Ο Φερστάπεν γιόρτασε τον τίτλο με νίκη στο γκραν πρι του Κατάρ

Μαξ Φερστάπεν

i

©Photo by ANP via Getty Images

Ο Φερστάπεν γιόρτασε τον τίτλο με νίκη στο γκραν πρι του Κατάρ

Άγγελος Φραγκισκάτος 21:46 - 08.10.2023 / Ανανεώθηκε: 12:52 - 14.08.2024

Ο Μαξ Φερστάπεν πανηγύρισε την κατάκτησή του πρωταθλήματος με νίκη στο γκραν πρι του Κατάρ. Η McLaren θριάμβευσε με διπλό βάθρο, με τον Όσκαρ Πιάστρι να βρίσκεται μπροστά από τον Λάντο Νόρις.

Ο Μαξ Φερστάπεν κατέκτησε τον τρίτο τίτλο του στον χθεσινό Αγώνα Σπριντ (7/10) και με μία ακόμη επίδειξη δύναμης σήμερα (8/10) πανηγύρισε τη 14η φετινή του νίκη στο γκραν πρι του Κατάρ. 

Η McLaren θριάμβευσε σε ένα ακόμα γκραν πρι με διπλό βάθρο. Ο εξαιρετικός σε αυτό το τριήμερο Όσκαρ Πιάστρι βρέθηκε στη 2η θέση, ενώ το τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Λάντο Νόρις.  

Λίγα λεπτά πριν από την έναρξη του αγώνα η Ferrari γνωστοποίησε ότι ο Κάρλος Σάινθ δεν θα αγωνιστεί, καθώς το μονοθέσιό του παρουσίασε πρόβλημα με διαρροή καυσίμων. Παράλληλα ο Σέρχιο Πέρες θα εκκινούσε από το pit lane, λόγω των αλλαγών που έκανε η Red Bull στο αυτοκίνητό του. 

Όταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα, ο Φερστάπεν ξεκίνησε καλά, σε σχέση με τον Λιούις Χάμιλτον, ο οποίος στη πρώτη στροφή προσπάθησε να τον προσπεράσει από την εξωτερική. 

Σε αυτήν την προσπάθειά του ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής συγκρούστηκε με τον team mate του στην Mercedes, Τζορτζ Ράσελ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο μεν Χάμιλτον να εγκαταλείψει, ο δε Ράσελ να μπει στα pits και να πέσει στην 18η και τελευταία θέση. Μετά από αυτό το περιστατικό το αυτοκίνητο ασφαλείας έκανε την εμφάνισή του, προκειμένου να απομακρυνθεί το μονοθέσιο του Χάμιλτον.

Όταν ο αγώνας ξαναξεκίνησε, ο Φερστάπεν έκανε ιδανική επανεκκίνηση, με αποτέλεσμα να ανοίξει τη διαφορά του από τον δεύτερο Όσκαρ Πιάστρι. Στις πίσω θέσεις ο Ράσελ πέρασε με άνεση τον Πέρες για τη 13η θέση, καθώς ο Βρετανός είχε φρέσκα ελαστικά. 

Στους επόμενους γύρους ο Ράσελ κατάφερε να προσπεράσει τους Γκουάνγιου Ζου και Λόγκαν Σάρτζεντ και να βρεθεί μέσα στη βαθμολογούμενη δεκάδα. Ο Οκόν ήταν ο πρώτος που άνοιξε τον «χορό» των pit για αλλαγή ελαστικών στον 11ο γύρο και τον ακολούθησε ο Αλόνσο ένα γύρο αργότερα, μαζί με τον Γκασλί

Ο Φερστάπεν ήταν από τους τελευταίους που μπήκαν για αλλαγή ελαστικών, κοντά στο όριο των επιτρεπόμενων 18 γύρων με την ίδια γόμα ελαστικών. Κάπως έτσι ο Άλεξ Άλμπον βρέθηκε προσωρινά στη πρώτη θέση. Όμως όταν όλοι οι οδηγοί του grid ολοκλήρωσαν τη στάση τους στα pits ο Φερσταπεν πήρε ξανά τα ηνία του αγώνα. 

Στον 33ο γύρο ο Αλόνσο είχε έξοδο, επιτρέποντας στον Λεκλέρ να ανέβει στη 5η θέση. Οι McLaren των Πιάστρι και Νόρις παρέμεινα στις θέσεις που οδηγούσαν στο βάθρο. Με εκπληκτικό ρυθμό ο Ράσελ, βρέθηκε τέταρτος, φτιάχνοντας μάλιστα και διαφορά ασφαλείας από τον Μονεγάσκο.

Στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα οι ποινές των 5 δευτερολέπτων έπεφταν «βροχή» για παραβιάσεις των ορίων πίστας. Ο Πέρες πήρε δύο, όπως και ο Γκασλί, ενώ από μία πήραν αρκετοί ακόμα οδηγοί. Ο Λόγκαν Σάρτζεντ της Williams εγκατέλειψε στον 42ο γύρο γιατί δεν ένιωθε καλά μέσα στο μονοθέσιό του.

Στους γύρους που απέμεναν ο Φερστάπεν διατήρησε τη πρωτοπορία του αγώνα, πανηγυρίζοντας τη 14η φετινή του νίκη. Οι Πιάστρι και Νόρις κατάφεραν να μειώσουν τη διαφορά από τον Ολλανδό, όμως δεν τον απείλησαν ποτέ. Έτσι οι δύο οδηγοί της McLaren κατέλαβαν τη 2η και 3η θέση αντίστοιχα. 

Την βαθμολογούμενη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Σαρλ Λεκλέρ (Ferrari), Φερνάντο Αλόνσο (Aston Martin), Εστεμπάν Οκόν (Alpine), Βάλετρι Μπότας (Alfa Romeo), Γκουάνγιου Ζου (Alfa Romeo) και Σέρχιο Πέρες (Red Bull). 

Επόμενος αγώνας της Formula 1 είναι προγραμματισμένος για το τριήμερο 20-22 Οκτωβρίου, στις ΗΠΑ και το Όστιν του Τέξας.

Tags: