Εκπληκτική μάχη στο πρώτο Sprint Race με θρίαμβο του Πέρες και της Red Bull

Ο Σέρχιο Πέρες στο Μπακού

Εκπληκτική μάχη στο πρώτο Sprint Race με θρίαμβο του Πέρες και της Red Bull

Δημήτρης Μπαλής • 17:05 - 29.04.2023 / Ανανεώθηκε: 16:45 - 14.08.2024

Ο Μεξικανός οδηγός της Red Bull, ο Σέρχιο Πέρες επικράτησε τον Λεκλέρ με τη Ferrari στο πρώτο Sprint Race της χρονιάς, στο Μπακού.

Ο Λεκλέρ έκανε απίστευτη εκκίνηση με τη Ferrari, καταφέρνοντας να κρατήσει την εσωτερική από τον Φερστάπεν που δεν μπόρεσε να επιτεθεί με τη Red Bull όσο θα ήθελε, ενώ έκανε την επίθεσή του ο Σέρχιο Πέρες με την άλλη Red Bull.

Μόλις στον 2ο γύρο από τους 17 είχμε ικονοκό αυτοκίνητο ασφαλείας, καθώς ο Γιούκι Τσουνόντα χτύπησε την, Alpha Tauri στον τοίχο με αποτέλεσμα να του φύγει ο πίσω δεξιός τροχός, ενώ πηγαίνοντας στα πιτς άλλαξε και μπροστινή πτέρυγα. Μπήκε στην πίστα, ξανά, όμως δεν μπορούσε να συνεχίσει και εγκατέλειψε, ενώ είχαμε συνεχώς εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας.

Λεκλέρ: «Η pole position αποτελεί έκπληξη για μένα, ο ρυθμός μας δείχνει καλός ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσουμε έτσι»
FORMULA 1

20:11 - 28.04.2023

Λεκλέρ: «Η pole position αποτελεί έκπληξη για μένα, ο ρυθμός μας δείχνει καλός ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσουμε έτσι»

Ο Σαρλ Λεκλέρ μίλησε για το ασφυκτικό πρόγραμμα του γκραν πρι του Αζερμπαϊτζάν, αλλά επίσης αναφέρθηκε και για τον τρόπο με τον οποίο κατέκτησε την pole position.

Εν των μεταξύ, ο Τζορτζ Ράσελ ήταν εκπληκτικός με τη Mercedes, ανεβαίνοντας στην 3η θέση, πίσω από τον Πέρες, έχοντας ξεπεράσει τον Φερστάπεν, με τον Σάινθ και τη δεύτερη Ferrari να ακολουθεί από την 5η θέση και τον Λιούις Χάμιλτον να είναι 6ος με τη Mercedes.

Ο Αλόνσο, με προβλήματα στο DRS από τις δοκιμές ήταν 7ος με την Aston Martin.

Μόλις βγήκε το αυτοκίνητο ασφαλείας, ο Λεκλέρ κράτησε τη θέση του, όχι όμως και ο Ράσελ, τον οποίο πέρασε ο Φερστάπεν, ενώ και ο Αλόνσο πέρασε τον φίλο του Χάμιλτον. Ο Αλμπον με τη Williams ήταν στην 8η θέση και ο Στρολ με τη δεύτερη Aston Martin στην 9η ενώ ακολουθούσαν οι δύο McLaren των Νόρις και Πιάστρι.

Λεκλέρ και Πέρες είχαν ανοίξει ρυθμό και η μεταξύ τους διαφορά ήταν το μισό δευτερόλεπτο. Ωστόσο ήρθε η στιγμή στον 8ο γύρο όταν ο Πέρες πέρασε τον Λεκλέρ με ανοικτό το DRS.

Στη συνέχεια ο Μεξικανός άνοιξε ρυθμό, ο Λεκλέρ δεν μπόρεσε να ακολουθήσει και άφησε λίγο το γκάζι, ο Φερστάπεν πάτησε γκάζι μήπως πιάσει τον Λεκλέρ ενώ ο Ράσελ είχε μείνει πίσω 4,5 δευτ. Ηταν η πρώτη νίκη του Πέρες σε αγώνα Sprint.

Ο Sprint Race αναλυτικά

Λίγο πριν την εκκίνηση, παρατηρήθηκε πως οι περισσότεροι οδηγοί είχαν τοποθετήσει τη μέση γόμα, εκτός των Νόρις και Μπότας, που επέλεξαν τη μαλακή, ό,τι χειρότερο όπως αποδείχτηκε, καθώς δεν μπόρεσαν ποτέ να φανούν ανταγωνιστικοί. Δεν έλαβε μέρος ο Σάρτζεντ λόγω της επαφής που είχε στο Sprint Shootout και με το που έσβησαν τα κόκκινα φώτα, ο Λεκλέρ κατάφερε να κρατήσει πίσω του τον Πέρες, όχι, όμως και ο Φερστάπεν τον Ράσελ. Ο Βρετανός πέρασε στην τρίτη θέση, αλλά λίγο αργότερα είχαμε την εμφάνιση του εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας στην πίστα.

Αφορμή είχε σταθεί η πρόσκρουση του Τσουνόντα στη 15η στροφή, με συνέπεια να φύγει από τη θέση του το ελαστικό του πίσω δεξιού τροχού, με πολλά κομμάτια να έχουν γεμίσει το οδόστρωμα. Την ίδια ώρα ο Φερστάπεν διαμαρτυρόταν πως ο Ράσελ τον πέταξε εκτός πίστας σε μερικά σημεία, αλλά το χειρότερο από όλα ήταν πως είχε ζημιωθεί το δάπεδο της RB19, κάτι που επιβεβαίωσε και η ομάδα του. Όταν ο Τσουνόντα βγήκε στην πίστα, οι κριτές αποφάσισαν την εμπλοκή του αυτοκινήτου ασφαλείας, αλλά είδαν επίσης και τον μη ασφαλή τρόπο που άφησαν το αυτοκίνητο να βγει στην πίστα. Η πίσω ανάρτηση είχε στραβώσει, το θέμα θα επανεξεταζόταν αργότερα και επειδή το μονοθέσιο δεν μπορούσε να πάει ευθεία, αποφασίστηκε η εγκατάλειψη του οδηγού.

Στον 5ο γύρο, όταν ο αλυτάρχης αποχώρησε για τα πιτ, ο Λεκλέρ κράτησε την πρώτη θέση, με τον Φερστάπεν από τη μεριά του να αφήνει πίσω του τον Ράσελ. Επίσης, δύο θέσεις χάθηκαν για τον Χάμιλτον, που είδε τους Σάινθ και Αλόνσο να τον περνούν. Τρεις γύρους μετά, ο Πέρες, που δεν πιανόταν, κατάφερε να περάσει τον Λεκλέρ, την ίδια στιγμή που ο Φερστάπεν μείωνε τη διαφορά του από τον Μονεγάσκο. Στρολ και Άλμπον μάχονταν για την 8η θέση και ενώ στην κορυφή οι διαφορές δεν είχαν ανοίξει τόσο πολύ, στη συνέχεια αυτό άλλαξε, με τον Πέρες να τερματίζει πρώτος με διαφορά περίπου 4,5 δευτερολέπτων από τον Λεκλέρ, που κράτησε τη δεύτερη θέση, έστω και αν ο Φερστάπεν μείωσε προς το τέλος, όχι, όμως, τόσο, όσο θα ήθελε. Τέταρτος τερμάτισε ο Ράσελ, πέμπτος ο Σάινθ, ενώ τη βαθμολογούμενη οκτάδα πλαισίωσαν οι Αλόνσο, Χάμιλτον και Στρολ.

Βαθμολογία οδηγών

1 Φερστάπεν 75

2 Πέρες 62

3 Αλόνσο 48

4 Χάμιλτον 40

5 Σάινθ 24

Βαθμολογία κατασκευαστών

1 Red Bull 137

2 Aston Martin 69

3 Mercedes 63

4 Ferrari 37

5 McLaren 12

Ο αγώνας την Κυριακή αρχίζει στις 14:00.