Ο Νταν Τίκτουμ κατακεραυνώνει τους οδηγούς της Formula 1 (vid)

Νταν Τίκτουμ

i

©Print Screen

Ο Νταν Τίκτουμ κατακεραυνώνει τους οδηγούς της Formula 1 (vid)

Άγγελος Φραγκισκάτος 17:59 - 22.04.2023 / Ανανεώθηκε: 16:56 - 14.08.2024

Ο Νταν Τίκτουμ, λέει ότι υπάρχουν μερικοί οδηγοί της Formula 1 που αισθάνεται ότι δεν ανήκουν στο άθλημα και μερικοί οδηγοί της Formula E που αξίζουν να πάρουν τις θέσεις τους.

Ο Νταν Τίκτουμ πήγε στη Formula E το 2021 αφού απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα junior της Williams. Αυτό ήρθε μετά την κριτική που άσκησε στον Νίκολας Λατίφι.

Ο αμφιλεγόμενος οδηγός υπέγραψε με την ομάδα της NIO 333 Racing, αγωνιζόμενος ενάντια σε προηγούμενους οδηγούς της F1, όπως οι Στόφελ Βαντούρν, Αντόνιο Τζοβινάτσι, Ζαν-Ερίκ Βερν και Πασκάλ Βερλάιν.

Αλλά ενώ ο Βαντούρν, πρώην οδηγός της McLaren και αναπληρωματικός της Mercedes, κέρδισε τον τίτλο εκείνης της χρονιάς, ο Τίκτουμ κατάφερε μόνο ένα αποτέλεσμα στην πρώτη δεκάδα.

Αυτή τη σεζόν έχει φτάσει τους εννέα βαθμούς, ενώ ο Βερλάιν, πρώην οδηγός της Sauber και οδηγός ανάπτυξης της Ferrari, ηγείται της βαθμολογίας.

Αυτή είναι η συνέντευξη του Σουμάχερ που έφερε την απόλυση της αρχισυντάκτριας του γερμανικού περιοδικού

Αυτή είναι η συνέντευξη του Σουμάχερ που έφερε την απόλυση της αρχισυντάκτριας του γερμανικού περιοδικού

Το γερμανικό περιοδικό, Die Aktuelle, δημοσίευσε μια υποτιθέμενη πρώτη συνέντευξη του Μικαέλ Σουμάχερ ύστερα απ' το ατύχημα που είχε 2013, όμως δημιουργήθηκε από AI, κάτι που έφερε την απόλυση της αρχισυντάκτριας του περιοδικού.

Ο Τίκτουμ εκτιμά ότι είναι τέτοιο το ταλέντο στη Formula E, οι περισσότεροι από τους οδηγούς «εκτός από εάν ή δύο» θα μπορούσαν να αγωνιστούν στη Formula 1, αλλά υπάρχουν επίσης μερικοί οδηγοί της F1 που δεν θα έπρεπε να είναι στο άθλημα.

«Νομίζω ότι σχεδόν κάθε οδηγός εκτός από δύο που έχω στο μυαλό μου, θα μπορούσε εύκολα να είναι στη Formula 1. Προφανώς, πολλοί από αυτούς ήταν εκεί και θα έπρεπε να είναι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα». δήλωσε στον Independent.

«Όταν φτάνεις σε αυτό το επίπεδο, είμαστε όλοι ας πούμε πάνω από το 99% των πιο ταλαντούχων, αλλά αν εμφανιστεί κάποιος που είναι 98,7% με 10 εκατομμύρια ευρώ, τότε αυτό βοηθάει, και πιθανότατα μπορεί να κάνει λίγο πολύ τόσο καλή δουλειά όσο ο τύπος που έχει εκδιωχθεί. Νιώθω ότι η Formula E είναι μία από τις μοναδικές κατηγορίες στον κόσμο όπου όλοι οι οδηγοί πληρώνονται ως πραγματικοί επαγγελματίες και το γεγονός ότι όλοι πληρωνόμαστε μιλάει από μόνο του.

«Υπάρχουν αρκετοί οδηγοί της Formula 1 που δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να είναι εκεί, και νομίζω ότι υπάρχουν άλλοι οδηγοί στη Formula E που θα έπρεπε να είναι εκεί. Όταν προκριθώ κοντά στην πλάτη ή κάνω ένα μικρό λάθος, είναι σαν να λέω καλά είμαι πίσω, αλλά είμαι πίσω κατά μισό δέκατο για παράδειγμα. Είμαστε όλοι τόσο κοντά, οπότε δεν είναι τόσο ταπεινωτικό να τερματίζεις στις πίσω θέσεις της Formula E, σε σύγκριση με μια άλλη κατηγορία».

Ο Τίκτουμ παραδέχτηκε ότι έχασε τις πιθανότητές του στην F1. Εγκαταλείφθηκε από τη Red Bull και στη συνέχεια δύο χρόνια αργότερα από τη Williams. Ο Βρετανός οδηγός παραδέχτηκε το 2021 ότι είχε ενδιαφερθεί για μια αγωνιστική θέση της Formula 1.

Ενώ υπήρχαν λίγες αμφιβολίες για την ταχύτητα του οδηγού, τα καμώματά του εντός και εκτός πίστας δεν άρεσαν στους επικεφαλείς της ομάδας του.

Τα σχόλια για τον αντίπαλό του στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Formula 3 το 2018, Μικ Σουμάχερ, ακολουθήθηκαν από κριτική για τον τότε team mate του στη Williams, Νίκολας Λατίφι.

Και δεδομένου ότι ο Βρετανός είχε ήδη λάβει μια δεύτερη ευκαιρία από τη Red Bull μετά τον διετή αποκλεισμό του από τους αγώνες για σκόπιμη προσπέραση αρκετών μονοθεσίων πίσω από ένα αυτοκίνητο ασφαλείας για να συγκρουστεί με έναν αντίπαλο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα Formula MSA και μια τρίτη από τη Williams μετά την αποχώρησή από τη Red Bull.

Ο Τίκτουμ δεν το έκανε και παραδέχτηκε «ότι οι πιθανότητές του στη Formula 1 έχουν σχεδόν χαθεί, δεν ξέρω πολλούς άλλους νέους οδηγούς που να αποκλείονται από δύο προγράμματα. Ακούγεται σκληρό, αλλά αυτό συνέβη».

«Το αν ήταν απολύτως δικαιολογημένο και στις δύο περιπτώσεις, μπορώ ακόμα να το υποστηρίξω, αλλά ορίστε. Όπως είπα νωρίτερα, δεν έχω υπάρξει ένα άρθρο που φαίνεται να είναι εμπορεύσιμο στη Formula 1, δυστυχώς. Ναι, αλλάζω και πιστεύω ότι πλησιάζω όλο και περισσότερο σε αυτό το στόχο καθημερινά, αλλά δυστυχώς πιστεύω ότι μάλλον έχω χάσει τις πιθανότητές μου τώρα».

Ο Τίκτουμ θα παραμείνει στη Formula E, καθώς πρόκειται να υπογράψει με την ομάδα της NIO 333 Racing για τη σεζόν 2021/22 όπου τερμάτισε στην 21η θέση του πρωταθλήματος. Φέτος βρίσκεται στη 16η με εννέα βαθμούς.