Αντίστροφη μέτρηση για το γκραν πρι του Καναδά (vid)

Το σιρκουί Ζιλ Βιλνέβ

i

©Pirelli

Αντίστροφη μέτρηση για το γκραν πρι του Καναδά (vid)

Δημήτρης Μπαλής • 09:43 - 14.06.2023 / Ανανεώθηκε: 15:36 - 14.08.2024

Στην πίστα Ζιλ Βιλνέβ περιμένουμε να δούμε αν σπάσει η παντοκρατορία της Red Bull.

Οδεύουμε ολοταχώς για το 8ο γκραν πρι της χρονιάς, το οποίο θα ήταν το 9ο αν είχε πραγματοποιηθεί το γκραν πρι της Ιμολα, που ματαιώθηκε λόγω των καταστροφικών πλημμυρών.

Στον Καναδά, το τριήμερο από την Παρασκευή, θα χτυπά η καρδιά της Formula 1 σε μια όμορφη πίστα.

Μέχρι να φθάσουμε έως την Παρασκευή και πώς προετοιμάζονται οι ομάδες, ας δούμε λίγο την ιστορία του αγώνα του Καναδά.

Το σιρκουί Ζιλ Βιλνέβ είναι μια ημιμόνιμη πίστα μήκους 4,361 χιλιομέτρων, χτισμένη στο τεχνητό νησί της Παναγίας των Παρισίων, στη μέση του ποταμού Σεντ Λόρενς, κοντά στο Μόντρεαλ. Εκτός από το γκραν πρι χρησιμοποιείται ως χώρος αναψυχής για ποδηλασία, πατινάζ και περπάτημα.

Το πρώτο γκραν πρι του Καναδά που διεξήχθη σε αυτή την πίστα ήταν το 1978, με τον Ζιλ Βιλνέβ να κερδίζει. Η πίστα πήρε το όνομα του Γαλλοκαναδού οδηγού, λίγες εβδομάδες μετά τον τραγικό θάνατό του στις 8 Μαϊου του 1982 στο γκραν πρι του Βελγίου, με Ferrari.

Ο αγώνας του Καναδά έχει 70 γύρους, και το σιρκουί αποτελείται από έξι αριστερές και οκτώ δεξιές στροφές με τρεις ευθείες (συμπεριλαμβανομένης μιας πολύ μεγάλης). Η μέση ταχύτητα είναι σχετικά χαμηλή, χάρη στις συχνές αλλαγές κατεύθυνσης που προκαλούνται από τη γρήγορη διαδοχή των στροφών, με συνεχές φρενάρισμα.

Το σιρκουί έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με του Μπακού, στο Αζερμπαϊτζάν. Πολλές στροφές έρχονται ως διπλή αλλαγή κατεύθυνσης (αριστερά/δεξιά ή δεξιά/αριστερά) που απαιτούν καλή απόκριση από το αυτοκίνητο, όπως οι συνδυασμοί στις στροφές 1-2, 3-4, 6-7, 8-9 και το τελευταίο σικέιν στις στροφές 13 και 14.

Το πιτ λέιν των 405 μέτρων κατέχει την όγδοη θέση ως προς το μήκος σε όλες τις πίστες. Ωστόσο, ο χρόνος που δαπανάται κατά τη διάρκεια ενός πιτ στοπ δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος, καθώς οι οδηγοί γλιτώνουν την ταλαιπωρία να περάσουν από το τελευταίο σικέιν, αντί να εισέλθουν απευθείας στο πιτ λέιν.

Η πίστα Ζιλ Βιλνέβ παραδοσιακά σκληρή στα φρένα, παρόμοια με την αυστριακή πίστα. Ωστόσο, υπάρχουν συνήθως λιγότερα προβλήματα ψύξης στον Καναδά από ό,τι στο Σπίλμπεργκ, επειδή η απόσταση του γύρου είναι μεγαλύτερη και υπάρχει περισσότερος χρόνος για τα φρένα να κρυώσουν.

Αν και η επιφάνεια της πίστας στο Μόντρεαλ είναι αρκετά ομαλή, τα ελαστικά φθείρονται αρκετά και σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά της πίστας, που έχουν χαρακτήρα stop-go, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες προσπέρασης.

Στα προηγούμενα πέντε γκραν πρι του Καναδά, το αυτοκίνητο ασφαλείας έχει εισέλθει τρεις φορές.

Σε αυτή τη πίστα έχει σημειωθεί ένα από τα πιο τρομακτικά ατυχήματα στην ιστορία της Formula 1, με τον Ρόμπερτ Κούμπιτσα το 2007.

Ο Λιούις Χάμιλτον και ο Μίκαελ Σουμάχερ μοιράζονται το ρεκόρ με τις περισσότερες νίκες στο καναδικό σιρκουί, με επτά.

Tags: