Ποιος θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Χάμιλτον αν φύγει από τη Mercedes;

Λιούις Χάμιλτον

i

©Photo by Dan Istitene - Formula 1/Formula 1 via Getty Images

Ποιος θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Χάμιλτον αν φύγει από τη Mercedes;

Άγγελος Φραγκισκάτος 20:02 - 20.04.2023 / Ανανεώθηκε: 16:59 - 14.08.2024

Οι εικασίες έχουν αυξηθεί γύρω από το μέλλον του Λιούις Χάμιλτον στη Formula 1, παρά τους δικούς του ισχυρισμούς ότι σκοπεύει να συνεχίσει με τη Mercedes για μια ζωή. Αλλά αν ο επτά φορές πρωταθλητής φύγει τα επόμενα δύο χρόνια, ποιος θα μπορούσε να καλύψει το κενό;

Οι αγώνες της Mercedes στα πρώτα στάδια της νέας σεζόν της Formula 1 οδήγησαν σε εικασίες γύρω από το μέλλον του Λιούις Χάμιλτον στο άθλημα.

Ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής έχει δηλώσει την επιθυμία να παραμείνει στη F1 για άλλα πέντε χρόνια τουλάχιστον, με ένα ρεκόρ όγδοου παγκοσμίου πρωταθλήματος στο στόχαστρό του για να εκδικηθεί την αμφιλεγόμενη ήττα από τον Μαξ Φερστάπεν το 2021.

Αλλά η έλλειψη ρυθμού στην W14 σε σύγκριση με τη Red Bull RB19 έχει σχεδόν σίγουρα αφήσει λιγοστές ελπίδες τίτλου φέτος. 

Ο Χάμιλτον έχει δείξει στο παρελθόν την πρόθεσή του να παραμείνει στη Mercedes για όλη του τη ζωή, αλλά αν ο Βρετανός αποφασίσει να φύγει, με ποιον θα μπορούσαν να τον αντικαταστήσουν τα «ασημί βέλη»;

Οι προφανείς υποψήφιοι

Ο ανταγωνισμός στη Red Bull θα μπορούσε να αφήσει τον Σέρχιο Πέρες ως μια ελκυστική επιλογή για τη Mercedes, εάν η ομάδα ψάχνει για έναν σταθερό, αντικαταστάτη.

Ο Μεξικανός είχε τις συγκρούσεις του μαζί με τον Μαξ Φερστάπεν με την ένταση να κορυφώνεται στο γκραν πρι του Σάο Πάολο την περασμένη σεζόν και ενώ ο Ολλανδός έχει κυριαρχήσει στην ενδο-ομαδική αντιπαλότητα στις δύο σεζόν μέχρι στιγμής, ο Πέρες έχει αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις ότι διαθέτει την ταχύτητα για να προκαλέσει πονοκέφαλο στον δύο φορές παγκόσμιο πρωταθλητή.

Ο Πέρες έχει συμβόλαιο μέχρι το τέλος του 2024 με την ομάδα του Milton Keynes και, εάν αυτή η λήξη συμπέσει με την αποχώρηση του Χάμιλτον, η Mercedes θα μπορούσε να τον επιλέξει και να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες του δίπλα στον Τζορτζ Ράσελ.

Ο Σαρλ Λεκλέρ φαίνεται έτοιμος για άλλη μια σεζόν χωρίς τίτλο με τη Ferrari και με τα προβλήματα αξιοπιστίας να παραμένουν σε εκκρεμότητα, μια διάσπαση από τη Scuderia στο τέλος του συμβολαίου του το επόμενο έτος δεν θα ήταν η πιο συγκλονιστική εξέλιξη.

Τα στρατηγικά λάθη προστέθηκαν την περασμένη σεζόν, καθώς οι ελπίδες του για πρωτάθλημα μειώθηκαν γρήγορα, τερματίζοντας τελικά 146 βαθμούς πίσω από τον Φερστάπεν.

Η Mercedes θα φαινόταν προς το παρόν σαν ένα πλάγιο βήμα για τον Μονεγάσκο, αν και ο Λεκλέρ θα κινηθεί γνωρίζοντας αν η ομάδα με έδρα το Μπράκλεϋ θα έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει τίτλους.

Ερωτηματικά, ωστόσο, θα προέκυπταν σχετικά με το πόσο χαρούμενος θα ήταν ο Λεκλέρ αν θα μετακινούνταν από μια ομάδα που έχει κάνει δική του στο Μαρανέλο σε μια ομάδα της Mercedes που πιθανότατα θα συσπειρωνόταν γύρω από τον Ράσελ.

Μια παρόμοια ερώτηση θα μπορούσε να τεθεί στον Λάντο Νόρις και παρόλο που ο Βρετανός έχει συμβόλαιο μέχρι το τέλος του 2025, η οπισθοχώρηση της McLaren θα μπορούσε να του δώσει μια αφορμή για οδό διαφυγής.

Ο Νόρις έχει κάνει τη McLaren ομάδα του και τώρα, με τον πρωτάρη Όσκαρ Πιάστρι στο πλευρό του, βρίσκεται ως ένας καλόπιστος ηγέτης της ομάδας σε όλες τις πτυχές του αθλήματος. Ωστόσο, η Mercedes θα ήταν αναμφίβολα ένα βήμα προς τα πάνω και πιθανότατα δύσκολο να απορριφθεί, εάν τα «ασημί βέλη» τον ήθελαν.

