Ο Χάμιλτον επέστρεψε: Ο Βρετανός θριάμβευσε στο Σίλβερστοουν και επέστρεψε στις νίκες μετά από 2,5 χρόνια

Λιούις Χάμιλτον

i

© imago

Ο Χάμιλτον επέστρεψε: Ο Βρετανός θριάμβευσε στο Σίλβερστοουν και επέστρεψε στις νίκες μετά από 2,5 χρόνια

Άγγελος Φραγκισκάτος 18:30 - 07.07.2024 / Ανανεώθηκε: 20:12 - 07.07.2024

Ο Λιούις Χάμιλτον είδε πρώτος την καρό σημαία στο GP της Μεγάλης Βρετανίας. Ο οδηγός της Mercedes επέστρεψε στις νίκες, μετά από 2,5 χρόνια.

Το γκραν πρι της Μεγάλης Βρετανίας, ο δωδέκατος αγώνας του φετινού παγκοσμίου πρωτάθλημα της Formula 1 σηματοδότησε την επιστροφή του Λιούις Χάμιλτον της Mercedes στις νίκες, μετά από 2,5χρόνια.

Ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής πανηγύρισε την 9η νίκη του στην πίστα του Σίλβερστοουν και την 104η της καριέρας του στη F1. Ο Μαξ Φερστάπεν με τη Red Bull κατέλαβε την 2η θέση, ενώ το τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Λάντο Νόρις της McLaren.

Πριν καν σβήσουν τα φώτα της εκκίνησης, ο Πιερ Γκασλί αντιμετώπισε προβλήματα. Ο Γάλλος της Alpine εγκατέλειψε στον γύρο προθέρμανσης λόγω μηχανικού προβλήματος. Οι υπόλοιποι οδηγοί ξεκίνησαν κανονικά, με τους δύο πιλότους της Mercedes να διατηρούν τις θέσεις τους, με τον Τζορτζ Ράσελ να ηγείται του Λιούις Χάμιλτον.

Πίσω, ο Λάντο Νόρις προσπάθησε να περάσει τον Χάμιλτον, όμως ο πρώτος πάτησε εκτός πίστας, πράγμα που έδωσε την ευκαιρία στον Μαξ Φερστάπεν να ανεβεί στην 3η θέση της κατάταξης. Ακολούθησαν οι Όσκαρ Πιάστρι, Κάρλος Σάινθ και Λανς Στρολ. Καλή εκκίνηση έκανε ο Σαρλ Λεκλέρ, ο οποίος από την 11η θέση βρέθηκε στην 8η. Ο Νίκο Χούλκενμπεργκ έπεσε στην 9η θέση, ενώ ο Φερνάντο Αλόνσο ήταν στην 10η.

Ο Ράσελ κατάφερε να ανοίξει τη διαφορά του από τον Χάμιλτον, με τη διαφορά τους να είναι στο 1 δευτερόλεπτο. Στην ίδια απόσταση με τους οδηγούς της Mercedes ήταν ο Φερστάπεν, ο οποίος όμως είχε να ανησυχεί για τον Νόρις που ήταν από πίσω του. Πίσω, ο Λεκλέρ πίεζε ασφυκτικά τον Στρολ για την 7η θέση. Τελικά μετά από αρκετούς γύρους ο Μονεγάσκος της Ferrari κατάφερε να περάσει τον Καναδό.

Όταν άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες σταγόνες, οι χρόνοι δεν έπεφταν, αλλά ο Νόρις είχε κολλήσει πίσω από τη Red Bull του Φερστάπεν. Ο Βρετανός της McLaren ήταν με διαφορά ταχύτερος σε εκείνο το σημείο του αγώνα και πέρασε τον Ολλανδό για την 3η θέση. Το κακό για τον Φερστάπεν συνεχίστηκε και στον επόμενο γύρο, καθώς είδε να τον περνάει και η δεύτερη McLaren του Πιάστρι.

Η βροχή άρχισε να δυναμώνει ακόμα περισσότερο και ο Χάμιλτον εκμεταλλεύτηκε την ταχύτητα της Mercedes για να περάσει τον Ράσελ και να πάρει την πρωτοπορία του αγώνα. Στον επόμενο ακριβώς γύρο, οι δύο οδηγοί της γερμανικής ομάδας βγήκαν εκτός πίστας, πράγμα που έδωσε την ευκαιρία στον Νόρις να βρεθεί από πίσω τους.

Ο Νόρις έδειχνε πολύ γρήγορος και στον επόμενο γύρο κατάφερε να περάσει διαδοχικά τους Ράσελ και Χάμιλτον. Λίγο μετά, το ίδιο πράγμα έκανε και ο Πιάστρι, ο οποίος έκανε το 1-2 για τη McLaren. Σε εκείνο το σημείο του αγώνα οι Λεκλέρ, Πέρες, Ζου και Οκόν μπήκαν στα pits για να βάλουν τα ενδιάμεσα ελαστικά.

Στον 27ο γύρο, ήρθε η σειρά των Σάινθ και Φερστάπεν να μπουν στα pits, ενώ στον επόμενο ακολούθησαν οι Νόρις και οι δύο Mercedes. Ο Πιάστρι παρέμεινε στην πίστα και όταν μπήκε στα pits για φρέσκα ελαστικά, επέστρεψε στην 6η θέση. Ο ομόλογός του στη McLaren, Νόρις βρέθηκε στην πρώτη θέση, μπροστά από τους Χάμιλτον, Φερστάπεν, Ράσελ, Σάινθ, Πιάστρι, Χούλκενμπεργκ, Στρολ Αλόνσο και Τσουνόντα.

Την ίδια ώρα, ο Ράσελ έλαβε εντολή από τους ανθρώπους της Mercedes να επιστρέψει στα pits για να εγκαταλείψει, καθώς οι μηχανικοί της γερμανικής ομάδας εντόπισαν μηχανικό πρόβλημα στο μονοθέσιό του. Λίγο μετά από την εγκατάλειψη του Ράσελ η βροχή σταμάτησε και άπαντες περίμεναν να δουν πότε θα μπουν στα pits για να βάλουν τα σλικ ελαστικά,

Στον 39ο γύρο μπήκαν οι Χάμιλτον, Φερστάπεν και Πιάστρι, ενώ ο Νόρις και ο Σάινθ παρέμειναν στην πίστα για άλλον ένα γύρο. Ο Χάμιλτον έβαλε μαλακά ελαστικά, ο Φερστάπεν σκληρά και ο Πιάστρι μεσαία. Ο Χάμιλτον επέστρεψε στην πίστα στην πρώτη θέση και ο Νόρις τον ακολούθησε στη 2η.

Μπαίνοντας στους τελευταίους γύρους, ο Χάμιλτον έδειχνε να έχει τον έλεγχο του αγώνα, ενώ οι Νόρις και Φερστάπεν προσπαθούσαν να τον πλησιάσουν. Τέσσερις γύρους πριν από το τέλος, ο Φερστάπεν κατάφερε να περάσει τον Νόρις για την 2η θέση.

Μετά τον Νόρις, ο Φερστάπεν άρχισε να καταδιώκει τον Χάμιλτον, ο οποίος ήταν 3,5 δευτερόλεπτα μπροστά του. Ο Ολλανδός της Red Bull δεν κατάφερε να απειλήσει τον Χάμιλτον και έτσι ο Βρετανός πανηγύρισε την πρώτη του νίκη, μετά από 2,5 χρόνια.

Ο Μαξ Φερστάπεν κατέλαβε την 2η θέση, ενώ ο Λάντο Νόρις ανέβηκε το τρίτο σκαλί του βάθρου. Ακολούθησαν οι Όσκαρ Πιάστρι (McLaren), Κάρλος Σάινθ (Ferrari), Νίκο Χούλκενμπεργκ (Haas), Λανς Στρολ (Aston Martin), Φερνάντο Αλόνσο (Aston Martin), Άλεξ Άλμπον (Williams) και Γιούκι Τσουνόντα (RB).

Επόμενος αγώνας της Formula 1 είναι το GP της Ουγγαρίας, το οποίο είναι προγραμματισμένο για το τριήμερο 19-21 Ιουλίου.

Tags: