Η Red Bull έχει το μονοθέσιο του αιώνα

Μαξ Φερστάπεν και Σέρχιο Πέρες στο γκραν πρι του Καναδά

i

©redbullcontentpool.com

Η Red Bull έχει το μονοθέσιο του αιώνα

Άγγελος Φραγκισκάτος 11:59 - 04.07.2023 / Ανανεώθηκε: 15:08 - 14.08.2024

Η Red Bull είναι αήττητη. Η αυστριακή ομάδα συνεχίζει να αυξάνει τον αριθμό νικών της και έχει ήδη κάνει εννέα στις εννέα, το οποίο είναι το καλύτερο ξεκίνημα της από το 1988.

Η Formula 1 είναι ένα άθλημα που ανέκαθεν χαρακτηριζόταν από την κυριαρχία λίγων. Αν και αυτό είναι πλέον εκπληκτικό, είναι συνηθισμένο. Η υπεροχή της Mercedes είναι η πιο πρόσφατη, με επτά συνεχόμενα παγκόσμια πρωταθλήματα. 

Ωστόσο, στο τέλος της δεκαετίας του ογδόντα ήταν η ομάδα της McLaren που ήταν επικεφαλής. Από την πλευρά του, η Ferrari είχε επίσης τη χρυσή της εποχή με τον Μίκαελ Σουμάχερ και τα 5 πρωταθλήματά του. Χωρίς να ξεχνάμε την ίδια την ομάδα της Red Bull που του επέβαλε την κυριαρχία της μεταξύ 2010 και 2013 και τώρα έχει επιβάλλει την κυριαρχία της. Εννιά στα εννιά. Η αυστριακή ομάδα συνεχίζει να αυξάνει τον αριθμό των νικών αυτή τη σεζόν. 

Είναι ήδη το καλύτερο ξεκίνημα του αιώνα, μπροστά από τη Mercedes που πρόσθεσε, διαδοχικά, οκτώ από τις οκτώ νίκες το 2016, τη χρονιά της μάχης του πρωταθλήματος μεταξύ του Νίκο Ρόσμπεργκ και του Λιούις Χάμιλτον. Έτσι, το πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε με 19 νίκες από τις 21. Επτά χρόνια αργότερα, το προβάδισμα της Red Bull είναι συντριπτικό παρά τις βελτιώσεις στο μονοθέσιο των αντιπάλων της, ειδικά στα χέρια του Μαξ Φερστάπεν

Τίποτα και κανείς δεν κατάφερε να τους φτάσει, πολύ περισσότερο να τους δυσκολέψει σε κάποιον αγώνα. Η απόσταση που τους χωρίζει από τους υπόλοιπους είναι πάντα αρκετά μεγάλη, πολλές φορές ανοίγει ακόμη και τη δυνατότητα να μπεις στο pitlane στον τελευταίο γύρο, να αλλάξεις ελαστικά και να πάει για τον ταχύτερο γύρο, όπως συνέβη στο γκραν πρι της Αυστρίας. Η χαμηλότερη διαφορά του ήταν στο γκραν πρι του Καναδά όπου ο Φερνάντο Αλόνσο της Aston Martin είδε την καρό σημαία 9,5 δευτερόλεπτα πίσω από νικητή Μαξ Φερστάπεν. 

Η Red Bull πάει για όλα. Τα χαρακτηριστικά του μονοθεσίου επιτρέπουν στους οδηγούς του να έχουν καλό ρυθμό και αυτό αποτυπώνεται στα δεδομένα. Κατά τη διάρκεια των εννέα αγώνων που έχουν διεξαχθεί μέχρι τώρα, η αυστριακή ομάδα έχει οδηγήσει το 95,34% των γύρων. Ο υπεύθυνος για ένα μεγάλο μέρος αυτού του ποσοστού είναι ο Μαξ Φερστάπεν. Ο δύο φορές πρωταθλητής έχει κάνει «κουμάντο» σε 419 γύρους, ενώ ο Σέρχιο Πέρες το έχει κάνει σε 113. 

Red Bull και Μαξ Φερστάπεν: Ένα ασταμάτητο δίδυμο

Ο Ολλανδός σπάει όλα τα ρεκόρ που του έρχονται. Στο γκραν πρι του Καναδά ισοφάρισε το ρεκόρ του Άιρτον Σένα με 41 νίκες, αφού το Σαββατοκύριακο στο Σπίλμπεργκ, μπορεί ήδη να πει ότι τον έχει ξεπεράσει. Το 2021 πέτυχε τον μεγαλύτερο αριθμό βάθρων σε μια σεζόν, χάρη στις 10 νίκες του και άλλες οκτώ δεύτερες θέσεις. Πέρυσι βρέθηκε στην κορυφή του βάθρου 14 φορές, όντας ο μόνος οδηγός που το πέτυχε σε μία μόνο σεζόν.

Ο Φερστάπεν είναι ένας ασυνήθιστος οδηγός, με μεγάλες δυνατότητες και ξέρει πώς να το εκμεταλλευτεί με τέτοιο τρόπο ώστε αυτός και το μονοθέσιό του να είναι ένα. Σε κάθε αγώνα που πηγαίνει στο όριο, ξέρει ότι είναι ο πιο γρήγορος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ρισκάρει λιγότερο. Βάζει ό,τι έχει στην πίστα και αυτό σημαίνει ότι ελάχιστοι κατάφεραν να του πάρουν κάποια στιγμή τη θέση. 

Μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν ο οδηγός της Red Bull έχει καταφέρει να τερματίσει πρώτος σε επτά περιπτώσεις και δεύτερος σε άλλες δύο. Βελτιώνει τα δεδομένα που είχε πετύχει ο Σεμπάστιαν Φέτελ το 2011, όταν συγκέντρωσε έξι νίκες και τρεις δεύτερες θέσεις στους πρώτους εννέα αγώνες. Έτσι, ο δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής θεωρείται ότι είναι ο οδηγός με τα καλύτερα ρεκόρ στην ομάδα. Αν και ο Γερμανός κέρδισε τέσσερις παγκόσμιους τίτλους με την αυστριακή ομάδα. 

Δύο βήματα μακριά από την ιστορική καταγραφή

Η Red Bull σημείωσε το καλύτερο ξεκίνημα στη σεζόν αυτού του 21ου αιώνα στο γκραν πρι της Αυστρίας. Ωστόσο, στην ιστορία της Formula 1 μια άλλη ομάδα κατέχει αυτό το ρεκόρ λίγο πιο πέρα. Πρόκειται για τη McLaren. Το 1988 ο Άιρτον Σένα και ο Αλέν Προστ σημείωσαν 11 νίκες σε 11 αγώνες. 

Τα καλύτερα ποσοστά νίκης ανά σεζόν

1 McLaren 1988 15 / 16 93,75%  

2 Mercedes 2016 19 / 21 90,48%

3 Ferrari 2002 15 / 17 88,24%

4 Mercedes 2014 16 / 19 84,21%

5 Mercedes 2015 16 / 19 84,21%

6 Ferrari 2004 15 / 18 83,33%

7 Red Bull 2022 17 / 22 77,27%

8 Mercedes 2020 13 / 17 76,47%

Η McLaren κέρδισε το 93,75% των αγώνων το 1988, το καλύτερο ποσοστό που έχει επιτευχθεί ποτέ. Θα καταφέρει η Red Bull να τον σπάσει αυτό το ιστορικό επίτευγμα; Η δυσκολία να γίνει αυτό έχει αυξηθεί, επειδή ο αριθμός των γκραν πρι που λαμβάνουν χώρα καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν αυξάνεται. Προς το παρόν, φαίνεται ότι καμία άλλη ομάδα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει αυτές της Αυστρίας, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα κάνει λάθος ή θα υποστεί τεχνική αστοχία.