Μαξ Φερστάπεν: Ένας πιστός πρωταθλητής

Μαξ Φερστάπεν

i

©Red Bull Content Pool

Μαξ Φερστάπεν: Ένας πιστός πρωταθλητής

Άγγελος Φραγκισκάτος 17:18 - 15.10.2023 / Ανανεώθηκε: 12:43 - 14.08.2024

Ο Μαξ Φερστάπεν έχει συμβόλαιο με τη Red Bull μέχρι το 2028, αν και ο ίδιος θα ήθελε να παραμείνει στην ομάδα για το υπόλοιπο της καριέρας του.

Ο Μαξ Φερστάπεν πιστοποίησε τον τρίτο συνεχόμενο παγκόσμιο τίτλο του στη Formula 1 στο γκραν πρι του Κατάρ. 

Ο Ολλανδός σχηματίζει ένα ασταμάτητο δίδυμο με την RB19. Έτσι, τόσο ο οδηγός όσο και η ομάδα «σπάνε» μαζί όλα τα ρεκόρ που έχουν μπροστά τους και όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν, τουλάχιστον, για δύο χρόνια.  

Το συμβόλαιό του Φερστάπεν με τη Red Bull έχει διάρκεια μέχρι το 2028, αν και πρόσφατα ειπώθηκε ότι η ποιότητα του μονοθεσίου που του παρέχει η ομάδα θα είναι βασικός παράγοντας για την επέκταση αυτής της συμφωνίας. «Θα ήταν μια όμορφη ιστορία αν μπορούσα να οδηγώ εδώ (στη Red Bull) για πάντα, αυτό είναι σίγουρο, κάτι που θα είναι απίστευτο. Είμαι πολύ χαρούμενος εκεί που βρίσκομαι. Νιώθω σαν στο σπίτι μου, αισθάνομαι πολύ χαρούμενος με τους ανθρώπους που είναι πολύ κοντά εδώ στην ομάδα», είπε ο Ολλανδός στο Sky Sports. 

Ο Φερστάπεν διαβεβαιώνει ότι θα ήθελε να είναι μέλος της ομάδας μέχρι να βάλει τέλος στην αθλητική του καριέρα. Η παράδοση της Formula 1 καθιστά σαφές ότι σχεδόν όλοι οι πρωταθλητές αγωνίστηκαν για περισσότερους από έναν κατασκευαστές (είτε πριν είτε μετά την κατάκτηση του τίτλου), ωστόσο, είναι αδιανόητο να σκεφτούμε τον Ολλανδό να οδηγεί άλλο μονοθέσιο, τουλάχιστον προς το παρόν.

©Red Bull Content Pool/ Μαξ Φερστάπεν

Ο 26χρονος έχει όλα τα διαπιστευτήρια για να είναι ο μελλοντικός σταρ στη F1. Ο Ολλανδός προήχθη από την νεανική ομάδα της Red Bull, Toro Rosso (τώρα AlphaTauri), στα μέσα της δεύτερης σεζόν του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2016. Η νεαρή υπόσχεση έδειξε ήδη κάποιες ιδιότητες που τον έκαναν διαφορετικό από τους υπόλοιπους. Έτσι, οι 49 νίκες που ακολούθησαν τον καθιέρωσαν ως τον πιο επιτυχημένο οδηγό της ομάδας όσον αφορά τις νίκες σε αγώνες.

Ο τρεις φορές πρωταθλητής διαβεβαιώνει ότι η επιθυμία του για προσωπική βελτίωση διασφαλίζει ότι παραμένει παρακινημένος εν μέσω της σχεδόν απόλυτης κυριαρχίας του στο άθλημα τον τελευταίο χρόνο. 

Αυτή η πρόθεση να βρει νέες προκλήσεις θα μπορούσε να τον οδηγήσει να φύγει από τη Red Bull όπως έκαναν τότε πρωταθλητές όπως ο ίδιος ο Μίκαελ Σουμάχερ, ο Σεμπάστιαν Φέτελ ή ο Φερνάντο Αλόνσο, ωστόσο, δεν είναι κάτι που θεωρείται: «Για μένα, αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να φαίνεται. Εν πάση περιπτώσει, έχω ακόμη λίγα χρόνια στο συμβόλαιό μου, οπότε απλώς απολαμβάνω τη στιγμή». 

Ο πιστός Τζίμι Κλαρκ στη Lotus 

Τζίμι Κλαρκ στο Μεξικάνικο γκραν πρι το 1967

Κατά γενικό κανόνα, οι οδηγοί δεν τελειώνουν την καριέρα τους στην ίδια ομάδα στην οποία άρχισαν να αγωνίζονται. Αυτό συμβαίνει συνήθως, είτε πάρουν τον τίτλο είτε όχι. Αν μιλάμε για πρωταθλητές, υπάρχουν κάποιοι, όπως ο Λιούις Χάμιλτον της Mercedes, που μετά τη νίκη παραμένουν στην ίδια ομάδα και άλλοι που αναζητούν νέες προκλήσεις.

Από τους 34 πρωταθλητές που είχε η F1 σε όλη την ιστορία της, μόνο ένας από αυτούς ήταν πιστός σε μία μόνο ομάδα. Ο Τζιμ Κλαρκ κέρδισε δύο παγκόσμια πρωταθλήματα, το 1963 και το 1965. Ο Βρετανός ήταν στη F1 για οκτώ σεζόν και, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αγωνίστηκε μόνο για τη Lotus.