Γιατί ακύρωσαν τον Νεβίλ στο ράλι της Κένυας

Ο Τιερί Νεβίλ στην Κένυα

Γιατί ακύρωσαν τον Νεβίλ στο ράλι της Κένυας

Δημήτρης Μπαλής • 09:14 - 28.06.2023 / Ανανεώθηκε: 15:16 - 14.08.2024

Μολονότι ο Βέλγος τερμάτισε 8ος, ακυρώθηκε από τη FIA για παραβίαση κανονισμών.

Σαν να μην έφταναν τα προβλήματα που αντιμετώπισε στον αγώνα, τον πολύ σκληρό όπως αποδείχθηκε στην Κένυα, ο Τιερί Νεβίλ που κατάφερε ίσα ίσα να τερματίσει στην 8η θέση και να πάρει κάποιους λίγους βαθμούς, μένοντας στο «κόλπο» του τίτλου, τελικά ακυρώθηκε από το ράλι Σαφάρι.

Οι αγωνοδίκες διαπίστωσαν ότι «άτομο που συνδέεται με το πλήρωμα μπήκε σε δύο ειδικές διαδρομές, μετά από αναγνώριση, χωρίς εξουσιοδότηση», πριν από τον αγώνα, κάτι που σύμφωνα με τους κανονισμούς απαγορεύεται.

Το άρθρο 35.4.2 του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι της FIA ορίζει: «Μετά τη δημοσίευση των Συμπληρωματικών Κανονισμών, μόνο με ρητή εξουσιοδότηση του Αλυτάρχη και του Τμήματος Ράλι της FIA μπορεί οποιοδήποτε άτομο που συνδέεται με ένα πλήρωμα να κινηθεί με όχημα πάνω σε μια ειδική διαδρομή του αγώνα (εκτός πεζός). Αυτός ο κανόνας θα ισχύει έως ότου αυτή η ειδική διαδρομή τερματιστεί, είναι ανοιχτή για τη δημόσια κυκλοφορία και δεν θα χρησιμοποιείται πλέον για τον αγώνα.»

Ο συνοδηγός του Νεβίλ, Μάρτιν Γουίνταεγκε, ισχυρίστηκε στην αναφορά των αγωνοδικών ότι ένα άτομο στάλθηκε στη διαδρομή για να διαπιστώσει την «ασάφεια ως προς το τι συνιστά κοπή στροφών και τα μέτρα που κόπηκαν από τον διοργανωτή του αγώνα».

Ο Νεβίλ ανέλαβε την πλήρη ευθύνη και ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό.

Η FIA επισημαίνει ότι υπήρξαν περιστάσεις στις οποίες οι αγωνιζόμενοι εξέφρασαν την επιθυμία τους για αλλαγή αυτού του κανονισμού. Ωστόσο, η πλειονότητα των αγωνιζομένων στο WRC δεν έχει τους πόρους ή τη θέληση να στείλει προσωπικούς εκπροσώπους για να επιθεωρήσουν τις ειδικές διαδρομές πριν ή μετά τον αγώνα.

Ετσι, μολονότι το θέμα έχει συζητηθεί αρκετά στην Επιτροπή WRC, παραμένει εν ισχύ.

Η Hyundai σε ανακοίνωσή της επισημαίνει «θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει τη συνήθη πρακτική των συμμετεχόντων να έχουν πρόσβαση στους δρόμους για να βελτιώσουν τις γνώσεις τους».

Με αυτή την εξέλιξη, ο Νεβίλ έχασε τους βαθμούς και έμεινε στους 93, όντας 47 βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Κάλε Ροβάνπερα, αλλά μόλις 6 πίσω από τον δεύτερο Ελφιν Εβανς.

Tags: