με τη μορφή υψηλότερων τιμών, και επομένως οι καταναλωτές θα αγόραζαν λιγότερα εισαγόμενα αγαθά.
Σε συνέντευξή του στο NBC το Σάββατο, ο Τραμπ υποστήριξε ότι αν οι δασμοί στα αυτοκίνητα αυξήσουν τις τιμές τους, τότε οι Αμερικανοί θα ενθαρρύνονταν να αγοράζουν αυτοκίνητα αμερικανικής κατασκευής.
Οικονομολόγοι όπως διαφωνούν με έναν καθολικό σταθερό δασμό, υποστηρίζοντας ότι θα αύξανε τις τιμές αδιακρίτως, χτυπώντας ακόμη και ορισμένα αγαθά -όπως τα τρόφιμα και τα φθηνά ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης- που είτε δεν μπορούν να παραχθούν στην Αμερική είτε δεν έχουν νόημα να παράγονται εγχώρια.
Πηγή: in.gr