«Περίπατος» για τον Μπανάια στο γκραν πρι της Ολλανδίας

Πέκο Μπανάια

i

©Ducati

«Περίπατος» για τον Μπανάια στο γκραν πρι της Ολλανδίας

Άγγελος Φραγκισκάτος 16:00 - 30.06.2024 / Ανανεώθηκε: 02:37 - 01.07.2024

Ο Πέκο Μπανάια κέρδισε εμφατικά το GP της Ολλανδίας, μπροστά από τους Χόρχε Μάρτιν και Ενέα Μπαστιανίνι.

To γκραν πρι της Ολλανδίας στην πίστα του Άσεν ολοκληρώθηκε ως ένα μονόλογος του Πέκο Μπανάια και της εργοστασιακής ομάδας της Ducati. Ο Ιταλός αναβάτης ήταν απόλυτος κυρίαρχος του αγώνα από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό και πήρε μια πολύ σημαντική νίκη, που αλλάζει τις ισορροπίες για τη συνέχεια του παγκοσμίου πρωταθλήματος. 

Στη 2η θέση βρέθηκε ο Χόρχε Μάρτιν με την Pramac Ducati, ενώ το τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Ενέα Μπαστιανίνι με την άλλη εργοστασιακή Ducati, ο οποίος εκκίνησε από την 10η θέση.

Όταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα, ο Πέκο Μπανάια ξεκίνησε πολύ καλά και έστριψε πρώτος, μπροστά από τους Μάβερικ Βινιάλες και Χόρχε Μάρτιν. Καλή εκκίνηση είχε και ο Μαρκ Μάρκεθ, ο οποίος ανέβηκε στην 4η θέση της κατάταξης, ενώ αρκετές θέσεις κέρδισε και ο Πέδρο Ακόστα.

Πιο πίσω ο Άλεξ Ρινς με τη Yamaha είχε μία άσχημη πτώση, που είχε ως αποτέλεσμα να εγκαταλείψει από το υπόλοιπο του αγώνα. Μεγάλος χαμένος από την εκκίνηση στο Άσεν ήταν και ο Φάμπιο Ντι Τζιαναντόνιο της VR46 Ducati, ο οποίος έπεσε στην 7η θέση.

Ο Μπανάια επέβαλε τον ρυθμό του στον αγώνα, ανοίγοντας τη διαφορά του από τους διώκτες του. Ο Μάρτιν το είδε αυτό και πέρασε τον Βινιάλες για να πάρει την 2η θέση, από την οποία εκκίνησε. Ωστόσο το κακό συνεχίστηκε για τον Ισπανό της Aprilia, καθώς έχασε και άλλη θέση από τον Μαρκ Μάρκεθ.

Σε εκείνο το σημείο του αγώνα εντυπωσιακό ρυθμό είχε ο Ντι Τζιαναντόνιο, ο οποίος κατάφερε να περάσει διαδοχικά τους Άλεξ Μάρκεθ και Ακόστα για να ανεβεί στην 5η θέση. Ο Ιταλός όμως δεν σταμάτησε μόνο εκεί. Στη συνέχεια πέρασε τον Βινιάλες για την 4η θέση, ενώ λίγο μετά ήρθε και το προσπέρασμα πάνω στον Μαρκ Μάρκεθ για την 3η θέση.

Στο μεταξύ, ο Μπανάια άνοιξε τη διαφορά του από τον Μάρτιν πάνω από το ένα δευτερόλεπτο. Από τη δική του πλευρά του ο Ισπανός της Pramac Ducati είχε αποσπαστεί από τους υπόλοιπους αναβάτες. Μπορεί στις δύο πρώτες θέσεις το ενδιαφέρον να είχε μειωθεί, ωστόσο για την 3η θέση υπήρξε πενταπλή μάχη μεταξύ των Ντι Τζιαναντόνιο, Μ. Μάρκεθ, Βινιάλες, Ακόστα και Μπαστιανίνι.

Μπαίνοντας στους τελευταίους γύρους, ο Βινιάλες κατάφερε να περάσει τους Μ. Μάρκεθ και Ντι Τζιαναντόνιο, ενώ ο Μάρκεθ έκανε το προσπέρασμα και βρέθηκε μπροστά από τον «Ντιτζια». Ο Μπαστιανίνι είχε εντυπωσιακό ρυθμό σε εκείνο το σημείο του αγώνα και έτσι πέρασε τον Ντι Τζιαναντόνιο και στη συνέχεια τον Μ. Μάρκεθ.

Ο Βινιάλες έκανε ότι μπορούσε για να κρατήσει τον Μπαστιανίνι πίσω του, αλλά ο Ιταλός της Ducati Lenovo ήταν γρήγορος και έτσι τέσσερις γύρους πριν το τέλος τον πέρασε για την 3η θέση.

Ο Πέκο Μπανάια στο μεταξύ δεν απειλήθηκε από κανέναν και πανηγύρισε μία σημαντική νίκη εν όψει της συνέχειας. Ο δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής έκανε το δεύτερο συνεχόμενο νταμπλ, έχοντας δηλαδή νικήσει σε Σπριντ και γκραν πρι.

Στη 2η θέση βρέθηκε ο Χόρχε Μάρτιν με την Pramac Ducati, ενώ το τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Ενέα Μπαστιανίνι με την άλλη εργοστασιακή Ducati Lenovo.

Ακολούθησαν οι Μαρκ Μάρκεθ (Gresini Ducati), Φάμπιο Ντι Τζιαναντόνιο (VR46 Ducati), Μάβερικ Βινιάλες (Aprilia, πήρε ποινή μίας θέσης μετά το πέσιμο της καρό σημαίας), Μπραντ Μπίντερ (KTM), Άλεξ Μάρκεθ (Gresini Ducati), Ραούλ Φερνάντεθ (Trackhouse) και Φράνκο Μορμπιντέλι (Pramac Ducati). Μάλιστα ο Ακόστα, ο οποίος ήταν στην 7η θέση είχε πτώση στον τελευταίο γύρο.

Επόμενος αγώνας του MotoGP είναι το γκραν πρι της Γερμανίας στην πίστα του Σάχσενρινγκ το προσεχές Σαββατοκύριακο 5-7 Ιουλίου.

Tags: