Υπερκατασκευές της αρχαιότητας: Το Viasat History παρουσιάζει το νέο ντοκιμαντέρ «Ταζ Μαχάλ»
i

© Viasat History

Υπερκατασκευές της αρχαιότητας: Το Viasat History παρουσιάζει το νέο ντοκιμαντέρ «Ταζ Μαχάλ»

Sportal newsroom 12:00 - 07.07.2023 / Ανανεώθηκε: 15:04 - 14.08.2024

Το Viasat History παρουσιάζει το νέο ντοκιμαντέρ «Ταζ Μαχάλ», το οποίο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες υπερκατασκευές της αρχαιότητας.

Το Ταζ Μαχάλ χτίστηκε τον 17ο αιώνα από τον Σαχ Τζαχάν - τον πέμπτο αυτοκράτορα της δυναστείας των Μουγκάλ, στη μνήμη της αείμνηστης συζύγου του Μουμτάζ Μαχάλ. Το εξαιρετικό μαρμάρινο μαυσωλείο ανεγέρθηκε στην πόλη Άγκρα στη βόρεια Ινδία και θεωρείται ένα από τα επτά θαύματα του σύγχρονου κόσμου. Μέχρι και σήμερα, μεγάλο μέρος της ιστορίας του εμβληματικού μαυσωλείου εξακολουθεί να καλύπτεται από μυστήριο. 

Ως μέρος της σειράς- ντοκιμαντέρ, Yπερκατασκευές της αρχαιότητας, το του Viasat History σας φέρνει ένα ολοκαίνουργιο επεισόδιο αφιερωμένο στο Ταζ Μαχάλ, το οποίο κάνει πρεμιέρα σήμερα 4 Ιουλίου, στις 22:00, η επανάληψη του οποίου θα προβληθεί την Κυριακή 9 Ιουλίου στις 18:55. Θα βιώσετε μια εκπαιδευτική εμπειρία και παράλληλα θα ζήσετε ένα συναρπαστικό ταξίδι που θα σας κόψει την ανάσα.

Το Ταζ Μαχάλ είναι ένα εκπληκτικό παράδειγμα της τέχνης και του πολιτισμού των Μουγκάλ, καθώς και σύμβολο αιώνιας αγάπης και αφοσίωσης. Το λευκό μάρμαρο εξωτερικά και τα περίπλοκα σχέδιά του μαγεύουν τους επισκέπτες εδώ και πολλούς αιώνες. 

Ωστόσο, η ιστορία πίσω από τη δημιουργία του είναι εξίσου συναρπαστική και το νέο ντοκιμαντέρ του Viasat History θα εξερευνήσει αυτή την κολοσσιαία κατασκευή, από την αρχή μέχρι και την ολοκλήρωση της. Εξετάζοντας λεπτομερώς τη δομή και τον περιβάλλοντα χώρο σε δορυφορική αλλά και μοριακή κλίμακα, οι ερευνητές μελετούν το οικοδόμημα μέσα από μια νέα προοπτική, αναδεικνύοντας τις μεθόδους κατασκευής του, την ευφυή μηχανική και τα μυστήρια που κρύβονται στην καρδιά αυτού του εμβληματικού μνημείου.

Σε αυτό το μοναδικό επεισόδιο, θα μάθετε πώς οι κατασκευαστές κατάφεραν και το ολοκλήρωσαν σε λιγότερο από 20 χρόνια, όταν ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων χρειάστηκε περισσότερο από έναν αιώνα για να κατασκευαστεί. Θα μάθετε επίσης, πως κατάφεραν να το κρατήσουν σταθερό, παρά την τοποθεσία του στις ασταθείς όχθες του ιερού ποταμού Yamuna. 

Θα δείτε τη διαδικασία κατασκευής και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, καθώς και τις τεχνικές. Ερευνητές και μηχανικοί θα απαντήσουν σε πολλά ερωτήματά όπως,  τις προκλήσεις που αντιμετωπίσανε οι κατασκευαστές του και τον αντίκτυπο που είχε στην τοπική κοινωνία μια τέτοια κατασκευή.

Είτε είστε λάτρης της ιστορίας είτε απλά θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα θαύματα του κόσμου, το Υπερκατασκευές της αρχαιότητας: Ταζ Μαχάλ, κάνει πρεμιέρα σήμερα σε όλη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, στις 22:00 και η επανάληψη του επεισοδίου θα προβληθεί την  Κυριακή, 9 Ιουλίου στις 18: 55. Θα μάθετε τα πάντα για την ιστορία, την αρχιτεκτονική και το συμβολισμό ενός από τα πιο εμβληματικά κτίρια στον κόσμο. Το μοναδικό αυτό επεισόδιο είναι μέρος της δέσμευσης του Viasat History να ζωντανέψει την ιστορία και να σας ταξιδέψει στο χρόνο.