Εξωτερικά στοιχήματα

Υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι οδηγοί, που μπορεί να μην είναι τόσο προφανείς όσο οι τρεις που αναφέρονται παραπάνω, αλλά ίσως αξίζει να αξιολογηθούν για τη Mercedes.

Ο Άλεξ Άλμπον θα μπορούσε να είναι ένας από αυτούς. Ο πρώην οδηγός της Red Bull δεν έχει δεσμούς με τον κατασκευαστή, που κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα από τότε που υπέγραψε νέα συμφωνία με τη Williams πέρυσι, ανοίγοντας το δρόμο για μια μετακίνηση στη Mercedes.

Με τον πρώην Διευθυντή Στρατηγικής της Mercedes, Τζέιμς Φόουλς, να αναλαμβάνει επικεφαλής της ομάδας κατά τη διάρκεια του χειμώνα και με τη συμφωνία της μονάδας ισχύος με τη Williams, οι υπάρχοντες δεσμοί προσφέρονται για απλές διαπραγματεύσεις. Είναι αυτονόητο ότι η αλλαγή θα ήταν ένα βήμα προς τα πάνω και οι εμφανίσεις του Άλμπον από τότε που επέστρεψε στο grid ήταν εντυπωσιακές.

Ο Άλμπον απολαμβάνει επίσης μια εξαιρετικά φιλική σχέση με τον Ράσελ πράγμα που θα βοηθούσε τη Mercedes. Μια κίνηση για τον Ταϊλανδό  -Βρετανό οδηγό είναι φαινομενικά ένα σενάριο χωρίς απώλειες.

Το συμβόλαιο του Εστεμπάν Οκόν με την Alpine λήγει στο τέλος του 2024 και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επανένωση με τον Γερμανό κατασκευαστή.

Ο Γάλλος πέρασε την καριέρα του με τη Mercedes και αφέθηκε ελεύθερος όταν ήταν σαφές ότι δεν υπήρχε χώρος για αυτόν στα σχέδια της F1, αν και ο επικεφαλής της ομάδας Τότο Βολφ ήταν δίπλα στον Οκόν σε κάθε βήμα, ενώ βρήκε έναν κατάλληλο προορισμό για να συνεχίσει την καριέρα του.

Οι επιδόσεις από την επιστροφή του από μονοετή άδεια αποδεικνύουν το φυσικό ταλέντο του Οκόν, με τη νίκη του στο γκραν πρι της Ουγγαρίας το 2021 να υπογραμμίζει την ικανότητά του να αποδίδει υπό πίεση.

Μια κίνηση για τον Οκόν θα είχε νόημα δεδομένων των προηγούμενων δεσμών μεταξύ των δύο μεριών, αλλά πιθανότατα θα εξαρτηθεί από το πώς θα βελτιωθούν τόσο η Mercedes όσο και η Alpine τον επόμενο ενάμιση χρόνο.

Εύφημες μνείες

Με την κατεύθυνση που ακολουθεί η Aston Martin, ο Φερνάντο Αλόνσο μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να κάνει ένα «άλμα» στη Mercedes, εάν αποχωρήσει ο Χάμιλτον.

Ο Ισπανός έχει πραγματοποιήσει ένα εκπληκτικό ξεκίνημα στη σεζόν με τρία βάθρα σε τρεις αγώνες και με την ομάδα με έδρα το Σιλβερστόουν τουλάχιστον ίση με τη Mercedes, μια κίνηση ίσως δεν θα είχε νόημα - αν και έχουμε εκπλαγεί από τον Αλόνσο στο παρελθόν.

Η απουσία του Ντάνιελ Ρικιάρντο από το grid αυτή τη σεζόν υπογραμμίζει την πρόθεσή του να οδηγήσει για μία από τις κορυφαίες ομάδες της F1 και ένα άνοιγμα στη Mercedes θα ήταν σίγουρα κάτι που θα ενδιέφερε τον Αυστραλό.

Ο Μικ Σουμάχερ έχει λιγότερες ελπίδες, με τις δύο πλευρές να έχουν επαφές μεταξύ τους, δεδομένης της κίνησής του να γίνει εφεδρικός οδηγός των Ράσελ και Χάμιλτον αυτή τη σεζόν.

Ο Γερμανός έχει εμπειρία στην F1 και ενώ μια αγωνιστική διαδρομή με τα «ασημί βέλη» θα ήταν ένα τεράστιο βήμα προς τα πάνω, η εξοικείωση τόσο για την ομάδα όσο και για τον οδηγό θα μπορούσε - έστω και για ένα χρόνο μέχρι να βρεθεί ένας μακροπρόθεσμος αντικαταστάτης να είναι μια επιλογή που είναι δύσκολο για τη Mercedes να απορρίψει.

Είναι εξαιρετικά απίθανο ο Χάμιλτον να φύγει στο εγγύς μέλλον, δεδομένης της προσφοράς του στην γερμανική ομάδα, αλλά η Mercedes θα έχει πολλές επιλογές σε περίπτωση που χρειαστεί ξαφνικά να καλυφθεί ένα κενό.