Formula 1: Παραμένουν οι ηλεκτρικές κουβέρτες και το 2024

Λιούις Χάμιλτον

i

©Pirelli

Formula 1: Παραμένουν οι ηλεκτρικές κουβέρτες και το 2024

Άγγελος Φραγκισκάτος 22:10 - 31.07.2023 / Ανανεώθηκε: 14:34 - 14.08.2024

Η Formula 1 αποφάσισε ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί ηλεκτρικές κουβέρτες για την προθέρμανση των ελαστκών και για το 2024.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Formula 1 που διεξήχθη την Παρασκευή (28/7), αποφασίστηκε ότι οι ηλεκτρικές κουβέρτες προθέρμανσης των ελαστικών θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται και το 2024. Παρά τις προσπάθειες της Pirelli να προετοιμάσει ελαστικά που δεν χρειάζονταν προθέρμανση για το 2024, οι οδηγοί ήταν εναντίον μίας τέτοιας κίνησης. 

Λίγες ώρες πριν έναρξη του βελγικού γκραν πρι, η FIA έκανε γνωστό πως οι ομάδες της Formula 1, έπειτα από ψηφοφορία, αποφάσισαν να μην υπάρξει απαγόρευση στις ηλεκτρικές κουβέρτες το 2024. Επίσης πάρθηκε η απόφαση να υπάρξουν επιπλέον δοκιμές για την επόμενη χρονιά, ώστε να επανεξεταστεί το σενάριο απαγόρευσης για τη σεζόν του 2025. 

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ομάδες έκαναν δοκιμές με ελαστικά χωρίς όμως τη χρήση ηλεκτρκών κουβερτών, με τους πιλότους να χαρακτηρίζουν το μέρο αυτό ως επικίνδυνο. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της FIA: 

«Σύμφωνα με τους μελλοντικούς περιβαλλοντικούς στόχους και τους στόχους εξοικονόμησης κόστους του πρωταθλήματος, έχει εξεταστεί η επιλογή για την κατάργηση της χρήσης των ηλεκτρικών κουβερτών στα ελαστικά. Οι δοκιμές της Pirelli στο 2023 έχουν επικεντρωθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου σε αυτόν τον στόχο. Η Pirelli ανέφερε το αποτέλεσμα αυτής της δοκιμαστικής εκστρατείας στην Επιτροπή της Formula 1. 

Τα αποτελέσματα των δοκιμών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής δείχνουν ότι η αλλαγή μπορεί να εφαρμοστεί το 2024, ωστόσο, αποφασίστηκε να αναβληθεί η απαγόρευση των κουβερτών των ελαστικών. Θα συνεχιστεί η περαιτέρω ανάλυση για άλλες πιθανές μελλοντικές αλλαγές στους κανονισμούς που μπορούν να βελτιώσουν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα του αθλήματος». 

Tags: